hirdetés

Boldog a macskád? 8 jel, amiből tudhatod, igen

Szénási Szimonetta

2024. június 9 - Képek: Getty Images Hungary

Az, hogy kedvenced jól érzi magát, nemcsak a kedvét határozza meg, de az egészségét is befolyásolja. Az alábbi jelzésekből tudhatod, hogy cicád elégedett melletted.

hirdetés

Egy boldog macska gazdijaként bizonyára nem okoz nagy meglepetést a felsorolt nyolc jelzés.

A dorombolás a legismertebb jele annak, hogy a macska boldog

1.) Dorombolás

Érdemes a dorombolással kezdeni a felsorolást, mert ez az a gesztus, amelyet a többség egyértelműen a jóllét jeleként értelmez. Ez azonban csak részigazság; a dorombolás az elégedettség mellett jelezhet feszültséget vagy akár fájdalmat is. Ilyen esetekben az állat önnyugtatásképp alkalmazza. Ám ha kedvenced ellazult, szemmel láthatóan is nyugodt, békés, vagy épp simogatás közben kezd el dorombolni, akkor biztosra veheted, hogy ő egy boldog macska.

2.) Dagasztás

Szintén többértelmű jelzés, hiszen ez is megnyugtatja az állatot, így akár stresszes helyzetekben is bevetheti. Ám többnyire akkor kezd dagasztani, ha jól érzi magát. Leggyakrabban valamilyen puha felületet, például a párnát, vagy épp a gazdi combját kezdi gyömöszkölni. Nem ritkán simogatás közben, a dorombolás mellé társul. A gesztus magyarázata a kölyökkorra vezethető vissza, amikor a kiscica az anyja emlőit gyúrta hasonlóképp, ezzel serkentve a tejtermelést. Az akkor biztonságot és nyugalmat teremti újra ekképp.

Az egyik legkedvesebb reggeli ébresztő

 3.) Nyáladzás

Az előző két viselkedéssel ellentétben azt már kevesebben tudják, hogy sok cica örömében elkezd nyálzani. Elsőre furcsa lehet, ám ha megszokod, egy roppant aranyos gesztus ez a cica részéről. Ehhez leginkább az kell, hogy simogassák és szeretgessék őket.

Azonban ha a macskának minden ok nélkül folyik a nyála, az inkább valamilyen betegségre utal. Rossz fogak, szájüregi probléma, valamilyen gyomor vagy bélbántalom, de a torokban megakadt idegen test is okozhatja, így feltétlenül orvoshoz kell vinni a cicát!

Ha kedvenced állandóan nyálzik, az már rosszat sejtet

4.) Barátságos, kíváncsi hozzáállás

Ha a cica érdeklődő, nem félelemmel, hanem kíváncsisággal közeledik feléd, és az újdonságoktól sem tart indokolatlan módon, akkor egy kiegyensúlyozott állatról beszélünk. A farok állása segíthet abban, hogy megállapítsd, miként értékeli közeledésedet a macska. Az égnek álló, de laza, esetleg a végén kérdőjelet formázó farkinca azt jelzi, gazdája nyitott az ismerkedésre.

5.) Játékosság

A jó kedélyű cica általában nyitott és játékos mind a gazdival, mind az ismerős személyekkel és más cicákkal. Ha kedvenced általában kapható a mókázásra, nagy életkedv jellemzi, akkor ő egy boldog macska.

Ez a helyes bengáli épp nagy vadászatban van

6.) Normális rutin

Ha cicád étkezési, alvási és alomhasználati szokásai rendben vannak, kiszámíthatóak, nem étvágytalan, nem pisil az alom mellé, és se túl sokat,s e túl keveset nem alszik, akkor minden bizonnyal ő egy kiegyensúlyozott házi kedvenc.

Amennyiben ezeken a területeken bármilyen változást tapasztalsz, kezd el figyelni a macskát, és vedd fel a kapcsolatot az állatorvossal. Általában valamilyen egészségügyi ok áll a háttérben, ami lehet mentális vagy fizikai is.

Az étvágy, az alvási szokások, de még az alomhasználat is árulkodik

7.) Lassú pislogás

Ha cicád gyakran néz a szemedbe, miközben lassan pislog is, azzal félreérthetetlenül jelzi, hogy szeret téged és jól érzi magát a társaságodban.

8.) A locsifecsi macska boldog macska

Amikor egy cica sokat beszélget, az kiegyensúlyozottságra utal. Mint tudod, a macskák kifejezetten miattunk fejlesztették ki a kommunikáció eme formáját, egymás közt nem nyávogással cserélnek híreket. Általában az etetés idején jelzik hangos nyávogások közepette, hogy bizony idő van. Ugyanígy játékra is hívhat miákoló kedvenced, de egy kis simogatásra is igényt tarthat.

Ugyanakkor ezúttal is meg kell jegyeznünk: a hirtelen jelentkező szószátyárság problémát is jelezhet. Például fájdalomra, rosszullétre figyelmeztethet így az állat.

Az említett alomhasználatra gazdiként érdemes nagyobb figyelmet szentelned, mintsem pusztán toalettként gondolni rá, mert bár kevesen tudják, annak használata sokat elárul a macska hogylétéről. Ide kattintva eléred ezzel foglalkozó cikkünket.

alom boldog macska dagasztás dorombolás egészséges macska etetési rutin játék macska szeret napi rutin
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!