hirdetés

8 jel, hogy macskád szerint te vagy a legjobb gazdi

Hangai Lilla

2023. november 25 - Képek: Getty Images Hungary

Minden gazdi számára fontos, hogy kedvence kiegyensúlyozott és elégedett legyen. És persze szeretnénk azt is tudni, hogy jól csináljuk-e, amit csinálunk. Semmi baj azzal, ha néha-néha szükségünk van egy kis visszacsatolásra!

hirdetés

Úgy tudjuk, hogy a macskák egyelőre még nem tudnak beszélni – vagy legalábbis jól titkolják –, ám ez nem akadályozza meg őket abban, hogy kifejezzék, ha valamit értékelnek. Mutatjuk máris saját kedvenceinken keresztül, hogy mi a boldog macska 8 ismérve. Ha ezeket tapasztalod, biztos lehetsz benne, hogy bajuszos barátod nagyon szeret téged.

1. Üdvözöl

Teknőctarka cicánk, Csíkos bármikor is érkezzünk haza, a kapuban toporogva vár bennünket, de sűrűn felmászik a kerítés tetejére is, hogy onnan kísérje nyomon az érkezésünket. Ahogy belépünk a kapun, a hátára vetődik, hempereg, szinte könyörög egy kis simogatásért. Ő még azt sem bánja a legtöbb macskával ellentétben, ha a hasát is megvakargatjuk ilyenkor. (A has megmutatása egy másik jele annak, hogy az állat biztonságban érzi magát veled.) Amikor kiélvezte a simit, előttünk sétál, kísér minket az utunkon befelé. A farka ilyenkor felfelé áll és kis kampót formál a vége, ami szintén azt jelzi, hogy a cica boldog és nagyon örül nekünk.

2. Dorombol

Csíkos szinte azonnal hallatja a hangját, ahogy megvakargatjuk az álla alatt vagy a füle tövében, de néha akkor is dorombol, ha csak egymás mellett fekszünk nyugodtan, és élvezzük a teraszon a napfényt. Elég a közelségünk is ahhoz, hogy kifejezze elégedettségét.

3. Rajtad dagaszt

Matyi nevű cirmos macskánk – aki egyébként lány, csak egy félreértés miatt lett Matyi, és mivel a macskák ismerik a saját nevüket, így már nem akartuk megváltoztatni később –, a kis csapat legintelligensebb és legbújósabb tagja. Még az idegenek ölébe is képes bebújni, ha úgy érzi, megvan a kémia. Szóval Matyi az egy olyan macska, aki ugyan dorombol, de ő elsősorban a dagasztáson keresztül mutatja ki az elégedettségét. A baj vele csak az, hogy ő ezt kizárólag kieresztett karmokkal gyakorolja. Ameddig csak idegszálaink kitartanak, hagyjuk ezt neki, ugyanis tudjuk, hogy ilyenkor nagyon boldog.

4. Lassan pislog

Csak mint macskatartó a macskatartónak merjük elmondani, hogy a mi macskáink ritkán pislognak ránk lassan, és főleg nem pislognak vissza, ha rájuk pislogunk – kipróbáltuk persze, kizárólag tudományos célból. Ugyanakkor tudjuk, hogy sok macska kommunikál így a gazdijával, ami egyértelműen azt jelzi, hogy a macska biztonságban érzi magát és szereti a gazdit. A tanulság pedig csak annyi, hogy minden macska más, ha a jelek nagy részét tapasztalod, de bizonyosakat nem, az nem jelenti azt, hogy aggódnod kellene.

A boldog macska nem rejti véka alá az érzéseit és tudatja veled, mennyire szeret.

5. A közeledben akar lenni

Csíkos nem igényli a folytonos testi kontaktust, ahogy a csapat hármas számú tagja sem, Bolond Kalapos, aki egy fehér kandúr, cirmos kis kalappal a fején. Azonban rájuk is jellemző, hogy szeretnek ott lenni, ahol mi vagyunk. Folyton. De tényleg: egy lépést sem lehet nélkülük megtenni. Amikor elmerülünk valamilyen tevékenységben, nekik ott kell lenniük és nyomon kell követniük mindent. Szó szerint kiveszik a tárgyakat a kezünkből, ameddig nem szaglászhatják és nem nézhetik meg őket. Biztos lehetsz benne, hogy kedvenced nagyon szeret téged, ha a nyomodban van és érdekli, miben sántikálsz.

6. Megajándékoz

Ha részleteznünk kellene, hogy a három jószágunk milyen zavarbaejtő dolgot hagyott már a lábtörlőn, abba biztosan belepirulnánk. Volt, hogy egy fél szelet bundáskenyér volt a meglepetés. (Hogy honnan szerezték?!) Mi pedig örültünk még a koszos és levelekkel borított kenyérszeletnek is, mert tudtuk, hogy ez azt jelenti, hogy szeret minket. A macskák igenis hálásak, amiért menedéket és élelmet biztosítunk nekik, amit úgy fejeznek ki, hogy ők is gondoskodnak rólunk. Ezt teszik a családtagok.

7. Harapdál, mosdat

A macskák szeretetnyelve egymás között az, hogy mosdatják, ápolják egymást. Egy szerető, önfeledt cica előszeretettel ápolja a gazdit is, hogy erősödjön a kapcsolat kettejük között. A mosdatás egyértelműen mindhárom macskák szeretetnyelve, de leginkább Matyi gyakorolja előszeretettel, miután a dagasztásban kifáradtak a mancsai.

Hármuk közül Csíkos a legjátékosabb. Amikor kimelegedett a játék izgalmában, akkor előszeretettel heveredik le mellénk és rágcsálja az ujjainkat vagy a pulóverünk ujját. Tudjuk, hogy ilyenkor igazán jó kedve van, és értékeli, hogy együtt játszottunk, együtt töltöttük az időt.

8. Lefejel

Amikor együtt töltjük velük az időt, egyértelműen látszik, hogy mindhárman teljesen eltérő személyiséggel rendelkeznek, és más közös időtöltést élveznek a leginkább. Az azonban Matyira, Csíkosra és Bolond Kalaposra is jellemző, hogy simogatás közben, amikor már szinte kicsattannak az elégedettségtől és a jókedvtől, elkezdenek körülöttünk sétálgatni és a fejüket hozzánk dörzsölik, ütögetik – alkalmasabb szó híján. Imádjuk ezt, mert tudjuk, hogy gazdiként igazán jó munkát végeztünk, és kis pártfogoltjaink jó életet élnek.

Ha a cikk olvasása közben esetleg azon gondolkodtál, hogy te vajon hogy tudod kedvencednek kimutatni azt, hogy szereted – úgy, hogy meg is értse azt – arról itt olvashatsz.

boldog a macska boldog macska macska szeretet macska szeretetnyelv macska szereti az embert
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!