hirdetés

Harc a forróság ellen: jót tesz a cica egészségének a légkondi vagy a ventilátor?

Ferenczi Deborah

2022. augusztus 23 - Képek: Getty Images Hungary

A nagy nyári hőségben nagyon fontos, hogy ügyelj arra, hogy a cicád teste ne hevüljön túl, hiszen könnyedén kaphat hőgutát. Éppen ezért érdemes hűvösebb helyen tartanod kedvencedet. Azonban felmerülhet a kérdés, hogy mi a leghatékonyabb módszer arra vonatkozóan, hogy hűteni tudd a cicusodat. Ilyenkor nyilvánvalóan az első, ami eszedbe jut az, hogy megpróbálod ventilátorral vagy esetleg légkondival elviselhetőbbé tenni a kiállhatatlan hőséget. Azonban jogos kérdés az, hogy vajon ez egészséges-e az állat számára? Az alábbiakban ennek a kérdésnek próbálunk utánajárni.

hirdetés

Szerencsére a légkondicionálásból származó kockázatok minimálisak a háziállatok számára. Sőt, valójában még előnyt is jelenthet az, ha biztosítva van egy általánosan kellemes hőmérséklet a lakásban. Ellenben elengedhetetlen arra odafigyelni, hogy a kinti levegőhöz képest sose hűtsd le radikálisan a lakásodat, ugyanis könnyedén megbetegedhet az állat, így ügyelj a megfelelő hőmérsékletre.

Lehet-e légkondit használni?

A hőségben hasznos lehet egy légkondi, ugyanis így a macskád nem tud felhevülni a nagy melegben, hanem folyamatosan egy kellemes hőmérséklet lesz számára biztosítva a lakásban. Azonban sokan még mindig ódzkodnak attól, hogy alkalmazzák ezt a módszert, ugyanis úgy gondolják, hogy a drasztikus hőmérsékletváltozás veszélyes lehet az állatra tekintve. Azonban abban az esetben, ha a hőmérséklet 25 fok körül van tartva, akkor nem történhet komolyabb probléma.

A páratartalomra is érdemes odafigyelni

A légkondicionálás akkor a leghatékonyabb, ha az otthonod számára optimális hőmérsékletre van beállítva, és a nap folyamán folyamatosan ezen a hőmérsékleten is tartod a szobát. Fontos tudni, hogy a páratartalom éppoly kényelmetlen lehet a háziállatok számára, mint a hőség. Szerencsére egyre több klímaberendezés rendelkezik már olyan szűrőkkel, melyek elősegítik a párátlanítást és a levegő tisztítását. Ezentúl elengedhetetlen, hogy cicusod minden esetben hozzáférjen vízhez, különösen, ha a hőmérséklet emelkedik. Fontos, hogy attól függetlenül, hogy folyamatosan megy a klíma, semmiképpen se hagyjad túl sokáig egyedül házi kedvencedet. Még akkor sem, ha sokat van bekapcsolva. Ha ezeket a tényezőket szem előtt tartod, akkor mindenképpen hasznos lehet számodra egy légkondicionáló beszerzése.

Mi a helyzet a ventilátorral?

Nos, a ventilátor szintén segíthet a nagy hőségben abban az esetben, ha nem közvetlen a macskádra megy a levegő, ugyanis ez akár fülgyulladást is okozhat. Hasonlóképpen, ahogyan az embereknél is előfordulhat, hogy érzékenységet vagy betegséget eredményezhet. Továbbá fontos, hogy ne hagyd felügyelet nélkül a cicádat. Ugyanis könnyedén balesetet szenvedhet, hiszen fellökheti, vagy akár valahogyan bele is akadhat. Ez jó módszer akkor, ha otthon vagy és felügyeled, de egyébként nem ajánlatos egyedül hagyni az állatot a ventilátorral.

ápolás egészség élet hőség macska melegben meleg miatt liheg nyári veszélyek
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink