hirdetés

Így tehetsz egy kinti macskát boldoggá

Hangai Lilla

2023. július 16 - Képek: Getty Images Hungary

A közhiedelemmel ellentétben egy benti macskát sem olyan nehéz boldoggá tenni, de legalább beszélünk a témáról. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy a kinti vagy a kijárós cicáknak mi kell ahhoz, hogy derűsek, önfeledtek legyenek. Na meg persze egészségesek is!

hirdetés

Íme 7 dolog, amit felelős gazdiként megtehetsz azért, hogy a kinti macska is boldog macska legyen.

A leírtak betartásával a kinti macska is boldog és egészséges macska lesz.

1.) A chipezés alapvető fontosságú

A chip a macskában alapvető fontosságú, ugyanis ha elkóborolna, ezzel könnyedén azonosítható; így nem kell attól tartanod, hogy soha nem lehettek újra együtt. A chip egy másik jelentős előnyéről szinte sosem beszélünk, pedig óriási segítséget nyújthat a gazdiknak. Amikor a kedvenced megkapja a mikrochipet, automatikusan bekerül a PetVetData, vagyis a Magyar Állatorvosi Kamara kisállat nyilvántartó rendszerébe. Itt sok más funkció mellett például azt is láthatod, hogy mikor kapta az utolsó oltást, illetve mikor lesz aktuális a következő.

Semmilyen mellékhatása vagy hátránya nincs az állatra nézve, az ára 7 000-10 000 Ft körül mozog, és csak egyszer kell rá költeni. Plusz tipp, hogy ha igazán biztosra szeretnél menni, érdemes lehet GPS nyakörvet venni a cicának. Ezzel bármerre is jár, nyomon követheted.

2.) Az ivartalanításon egy felelős gazdi nem is gondolkozik…

…hanem az állatorvossal egyeztetve megtervezi annak a legmegfelelőbb időpontját. A macska egészsége és biztonsága szempontjából is ez a legbölcsebb, amit tehetsz. Számos betegség kiküszöbölhető az ivartalanítás által, arról nem is beszélve, hogy az ivartalan állatok kevesebb eséllyel keverednek harcokba és az életüket, épségüket veszélyeztető szituációkba. És akkor a nem kívánt szaporulat elkerüléséről még nem is beszéltünk.

Több millió macska él hazánkban elvadultan vagy kóborként. Ha törődsz más állatokkal is – nem csak a saját kedvenceddel –, és nem szeretnéd homokba dugni a fejed, akkor ivartalaníttasd kedvencedet! Így nem kell még több macskának nyomorúságos körülmények közé megszületni!

Az ivartalanítás több szempontból is előnyös egy macska számára.

3.) Az oltásokról se feledkezz meg!

Nem tudjuk elégszer ismételni, hogy az egészséges macska már egy félig boldog macska. Ebben a cikkben részletesen összegyűjtöttük, hogy melyek azok az oltások, amik kötelezők a kinti cicák számára. Ezen felül azonban érdemes az állatorvossal konzultálni arról is, hogy a lakóhely és a macska szokásait tekintve mely oltásokat javasolja még a kötelezőkön felül. Például a Lyme-kór elleni oltás is ilyen lehet.

Általában azt szoktuk tanácsolni, hogy a felnőtt macskákat évente vigyék el a gazdik állatorvosi rutinellenőrzésre. A kinti vagy kijárós macskák esetében azonban érdemes lehet évente kétszer megejteni ezt a vizsgálatot, ugyanis az oltások ellenére is nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

4.) Gondoskodj a vízellátásáról

Egy kinti macska többet mozog, így az intenzívebb fizikai igénybevételnek köszönhetően több vízre is van szüksége. Igyekezz naponta többször cserélni a vizet a tálkákban – érdemes többet kitenni neki különböző helyekre –, a macskák ugyanis szinte biztos nem isszák meg a szennyezett folyadékot. Télen arra kell ügyelni, hogy ne fagyjon be, nyáron pedig arra, hogy ne forrósodjon fel. Számos betegség, mint például a veseelégtelenség is megelőzhető megfelelő mennyiségű vízfogyasztással, így ezt nem érdemes elbliccelni.

Ajánlott az udvaron több helyre is vizes tálkákat kihelyezni.

5.) A szabad etetést ilyenkor sem javasoljuk

A legfőbb ok az, hogy nem tudhatod, mennyit eszik meg a kedvenced a kitett eledelből, és mennyit a környékbeli, szabadon kószáló állatok. Csak a kontrollált etetéssel lehetsz biztos abban, hogy megfelelő mennyiségű kalóriát vesz magához a cicád.

Ha kialakítasz egy etetési rutint, a macska mindig tudni fogja, hogy mikor számíthat az ételre, így meg fog jelenni abban az időpontban. Ennek a technikának az alkalmazásával nem kell aggódnod, hogy úgy várod majd a vacsorával, mint egy csalódott háziasszony, akinek a férje bejelentette, hogy ma is túlórázik, így nem ér haza időben.

6.) Ügyelj a kertedbe ültetett növényekre

Míg egy benti macskánál könnyebben előfordul, hogy unalmában vagy figyelemfelkeltés céljával megrágcsálja a növényeket, addig, ha teljesen őszinték akarunk lenni, a kinti macskák ritkán, de inkább szinte soha nem nyúlnak a mérgező növényekhez. Egyrészt van jobb dolguk, másrészt az ösztöneik is élesebbek ebben a tekintetben. Ugyanakkor, ha biztosra akarsz menni, kerüld a mérgező növények ültetését; itt írtunk a leggyakoribbakról.

Egy átlagos kertben is számos olyan növény lehet, ami mérgező a macskákra.

7.) Alakíts ki számára biztonságos búvóhelyet

Nagyon fontos, hogy számos olyan hely álljon a macska rendelkezésére az udvarban és ha vannak, akkor a melléképületekben is, ahová elbújhat, amikor úgy érzi, hogy veszély fenyegeti, illetve ahol megmelegedhet vagy lehűlhet, az időjárás függvényében.

Ezeken a búvóhelyeken és cicaházakban télen is kerülni kell a pokrócok vagy törülközők használatát, azok ugyanis megfagyhatnak, és így a cica is hozzájuk fagyhat. Kissé régimódinak tűnhet, de a szalma jól szigetel és melegen is tart a tél beköszöntével. Nyáron arra kell figyelni, hogy ezek a helyek ne legyenek tűző napnak kitéve és jól szellőzzenek.

ivartalanítás kijárós macska kinti macska macska etetése macska ivartalanítása macska oltásai macska rutin macskának mikrochip mikrochip mikrochipelés rutin vízfogyasztás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!