hirdetés

Te is állatkínzó vagy? Tudtodon kívül bántalmazóvá válhatsz

Szénási Szimonetta

2023. július 19 - Képek: Getty Images Hungary

Az állattartás kapcsán nagyon fontos meghúzni azt az egyértelmű határvonalat, amin túl már állatkínzásról beszélünk. Erre szolgálnak a törvények is. Tévedés, egyúttal óriási hiba azt hinni, hogy csak a szándékos bántalmazás esik bele a kategóriába. A nem megfelelő tartási körülmények vagy az állat igényeinek figyelmen kívül hagyása szintén ide sorolható. Dr. Kajó Cecília jogásszal beszélgettünk.

hirdetés

A többség úgy gondol az állatok ellen elkövetett bűnökre, hogy azokat kizárólag kegyetlen, hideg szívű pszichopaták követik el. Holott bármelyik gazda beleeshet az állatkínzás bűnébe, ami elég tág fogalom, és nem csak az ütlegelés vagy kínzás tartozik bele.

Az állatkínzás elkövetője gyakran maga a gazda.

Ezt erősíti meg dr. Kajó Cecília állatvédelmi szakjogász, a Bojtár Telefonos Állatvédelmi Jogsegélyszolgálat Egyesület önkéntese.

Amikor „az” állatkínzókról beszélgetünk, hajlamosak vagyunk magunk elé képzelni kegyetlen arcú, gonosz bűnözőket, akik sötét pincék mélyén fűrészelik ketté a sivalkodó kiskutyákat-kiscicákat. Meg vagyunk róla győződve, hogy bizonyosan nem ismerünk ilyen személyeket, mi magunk pedig soha, semmilyen körülmények között nem lehetünk állatkínzással érintett személyek elkövetőként. A rossz hírem az, hogy a társadalom többsége inkább rosszul, mint jól tartja állatát

– fogalmaz.

Mint rámutat, egyes – elsősorban egzotikus fajok – fogyóeszköznek számítanak, de gyakran jellemzik így a kijárós macskákat is, akik szabadon jönnek-mennek, kitéve számos életveszélynek.

Évente több ezres számban pusztulnak el értelmetlenül baleset, mérgezés, fertőző betegségek következtében az állatok – sorolja a szakember. Ilyen baleset lehet a gázolás, egy kutyatámadás vagy egy bosszús szomszéd tényleges bántalmazása is. Mind kegyetlen, sok szenvedéssel járó tragédia.

Szinte naponta látni út szélén hagyott, elgázolt macskát.

Amikor kiengeded kedvencedet, mondván, lételeme a szabadság, azért macska, hogy menjen, vadásszon, akkor minden egyes alkalommal ezeket kockáztatod.  Sajnos magam is láttam már gyönyörű, ápolt perzsa macskát az út szélén feküdni. Szívszorító látványt nyújtott, és egyértelmű, hogy őt gondozták, szerették és hazavárták. Sajnos hiába.

A jogi szempont

Ugyanakkor említenünk kell a törvényi oldalt is, ami szerint a macskákra ugyanúgy vonatkozik az a kitétel, miszerint a gazda köteles az állatot a saját portáján belül tartani.

Az állatvédelmi törvény szerint az állattartó gondoskodni köteles az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szakszerű gondozásáról, szökésének megakadályozásáról

– fogalmaztunk egy korábbi, a kijárós macskák kérdéskörét övező vitákat elemző cikkünkben.

A nem megfelelő tartás is állatkínzás a gazda részéről

Ahogy a jogász hangsúlyozza, az állatkínzás enyhébb fajtájával, azaz a hibás, hiányos, rossz tartással rengetegen érintettek az országban.

Amikor nem értünk egy állat tartásához, etetéséhez, a túlfoglalkozás következtében folyamatosan stressznek tesszük ki őket, majd hogy ne sírjon a gyerek, csendben kidobjuk a hörcsögöt, lehúzzuk a vécén a gekkót és újakat szerzünk be helyettük, az ugyanúgy állatkínzás mint a pincés fűrészelés

– magyarázza.

Az állat igényei és szükségletei

Tehát a bántalmazáson túl problémás, ha nem elégülnek ki a házi kedvenc igényei: nem kap megfelelő és elegendő táplálékot, vizet, nincs elég mozgástere, elhanyagolt, nem kapja meg a szükséges orvosi ellátást.

De ahogy dr. Kajó Cecília is kiemeli, az is gond, ha az állat túl van foglalkoztatva, a folyamatos terhelés miatt pedig állandó stresszben él.

A nem megfelelő tartás is kínzás az állatnak.

Érdemes ilyen szempontból is górcső alá venni a saját állattartási magatartásodat, és megvizsgálni, vajon kedvenced nem sérül-e valamelyik pontban.

állatkínzás állattartás bűntény Dr. Kajó Cecília felelelős gazda felelős állattartás jog jogász jogász válaszol
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink