Ezért dorombol a macska alvás közben – rosszat is jelenthet

Hangai Lilla, 2023. május 23 - Képek: Getty Images Hungary

A macskák viselkedéséről, szokásairól és róluk úgy általában is sokkal kevesebbet tudunk, mint a kutyákról. Így előfordulhat, hogy még a leggyakorlottabb gazdikat is elbizonytalanítja egy-egy jelenség. Például az, hogy normális-e, ha a macska álmában is dorombol?

Következő cikkünkben arra keressük a választ, hogy miért dorombol a macska alvás közben, és persze arra is ki fogunk térni, hogy mikor szükséges orvoshoz fordulni.

Ezért dorombol a macska alvás közben

A legtöbb macskatartó úgy gondolja, hogy ha a kedvence dorombol, az azt jelenti, hogy boldog és elégedett. És ez így is van a legtöbb esetben. Ahogy azonban ebben a cikkünkben részletesen is kifejtettük, a dorombolásnak több fajtája is lehet, és az okát a körülményeket megfigyelve határozhatjuk meg. A cicák számára a dorombolás egy eszköz, mellyel az érzéseiket tudják kifejezni. Hasonló a síráshoz. Mi is sírhatunk örömünkben és bánatunkban, míg a macskák is dorombolhatnak elégedettségükben, de akkor is, ha éppen valami miatt zaklatottak, és önnyugtatásra van szükségük.

Fontos megjegyezni továbbá, hogy a macskák is álmodnak, akárcsak mi. Ha alvás közben kezd dorombolni kedvenced, az jelentheti azt, hogy boldog, és valamilyen örömteli élményben van része álomföldön, de a fentiekből kiindulva azt is kifejezheti, hogy éppen rosszat álmodik, aminek hatására vigaszra van szüksége, hogy csökkentse a kialakult stresszt. A szakértők szerint azonban akkor sem szabad felébreszteni a macskát, ha azt gyanítjuk, hogy rosszat álmodik. Az alvás nagyon fontos az egészségük szempontjából, és mivel sosem tudhatjuk biztosra, hogy rosszat álmodnak-e, emiatt nem szabad felébreszteni őket!

Egy másik nagyon különös elmélet szerint van arra esély, hogy a dorombolás gyógyító frekvenciájának áldásos hatásait kihasználják álmukban is. Azt már kutatások is alátámasztják, hogy a dorombolás jótékony hatással van az ízületekre, illetve a szövetek és csontok regenerálódására.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Ahogy arra már az előzőekben is kitértünk, az álombéli dorombolást használhatják a macskák arra, hogy gyógyítsák magukat vagy csillapítsák a fájdalmaikat. Ha alvás közben dorombolnak, és a következő tüneteket is tapasztalod, mindenképpen kérj egy időpontot az állatorvoshoz:

  • étvágyvesztés,
  • hányás, hasmenés,
  • sántítás,
  • nem ugrik fel többé az öledbe vagy a bútorokra.

Előfordulhat azonban az is, hogy a dorombolást összekevered a horkolással. Erre hajlamosak lehetnek a lapos arcú vagy a túlsúlyos egyedek. Míg a horkolás nem feltétlenül jelent problémát, addig ha az alábbi tünetekkel párosul, szintén érdemes orvoshoz vinni a cicát:

  • tüsszögés,
  • köhögés,
  • zihálás,
  • szem- vagy orrfolyás.

Mivel a macskák remekül elrejtik a fájdalmukat, nagyon fontos, hogy a legkisebb változásokra is odafigyeljünk a szokásaikat és a viselkedésüket illetően. Ha a kis kedvenc életszínvonaláról vagy az életéről van szó, mindig jobb félni, mint megijedni!

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon