hirdetés

Ez az apró gesztus szinte nem kerül semmibe, mégis életmentő

Szénási Szimonetta

2024. június 11 - Képek: Getty Images Hungary

Megérkezett a nyár, amely számos kihívást tartogat az állatok számára. Főleg, ha azok gazdátlanok. Nem kell menhelyen önkénteskedned ahhoz, hogy segíts rajtuk.

hirdetés

Egyre melegebbek a napok, aminek a hosszú, esős tavasz után sokan örülnek. Ám a nyári hónapok minden örömteli lehetőségük ellenére bizony sok kihívást is tartogatnak. A forróság, az erős napsugárzás mostantól megszabja a programjainkat. Ahogy jobban kell ügyelni arra is, miként gondoskodunk házi kedvenceinkről. A folyamatos vízpótlás, valamint a napégés megelőzése alapvető fontosságúak. A víz a macska számára is életmentő, míg az UV-sugárzás az állatokra is komoly veszélyt jelent, amire szerető, felelős gazdiként valószínűleg nem is kell emlékeztetnünk. De ki törődik az utcán élő, gazdátlan macskákkal? Reméljük, te is! Mint a címben is hangsúlyoztuk, nem kell nagy dologra gondolnod, mégis sokat tehetsz értük.

A hontalan állatok nyáron is rászorulnak a segítségre

Egy tálka friss víz életmentő

Minden drámai túlzás nélkül mondhatjuk, hogy a nagy melegek, pláne a kánikula idején mindössze egy tál víz kihelyezése megmentheti akár egy kóbor macska életét. A kiszáradás rövid időn belül életveszélyes állapottá válik, és nyáron megesik, hogy az utcán élő állatok nem találnak biztonságos vízforrást.

Ilyen szempontból a városi cicák rosszabb helyzetben vannak, mert vidéken a kóborok még csak-csak rá tudnak járni valamely háziállat itatójára, ám egy tömbházakkal zsúfolt övezetben erre nincs nagy esély. Így ha csak annyit teszel, hogy a környékeden élő macskáknak – szinte biztos, hogy feléd is vannak kóborlók, már csak a nagyszámú hazai gazdátlan populációt tekintve – kihelyezel egy vízzel teli edényt, majd azt rendszeres időközönként újratöltöd, azzal már sokat  javítottál a túlélési esélyeiken. Fontos, hogy ne csak alkalomszerűen foglalkozz velük! Ha rendszerességgel biztosítod ezt számukra, mindig tudják majd, hová menjenek a szomjukat oltani.

A dehidratáltság tünetei:

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod egy macskán, a legbiztosabb, ha nemcsak megitatod, de azonnal orvoshoz is viszed, mert intravénás folyadékpótlásra is szüksége lehet a felborult elektrolit-háztartás miatt.

A házi kedvencekre is fokozottan kell figyelni

A nagy melegben saját cicád folyadékfogyasztására is fordíts nagyobb figyelmet! Mivel a macskák többsége sivatagi múltjukból adódóan nem túl jó ivók, szükség lehet némi trükközésre, ösztönözve őket az elegendő folyadékfogyasztásra. A só és egyéb fűszermentesen elkészített húsleves jégkockaként lefagyasztva frissítő, egyúttal csábító finomság lehet. Dobj egy kockát az itatótálba, hogy meghozd cicád kedvét az iváshoz. Az ízesített víz vonzóbb lehet a macska számára, de arra ügyelj, hogy így szükséges lesz a gyakoribb csere.

Emellett a cicák ösztönösen a folyó vizet részesítik előnyben, mivel az álló vagy állott víz potenciálisan nagyobb veszélyt jelent rájuk a benne tenyésző baktériumok, paraziták, egyéb élősködők, illetve szennyeződések miatt. Ennek okán jó döntés lehet egy macskaszökőkút beszerzése. De az is ivásra ösztönözheti az állatot, ha megnyitod neki a csapot. A vízcsobogás vagy odavonzza a csaphoz, vagy elvezeti a tálkájához.

A víz csobogása ösztönzőleg hathat

A dehidratáltság és a kiszáradás a benti, illetve a gazdás, de kinti vagy kijárós macskákat is fenyegeti. A felsorolt tünetek az ő esetükben is orvosi beavatkozást tesznek szükségessé.

A tűző naptól is óvd kedvencedet!

A leégés a szőrtelen, valamint a fehér és világos szőrű macskákat jobban fenyegeti, így rájuk még inkább oda kell figyelni nyáron. Miként írtunk róla, az egyik leggyakoribb rákos elváltozás a macskák esetében a laphámrák. Az elváltozás leggyakrabban a füleken, illetve a szőrrel vékonyabban borított területeken jelentkezik, majd innen gyorsan továbbterjed.

A napsugarak az ablaküvegen is áthatolnak

A napsugárzás még az ablakon keresztül is veszélyes, így nyáron ne engedd kedvencednek, hogy sokat időzzön a párkányon! Ezen felül kaphatók macskáknak készült napvédő termékek is. Nagyon fontos, hogy komolyan vedd a védekezést, mert a legtöbb esetben az érintett területet muszáj eltávolítani, így sok cica elveszíti a fülét – és ez még az a szerencsés eset, hogy az orvosok tudtak segíteni az állaton!

A fehér és világos színű macskák nagyobb veszélyben vannak

Ha kóbor cicán látsz sebszerű elváltozást, főként a fülek végén, az valószínűleg laphámrák, és kezelésre szorul. Érdemes tisztában lenned azzal is, hogy harc során szerzett sebek, illetve egyéb sérülések is elrákosodhatnak a napsugárzás hatására, így valamennyi kezeletlen sebesülés nagyon kockázatos.

A betegség korai felismeréséről, valamint a kezelés menetéről ide kattintva tájékozódhatsz.

dehidratáció folyóvíz ivás kiszáradás laphámrák leégés napsugárzás nyár nyári veszélyek vízivás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!