hirdetés

Létezik macskabarátság? Így szoktasd össze őket

Király Barbara

2024. június 20 - Képek: Getty Images Hungary

Ugyan a macskák territoriális lények, és szeretik a magányt, nincs kizárva, hogy létrejön egy macskabarátság, ha új kedvencet viszel haza. Ebben a cikkünkben lépésről lépésre leírjuk, hogy hogy mutasd be őket egymásnak.

hirdetés

Ha a cicák kapcsolódására gondolunk, eszünkbe juthatnak a családi közösségekben élő oroszlánok, vagy a csoportba verődött kóbor macskák, de rengeteg példa van magányos állatokra is. A pumák a 3-10 napos párzási időszak kivételével egyedül élnek. De nézzük, mi a helyzet a házi kedvenceinkkel. Vajon létezik macskabarátság?

Több tényező függvénye, hogy a cica mennyire barátságos a környezetével

Szívünk rabul ejtői szociálisabbak, mint vadon élő társaik. Jobban bíznak a körülöttük lévőkben, és gyakrabban kezdeményeznek kapcsolatokat. Az otthoni környezetben pedig nem kell harcolniuk az élelemért. De ha egy másik macskát vinnél az otthonodba, gondosan tervezd meg a bemutatkozást. El is magyarázzuk, hogy csináld!

Fontos a gazda tudatossága

Az első és legfontosabb lépés, hogy mindkét cicának különíts el egy helyet, amiben van alvóhely, etetőtálca, vizes tál, kaparófa, alom és játékok. Amikor hazaviszed az új családtagot, egyenesen vidd a „saját” szobájába, és engedd, hogy a saját ritmusában jöjjön ki a hordozóból. Ha kell, hagyd kicsit egyedül, hogy egymaga fel tudja térképezni az új helyet. Tartsd pár napig a kiválasztott helyiségben, hogy letelepedjen, és az illatokon keresztül be tudd mutatni a már meglévő cicádnak.

Jöhet az illatcsere

A macskák egyik legfontosabb érzékszerve az orruk. Az illat, különösen az arcferomonok segítenek nekik a kötelékek fenntartásásban. Ezt kihasználva a következő lépés, hogy a macskák játékát, vagy a ruhát, amin alszanak, kicseréld, és a másik macska szobájában elhelyezd, így biztonságosan meg tudják szokni egymás szagát.

Következő lépés a macskabarátság kialakításához

Ha mindkét cicán azt látod, hogy megszokták a társ szagát, nyugodtak, és nem mutatnak agresszív jeleket, akkor a következő lépésként összeengedheted őket. Mindenképpen figyelj arra, hogy kedvenceidnek biztosíts elegendő menekülő utat, ha az első találkozás még nehézkesen menne. Ez lehet egy macskatorony, vagy valami magasabb bútor, amelyen keresztül könnyen elhagyhatják a helyiséget.

Terepszemle

Elsőként érdemes a már meglévő cicát elzárni, hogy az új jövevény egyedül fel tudja térképezni az egész lakást. Amint ez megtörténik, utána összeengedheted őket, de állj készenlétben, hogy közbe tudj avatkozni, ha megnőne köztük a feszültség.

A feszültség jele lehet többek között a sziszegés, a morgás, az elrejtőzés, a fülek hátra húzása. Előfordulhat, hogy nem megy zökkenőmentesen az ismerkedés. Fontos, hogy ne próbáld siettetni a barátkozást. Hagyd, hogy a saját ütemükben történjen minden. A konfliktus csökkentése érdekében gondoskodj róla, hogy mindkét négylábúnak legyen külön vize, alomtálcája, és élelme, hogy ne kelljen kontaktusba kerülniük, amíg maguktól nem szeretnének.

Sok-sok szeretettel, türelemmel és játékkal jó eséllyel egy cicabarátság kezdődhet.

Ha kíváncsi vagy, hogy a kijárós cicák barátkoznak-e egymással, ebben a cikkünkben írtunk róla.

barátság kapcsolat két macska tartása összeszoktatás új macska a házban
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!