hirdetés

Tüdőgyulladás a macskáknál: ha kedvenced köhög, azonnal irány az állatorvos

Hangai Lilla

2023. február 14 - Képek: Getty Images Hungary

Biztosan nem árulunk el nagy titkot azzal, ha azt mondjuk, a tüdő létfontosságú szerepet játszik minden élőlény egészségében. A macska tüdeje más emlősökéhez hasonlóan működik, vagyis eltávolítja a szén-dioxidot, majd friss, oxigéndús levegővel látja el a szervezetet. Ám a tüdő nem csak a levegőt mozgatja; feladata még, hogy közvetlenül a véráramba juttattassa az oxigént. Így talán már nagyobb súlya van annak, ha azt gyanítod, kedvencednek tüdőgyulladása van.

hirdetés

Tüdőgyulladás akkor fordul elő, ha az oxigénszállítás megszakad. A betegségben szenvedő macskáknál ez az oxigénzavar a gyulladás, és a tüdőben lévő fertőző anyag miatt következik be, ami fizikai akadályt képez a tüdőben lévő levegő és a véráram között. Az oxigén így nem jut el a vérbe. Ha az alább leírt tüneteket tapasztalod, egy percet se vesztegess, azonnal vidd orvoshoz a cicádat!

A tüdőgyulladás fajtái

Először azonban kezdjük azzal, milyen fajtái vannak a tüdőgyulladásnak. Az aspirációs tüdőgyulladás akkor fordul elő, amikor a macska olyan anyagot lélegzik be, amely gátolja az oxigén átadását.

A fertőző tüdőgyulladás bakteriális (Chlamydia trachomatis, a mycoplasma, az E. coli és a Staphylococcus) és/vagy vírusfertőzés (calicivírus, herpeszvírus, rhinotracheitis) eredménye. Kimutatták továbbá, hogy a leukózis hajlamossá teszi őket fertőző tüdőgyulladásra.

A gombás tüdőgyulladást, amit mycoticus tüdőgyulladásnak is neveznek, a cryptococcus okozza, és leggyakrabban fertőző talajjal terjed. Macskáknál ritka.

A parazita okozta tüdőgyulladás szintén nagyon ritka, azonban ismert, hogy kölykök, kinti macskák, és az elvadult állatok hajlamosabbak lehetnek rá. Az aelurostrongylus abstrusus és troglostrongylus brevior okozza, melyek vízben vagy zsákmányfajokban fordulnak elő.

A tüdőgyulladás tünetei

Az alábbi tünetek fokozatosan és hirtelen is jelentkezhetnek a fertőzés típusától és súlyosságától függően:

Fertőző lehet más macskákra is?

A vírusos vagy bakteriális tüdőgyulladás egyes típusai fertőzők lehetnek más macskákra. Sőt, elvétve kutyákra is. Ha az állatorvos a betegség fertőző okát gyanítja, javasolt a beteg cicát elkülöníteni a háztartásban élő többi állattól.

Ez egy különösen fontos lépés, ugyanis bizonyos fertőző organizmusok megélhetnek a cica táplálékán, vizesedényén, alomtálcáján és játékain is. Javasoljuk, hogy ezeket a tárgyakat fertőtlenítsd, és moss mindig alaposan kezet, miután a beteget ápoltad.

A tüdőgyulladás kezelése

A vizsgálat után, amely általában a tüdő meghallgatását, mellkasi röntgent, vérvételt és orrváladék tenyésztést foglal magában, megkezdődik a kezelés, amely nagymértékben függ annak típusától és a tünetek súlyosságától.

Bizonyos vírusos tüdőgyulladások járóbeteg alapon, támogató kezeléssel kezelhetők, ha a cica egyébként jól van. Az aspirációs tüdőgyulladást és a fertőző tüdőgyulladást a legtöbb esetben széles spektrumú antibiotikumokkal gyógyítják. Ha az állat közepesen súlyos vagy súlyos tüneteket mutat, kórházban kell elhelyezni.

A további kezelések magukban foglalhatják a szupportív kezelést, például az intravénás folyadékterápiát, a légutak nedvesen tartását, a kiegészítő oxigénellátást és az etetőszondán keresztül történő táplálást.

A gyógyulás

Sok, aspirációs és bakteriális tüdőgyulladásban szenvedő macska 1-3 napos kórházi kezelést igényel, mivel kiegészítő oxigénre lehet szükségük. És valószínűleg legalább 14 napig antibiotikumot kell szedniük. A vírusfertőzések 1-2 hét alatt maguktól is elmúlhatnak, de másodlagos bakteriális fertőzésekhez vezethetnek, ezért fontos az otthoni megfigyelés.

A legtöbb macskának nincs elhúzódó tüdőproblémája, miután teljesen felépült. Bizonyos alapbetegségben szenvedő egyedek azonban hajlamosak lehetnek a tüdőgyulladás kiújulására.

antibiotikum beteg a macska betegség betegség tüneteni fertőző betegségek köhög a macska kórházi ellátás lázas macska légúti betegség nehéz légzés orrfolyás tüdőgyulladás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!