hirdetés

Mit jelez a macska farka? Így olvasd profin kedvenced testbeszédét

Szénási Szimonetta

2024. június 8 - Képek: Getty Images Hungary

Cicád egyik fontos jelzőeszköze a farka. Ha megérted, mit üzen vele, sokkal könnyebb lesz megfelelően reagálnod az igényeire.

hirdetés

A macska farka egyrészt árulkodhat az állat érzelmeiről, mentális állapotáról, ahogy a fizikai hogylétéről is. Ha megfigyeled, miként tartja, tudni fogod, hogy érzi magát az adott szituációban. Egy idegen cica esetében is érdemes erre a tudásra hagyatkozni, mert így akár egy karmolást vagy harapást is kivédhetsz. A macskák ugyanis, ahogy a kutyák is, számos jelzést küldenek, mielőtt támadólag lépnének fel valakivel szemben. Ahogy azt is kommunikálják a testbeszédükkel, ha valami nagyon is az ínyükre van. Vegyük sorra, mivel mit jelez a farkával!

A farkinca egyenesen felfelé áll

Ha cicád farka az ég felé áll, de az nem túl feszes, az magabiztos, barátságos hangulatot jelez. Ilyenkor a cica szívesen ismerkedik, illetve érdeklődik a  történések felől. Ilyenkor bátran simogasd, dögönyözd meg kedvencedet; egy idegen macskával pedig ennél kevésbé direkten, de szintén elkezdhetsz ismerkedni. Cicáddal Ilyenkor érdemes egy kis játékot is kezdeményezned.
Két macska közt ez a farokjelzés egy kedves köszöntéssel egyenértékű. Például az anyjukat is így üdvözlik.

Ezt egy 1997-es kísérlet is megerősítette. A Southamptoni Egyetem vizsgálatában részt vevő macskák a felálló farkú macskasziluett felé sokkal készségesebben közeledtek, mint a lógó farkú rajzhoz.

A lazán égnek meredő farok nyugalomra, érdeklődésre utal

A macska farka kérdőjelet formáz

Egyesek kampóként definiálják azt a formát, amikor a cica farkának a vége visszagörbül. Ez szintén békéről, nyugalomról árulkodik; az állat nyitott a kapcsolatteremtésre. Ám fontos, hogy ne a farkát simogasd meg, azt ebben az állapotban kevésbé szeretik. Helyette a hátán, a füle tövénél, vagy az álla alatt cirógasd meg.

Szinte a földet súrolja

Ha a macska a farkát a háta szintje alá ereszti, sőt, a farok akár a földet is érintheti, az félelemről, szorongásról árulkodik.

A lába közé húzza

Ilyenkor nagyfokú félelmet él át a macska, de az is lehet, hogy fájdalmat érez.
A két utóbbi esetben – leeresztett, illetve behúzott farok – mérd fel a helyzetet, mitől ijedhetett meg a macska, majd szüntesd meg a kiváltó okot, vagy vidd biztonságba az állatot. Amennyiben a cica tőled fél, úgy pedig hagyd békén. Kóbor cicákból még a legóvatosabb közeledés is heves reakciót válthat ki.

Amennyiben kedvenced csapja maga alá a farkát, feltehetően történt valami szokatlan. Ám nem kell azonnal kétségbeesned: néha egy hirtelen becsapódó ajtó is elég, hogy halálra rémítse az állatot. Fennáll a lehetősége annak is, hogy megsérült, így mindenképp vedd szemügyre az állapotát.

A leeresztett farok félelmet jelez

A felborzolt farok intő jel

Amikor cicád farka a megszokottnál háromszor olyan vastagság tűnik a felborzolt szőr miatt, hát még a hátát is felgörbíti, sőt, fúj is, akkor veszélyben érzi magát, és támadásra figyelmeztet.
Komoly fenyegetés, például más macskák, vagy egy kutya közelsége válthat ki ilyen heves védekezési reakciót. Értelemszerűen ilyenkor az állatot békén kell hagyni, a potenciális veszélyforrást pedig el kell távolítani a környezetéből.

A jelenség oka, hogy a macska szeretné nagyobbnak, egyszersmind félelmetesebbnek mutatni magát.

Minden szőrszála égnek mered

A macska farka a teste köré tekeredik

Ha kedvenced úgy ül vagy fekszik, hogy a farka a teste köré tekeredik, akkor az jelezhet készenléti állapotot, ahogy azt is, hogy macskád fázik, de nyugalmi helyzetben sem ritka, hogy így heveredik el az állat. Mivel ebben felfedezhetsz némi ellentmondást, hiszen a macska nem lehet egyszerre feszült és ellazult is, így azt javasoljuk, figyeld meg azt, pontosan milyen helyzetben van a testrész. Ha az állat csak lazán magára vagy maga mellé fekteti, az valószínűleg nem jelent semmi rosszat. Ellenben a szorosan körbetekert farok inkább védekezésre szolgál. A beteg, sérült macskák is gyakran próbálják így orvosolni a bajt.

A körülmények, valamint a teljes testbeszéd is segítenek eldönteni, van-e ok aggodalomra.

A test köré tekeredő farok több mindenről árulkodhat

Amikor csóválják

A farokcsóválás nem csak a kutyák jellemzője, és ahogy az ebeknél, úgy a macskák esetében is többféle jelentéssel bír a gesztus.

  • A gyors ütemben ide-oda csapkodó farok feszültségről árulkodik. A macskának kezd elege lenni valamiből (például a túl heves szeretgetésből), és már szabadulna. Jobb komolyan venni a kérést, nehogy durvább módon adjon nyomatékot neki a cica.
  • A farok végének mozgatása tipikus vadászat közben (ahogy vadászatot imitáló játéknál is), és ilyenkor is egyfajta feszültségről, felkészültségről ad tanúbizonyságot. Akkor is megfigyelheted, ha kedvenced valami miatt bosszús. Például nem engedted, hogy kedvére csemegézzen a száraztápos zacskóból (életből vett példa….)
  • A lassan ide-oda himbálózó farkat akkor láthatod, ha a macska épp lecsapni készül, akár egy plüss egérre, akár egy igazira. De megesik, hogy a lábadat vagy a mamuszodat szemelte ki zsákmányul. A remegő farok izgatottságot jelez, de olyankor is láthatod, amikor macskád éppen megjelöl valamit.

Miért tekeri köréd kedvenced a farkincáját?

Érdemes beszélni erről a kedves gesztusról, hiszen mind a macska-ember, mind az állatok közötti interakciók során megfigyelhető. Egyértelműen kedves, bizalmi közeledés, egyféle üdvözlés a részükről. Ez az ő kézfogásuk. A gazda felé egyértelműen a szeretet és a bizalom kifejeződése.

Ha érdekel, milyen más módokon üzeni neked azt a cicád, hogy szeret, kattints ide. A cikkből sok meglepő dolgot megtudhatsz a macskák szeretetnyelvéről.

agresszív macska beteg macska betegség farok kommunikáció ideges kommunikáció sérülés stressz testbeszéd
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!