hirdetés

Ezért gyakori a fülgyulladás a macskáknál: így előzheted meg

Hangai Lilla

2023. december 14 - Képek: Getty Images Hungary

A macskák esetében a fülgyulladás sűrűn megjelenhet, és számos oka lehet. Kezelni mindenképpen szükséges, mert amellett, hogy az állatnak fájdalmai vannak, a betegség súlyosbodása elkerülhetetlen lesz.

hirdetés

Következő sorainkban Lauren Jones állatorvos, egyúttal a PetMD szerzőjének sorait tolmácsoljuk. Szó lesz arról, hogy mik a macskák esetében a fülgyulladás tünetei, hogyan kezelheted, valamint miként előzheted meg.

A skót lógófülű fülének alakja miatt hajlamosabb lehet a fülgyulladásra.

Mi az a fülgyulladás a macskák esetében?

Az otitis externa, köznapi nevén fülfertőzés vagy fülgyulladás a külső hallójárat gyulladása. Ez lehet akut vagy krónikus is, macskáknál kifejezetten gyakori.

A macska füle három fő részre oszlik: külső fül, középfül és belső fül. A dobhártya választja el a külső hallójáratot a középső és a belső fültől, amelyekben nagyon érzékeny struktúrák találhatók. Ezek a hallás és az egyensúly fenntartásában vesznek részt. A krónikus és súlyos külső fülfertőzések végül a közép- vagy a belsőfül súlyosabb fertőzéseivé válhatnak, így kezelésük elengedhetetlen, nem szabad lazán venni!

A külső fül magában foglalja a fülkagylót és a külső hallójáratot. A macskák hallása nagyon érzékeny, ami a mélyebb hallójáratuk eredménye is. Ez hatékonyabb hangfeldolgozást tesz lehetővé, de több szennyeződés és fülviasz is összegyűlhet benne, ami könnyen eredményez fertőzést vagy irritációt. A finom bőrrel és szőrökkel bélelt hallójárat mély része sötét, gyakran nedves környezet, amely táptalaja lehet az élesztőgombáknak és a baktériumoknak.

A fülgyulladás tünetei

A fülfertőzéstő eltérő súlyosságban jelenhet meg a macskáknál, és lehet, hogy csak az egyiket, de általában mindkét fület érinti. Leggyakrabban a következő tünetek tapasztalhatók:

  • a fej remegése, rázása;
  • a fülek vakarása;
  • fejdöntögetés;
  • bűzös fülfolyás;
  • duzzadt, vörös és esetleg fekélyes fülkagyló.

Ahogy a fertőzés és a gyulladás a belső és a középfül felé halad, a macskák koordinációs zavarok jeleit mutathatják. A fülükben egy nagyon érzékeny műszer található, a vesztibuláris készülék, ami részt vesz az egyensúlyozásban, a mozgásban és a tájékozódásban is. A hozzá kapcsolódó problémák szédülésben manifesztálódnak. Ez hasonló az embereknél tapasztalt vertigo szédüléshez. A fülkagyló sérülése esetén akár hematóma is kialakulhat a fülben.

A macskák esetében ezek lehetnek a fülgyulladás okai

A fülgyulladásnak számos oka lehet. A hajlamosító tényezők között szerepelhet például a megváltozott fülforma (skót lógófülű), de a sok fülszőrrel rendelkező macskáknál, vagy a nagyobb mennyiségű fülviaszt termelő egyedeknél is gyakran jelenik meg az állapot.

A fülatkák is gyakori okai a macskák fülfertőzésének. A kinti vagy kijárós macskák fogékonyabbak az állapotra, ugyanis megfertőződhetnek más állatok által.

Az allergia (élelmiszer, környezet) is gyakori oka a fülgyulladásnak. Ilyenkor jellemzően a macskán az allergia által okozott bőrbetegség jelei is megfigyelhetők

A baktériumok és az élesztőgombák jellemzően másodlagos és opportunista fertőzések, tehát az elsődlegesen nem ezek okozzák a problémát. Ezen kórokozók csak kihasználják a gyenge és sérült hallójáratot a szaporodáshoz, ezáltal további betegségeket okozva. Egy egészséges hallójárat képes leküzdeni és kivédeni ezek túlszaporodását, de ez a képesség elveszik, amikor betegség jelenik meg. A másodlagos fertőzések a fülfertőzések leggyakoribb típusai.

A gyengéd, de alapos és rendszeres fültisztítással a legtöbb esetben a fülgyulladás megelőzhető.

A fülgyulladás egyéb okai lehetnek még: idegen testek (például toklász, szőr), polip, daganat, a bőr rendellenességei, endokrin betegségek (például pajzsmirigy- alulműködés, Cushing-kór), autoimmun betegségek, faggyúmirigyek rendellenességei, agresszív fültisztítás.

A nem megfelelő gyengédségű fültisztítás vagy a tisztításhoz irritáló szerek használata szintén vezethet gyulladáshoz. Ilyen a hidrogén-peroxid vagy az alkohol is. Még a fülek kezelésére alkalmazható gyógyszer is problémás lehet, amennyiben nem állatorvos írta fel azt. Soha ne használj vagy adj a cicának semmit, míg állatorvossal nem konzultáltál!

A fülgyulladás kezelése

A kezelés célja a fertőzés kiváltó okának megszüntetése, valamint a másodlagos fertőzések kezelése. A lágylézer-terápiát gyakran használják a fájdalom enyhítésére és a gyulladás csökkentésére is gyógyszerekkel kombinálva.

Allergia esetében mindenképpen szükséges azzal is tisztába kerülni, hogy mire allergiás a macska, így a tünetek kezelésével együtt a kiváltó okot is meg lehet szüntetni. Ez igaz a másodlagos bakteriális vagy gombás fertőzésekre is. Esetükben a hallójáratba juttatott gyógyszerek között szerepelnek gyulladáscsökkentők, antibiotikumok és gombaellenes szerek is.

Semmi olyat ne adj a cicának, amit nem állatorvos írt fel!

A fül hatékony, de gyengéd tisztítását komolyan kell venni, ugyanis a bent maradt szennyeződések akadályozhatják a gyógyulás folyamatát. Az állatorvos által felírt fültisztító készítménnyel fel kell tölteni a fülcsatornát és gyengéden át kell masszírozni vele, majd óvatosan a külső, látható részekről ki kell törölni azt. De ezt úgyis el fogja mondani az orvos, valamint demonstrálja is, ha szükségét érzed. Semmit ne adj a cicának és semmit se csinálj, amire nem az állatorvos kér meg vagy írt föl!

Súlyos esetekben az állat kapni fog orális gyulladáscsökkentő készítményeket is. Ha a gyulladást daganat vagy polip okozza, műtétre is szükség lehet.

Otthoni gyógymódok

Az otthoni fültisztítás fontos része a macska egészségének megőrzésében és a problémák korai felismerésében. Sok olyan vény nélkül kapható termék létezik, amelyek fülproblémák kezelésére szolgálnak, ám ahogy azt láthattad, a fül nagyon érzékeny szerv, így mindenképpen azt javasoljuk, hogy csak olyan terméket használj, amit állatorvos írt fel, miután megvizsgálta a macskát.

A macskák általában a kezelést követő néhány napon belül jobban érzik magukat. Amikor úgy tűnik, a beavatkozás sikeres volt, csábító lehet abbahagyni, és lemondani a kontrollidőpontokat. De ezt ne tedd! Kérünk, hogy minden gyógyszert addig alkalmazz, míg az orvos azt elrendelte és vidd el az állatot a kontrollra is! A tapasztalatok szerint a kezelés sikertelenségének gyakori okai közé tartozik a nem elég hosszú, és a nem megfelelően alkalmazott kezelés.

Általában a fülfertőzésben szenvedő macskák prognózisa jó. A korai beavatkozás, a gyógyszerek helyes alkalmazása és a mögöttes tényezők kezelése a siker kulcsa.

Minden gazdinak ismernie kell a laphámrákot, amely a macskák fülének csonkolásával is járhat, ha nem figyelünk a megelőzésre. Itt olvashatsz róla. 

allergia atka beteg beteg a macska betegség tünetei fül betegségei fülfertőzés fülgyulladás fültisztítás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink