hirdetés

Ha a macska élvefogó csapda áldozata: jogász válaszol

Szénási Szimonetta

2023. június 28 - Képek: Getty Images Hungary

Gyakran a szomszéd az, aki élvefogó csapda segítségével ejti foglyul a számára zavaró vendéget, és sajnos van, hogy az állat többé nem kerül elő. Dr. Kajó Cecília jogász magyarázta el, gazdaként mit tehetsz ebben a helyzetben.

hirdetés

Amikor egy macska lesz a csapda zsákmánya, annak többnyire az az oka, hogy a cica olyan helyre ment, ahol semmi keresnivalója. Legyen szó akár a vadászok erdőben kihelyezett élvefogó csapdáiról, akár a szomszéd kertjében felállított kelepcéről. Ugyanis a sokat emlegetett állatvédelmi törvény is kimondja, hogy a gazda köteles a saját állatát a saját portáján belül tartani.

A macska könnyen a csapda áldozata lesz.

A macskát és az élővilágot is védi

Mint dr. Kajó Cecília állatvédelmi szakjogász is rámutatott, ez a passzus egyszerre védi a macskát a rá leselkedő veszélyektől, valamint az élővilágot a cél nélküli vadászattól és pusztítástól. Hiszen tény, hogy a macskák óriási kárt tudnak tenni a természetben, főként a madárpopulációt tekintve. Tehát mielőtt felháborodnál, hogy ez az előírás micsoda „korlátozást” jelent kedvencedre nézve, gondolj bele: mekkora károkat tud okozni egy-egy portyázás során, továbbá rá micsoda veszélyek leselkednek, mikor épp kalandozik.

A balesetek, a más állatok vagy cicák okozta sérülések (vagy rosszabb esetben halálos sebek), a különféle fertőzések mellett számolnod kell azzal is, hogy valaki megelégeli a területére hívatlanul érkező, vissza-visszajáró vendéget.

A jogsegélyszolgálathoz nagyon sokan fordulnak azzal a problémával, hogy a szomszéd – megunva például a kóborló macskák korzózását, az azzal járó vizeletjelöléssel, össze-vissza piszkítással, kerti bútorok megrongálásával stb. –  élvefogó csapdát rakott ki az udvarra, amiben akár látható is a kerítésen túlról a befogott és sivalkodó állat

– osztja meg a Bojtár Telefonos Állatvédelmi Jogsegélyszolgálat Egyesületnél szerzett tapasztalatait.

Ennek alapján nem egyedi esetről van szó. S mint a szakembertől megtudtuk, a csapdát kihelyező egyén nem is követ el jogsértést:
Önmagában az élvefogó csapda nem tilalmazott eszköz a saját telkünkön. Hogy aztán mit kezdünk a belesétáló állattal vagy állatokkal, annak már lehet akár büntetőjogi leágazása is – magyarázta a jogász.

Mi lesz a becsapdázott macskákkal?

Ahogy dr. Kajó Cecília is felteszi a kérdést, jogilag az az érdekes, hogy mit tesz az illető a befogott állatokkal. Eddigi tapasztalatai szerint nagyon sokan azt állítják, hogy „a csapdával kisétálnak a település határába és ott elengedik a macskát” – ami vagy igaz, vagy nem.

Ugyanakkor:

ha a csapdával vadállatokat fogunk be, könnyen kimeríthetjük az orvvadászat bűncselekményét, ha esetleg ritkán nézünk rá a csapdára, ahol étlen-szomjan várakozik hosszabb időn át egy stresszes állat. Amely ha elpusztul, megint mi szorulhatunk: ha védett faj egyedéről van szó, akár természetkárosítás bűncselekményt is elkövethetünk. Ha nem védett fajról van szó, akkor is állatkínzást követhetünk el azzal, ha hosszabb ideig nem nézünk rá a csapdára, és hagyjuk szenvedni benne az állatot

– ismertette a jogi tudnivalókat a szakember.

Nem minősül lopásnak

A jogász arra is kitért, hogy általában mit mond a rendőrség ilyen esetekben:

– Azt gyakorlatilag kizárják, hogy lopás bűncselekmény megvalósulhatna. Eleve vitatéma, hogy egy egyszerű házicirmos (és nem valamely fajmacska drága pénzért vásárolt egyede, ahol levezethető a vételár) mit kóstál. Mi az értéke, amely a büntetőjog és a szabálysértés elhatárolására alkalmas (ez jelenleg a vagyon elleni cselekményeknél 50 ezer forint)? Ha a házicirmos értékének meghatározásán túlvagyunk, jön a következő kérdés: mi volt a cél? A lopásnál fontos az eltulajdonítási szándék. El akarta vajon lopni a szomszéd bácsi a macskát, vagy csak meg akarta óvni a kertjét a károsodástól? Ez is kiesett. És végül a lopáshoz kell jogi értelemben az elvétel is. Itt a rendőrségnek végképp az szokott az álláspontja lenni, hogy elvételről szó nincs. A macska önszántából sétált bele a csapdába, a szomszéd tevőlegesen nem vett el semmit sehonnan.

Mint dr. Kajó Cecília elmondta, tömegével fordulnak a jogsegély szervezethez olyanok, akiknek ily módon elutasították a feljelentését, panaszolva, hogy a rendőrség nem tesz semmit. Holott elsősorban nekik mint állattartóknak kellett volna meghozniuk a megfelelő óvintézkedéseket.

Mikrochip, kerítés és ivartalanítás

A jogász álláspontja is az, hogy egyetlen módja, hogy a macska ne legyen ilyen csapda fogja (majd tűnjön el, akár örökre…), az, ha nem engedjük őt annak közelébe. Értsd ezt úgy, hogy betartod a törvényt, és a saját portádon belül tartod a kedvencedet.

Bár a macskák transzponderrel, azaz közismertebb nevén mikrochippel való ellátása nem kötelező, nagyban megkönnyíti azt, hogy az elkóbórolt állat mihamarabb visszakerüljön a gazdához. Ezzel egyúttal elkerülve számos veszélyhelyzetet, köztük a csapdákat.

Ennek kapcsán dr. Kajó Cecília kitért arra a felvetésre, hogy megoldást jelentene-e a kóbor macskák szisztematikus begyűjtése, majd örökbeadása:

Nem szedhetjük össze az utcán az összes kóborló macskát, és nem vihetjük el, hogy ivartalanítsuk és odaadjuk másoknak. Annak ugyanis nem ez a szankciója vagy nem ez a megoldása, hogy valaki kijárósan tart macskát. Egyrészt mi így loptunk egy macskát az utcán, másrészt az állattartók garantáltan beszereznek egy másikat, így az alapprobléma nem oldódott meg, csak állatvédőként lekötöttük a szabad kapacitásainkat gazdás, de kóborló macskák ellopásával olyan helyzetek elől, amikor valóban arra rászoruló balesetes vagy beteg állatot kellene elhelyeznünk.

Tehát nemhogy nem szüntetné meg a kóborló macskák problémáját, de maguk az állatvédők járnának el jogtalanul. Ráadásul erre nem is lenne kapacitásuk.

Végezetül álljon itt még egy mostanra untig ismételt, de életmentő és valós megoldást kínáló dolog, mégpedig az ivartalanítás. Ezzel nagymértékben vissza lehet szorítani a cicák csatangoló kedvét, valamint a nem kívánt szaporulattól is megkímélik magukat (és a környezetet) a gazdák.

Legyél felelős gazda!

Végszóként azt mondhatjuk, az élvecsapdázás kérdésköre is elvezet a felelős állattartáshoz: ha megvalósul az, hogy mindenki maximális ellátást biztosít kedvencének, akiért teljes mértékben felelősséget vállal, s megtesz mindet a védelmében, akkor az állatvédőknek és a segélyszervezeteknek jelentősen megcsappanna a teendője – mindenki legnagyobb örömére. Erre kell törekednünk a jövőben!

állatvédelem állatvédelmi törvény baleset elkóborol felelős állattartás felelősség ivartalanítás jog jogász jogász válaszol kóbor macska kóborlás lopás mikrochip törvény
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink