hirdetés

A hátborzongató macskatekintet: ezért mustrálnak bennünket úgy, mintha a lelkünkbe szeretnének látni

Hangai Lilla

2023. március 26 - Képek: Getty Images Hungary

Amikor arra ébredsz, hogy cicád mereven bámul rád, vagy amikor munka közben felnézel, és azzal szembesülsz, hogy valószínűleg már hosszú percek óta pislogás nélkül fixíroz a sarokból, az nem azért van, mert éppen a pusztulásodat tervezi. Vagy legalábbis egyelőre nincs erre bizonyíték…

hirdetés

Ha már megfigyelted, szuper, ha még nem, akkor most mondjuk, hogy ahogy a macska éppen néz, annak 2 fő alcsoportja van: a kemény és a puha pillantás. Ne aggódj, nem lehet őket összekeverni, a macskák bizony nem árulnak zsákbamacskát. Ma különösen humorosak vagyunk, igaz? De lehet, hogy csak a félelem tesz minket ilyen lükévé. Hogy megnyugtassuk a saját, és a te háborgó lelkedet is, összegyűjtöttünk néhány lehetséges okot, amikkel igyekszünk kizárni annak a lehetőségét, hogy a macskánk által mondhatunk búcsút az életünknek.

A macska néz, mert akar valamit

Ha a macska égbe meredő farokkal és előre néző fülekkel néz rád, az elégedettséget sugároz, és valószínűleg szeretne tőled valamit, vagy szeretne valamit közölni. Lehet, hogy arra próbál figyelmeztetni, hogy az etetése szent órája veszélyesen gyorsan közeleg. De az is lehet, hogy az énidő lejárt, és szívesen hemperegne veled kicsit a földön, vagy elvárná, hogy simogasd meg – kizárólag szálirányosan – a fényes és selymes bundáját.

Ne fogd vissza magad, ha még nem is jött el az etetés ideje, nyugodtan jutalmazd meg 1-2 ínycsiklandó jutifalival, vagy a jól megérdemelt simivel.

Vagy azért, mert fél valamitől

Erre a kemény pillantásra mindenképpen figyelmet kell szentelned, nem számít, hogy mennyire vagy elfoglalt. Nem hagyhatod annyiban, ha valami megijesztette vagy valami olyasmit látott, ami felzaklatta. Ehhez legtöbbször párosul feszültséget sugárzó testbeszéd is: lóbálja a farkát vagy éppen lent tartja, felpúposítja a hátán és a farkán a szőrt vagy egyszerűen csak megfeszül a teste, fülei hátra simulnak. A pupillák is tágak ilyenkor.

Ha nem világos, hogy mitől viselkedhet így, próbáld egyszerűen megvigasztalni. Fontos, hogy érezze, hogy mellette vagy.

Esetleg azért, mert kíváncsiskodik

A macskák természetüknél fogva hihetetlenül kíváncsi lények, és mindig tudni akarják, mi történik éppen. Lehetséges, hogy csak megfigyelnek téged, hátha csinálsz valami érdekeset. A macskák leginkább vizuális jelek alapján vadásznak, így amikor portyára indulnak, fokozott éberséget kell tanúsítaniuk. A benti cicák lézerfókusza a háztartásban zajló dolgokra és a családtagokra, gazdira koncentrálódik.

De az is lehet, hogy a gondoskodását szeretné kimutatni

Ha fürkészésen kapod a bajszos banditát, és hosszan pislog rád közben, vagy félig lehunyt szemhéján keresztül les rád, az olyan, mintha puszit kapnál tőle. És abban talán mind egyetérthetünk, hogy ez a titkosan elpislogott szeretlek a legcsodásabb dolog, amit egy macska adhat az embernek. Ráadásul, ha sűrűn néz így rád kedvenced, abban is biztos lehetsz, hogy biztonságban és nyugalomban érzi magát. Na, elő azzal a nasis zacskóval!

Ugyanakkor az sem kizárt, hogy dühös

A zaklatott macska testbeszéde hasonló az ijedt macskáéhoz. Ha a kitágult pupilla veszélyt jelez és még hanghatásokkal is társul, akkor jobb, ha hátrálsz. A cicának térre van szüksége. Legjobb, ha ilyenkor elfordítod róla a tekintetedet és hagyod, hogy megnyugodjon a saját tempójában.

Valószínűleg ezek alapján arra is választ kaptál, hogy szabad-e legeltetni a szemed a macskán, amikor ő is vizslat téged. Amennyiben a pillantás kemény, próbáld megnyugtatni úgy, hogy kerülöd a szemkontaktust. Ha a pillantás puha, bátran viszonozd, ez nem fogja felzaklatni őt.

akar valamit a macska bámul a macska boldog a macska fél a macska kíváncsi macska macska megfigyeli a gazdit macska tekintet macska testbeszéde néz a macska szeret a macska testbeszéd
hirdetés

További cikkeink