hirdetés

Tetvesség a macskáknál: kezelni nehéz, megelőzni könnyű

Hangai Lilla

2023. szeptember 13 - Képek: Getty Images Hungary

A tetveket, mint élősködőket valószínűleg hírből minden gazdi jól ismeri már. Érdemes azonban részletesebben is megismerkedni velük, hogy megfelelő formában tudj ellenük védekezni.

hirdetés

A tetvek apró rovarok, melyek a macska testén élnek és a bőrsejtjeivel táplálkoznak. Ugyan nem olyan gyakoriak, mint a bolhák, de abszolút érintettek lehetnek kedvenceink is. Nem szabad a megjelenésüket félvállról venni, ugyanis számos fertőzés okozói lehetnek!

A kijárós vagy kinti macskák különösen veszélyzetetettek lehetnek.

A tetvek a macska esetében a következő tüneteket okozzák

  • A viszketés hatására megjelenő túlzott vakarózás.
  • Száraz, zilált, borzos szőrzet.
  • A szőrzet hullása, amely leggyakrabban a fülnél, a nyakon, a vállaknál, valamint az ágyék és a végbél környékén jelenik meg.

A macskatetvesség megjelenésének okai

A macskákat csak egyetlen tetűfaj képes megfertőzni, a Felicola subrostrata. Egyik macskáról a másikra terjed közvetlenül érintkezés útján vagy akár szennyezett tárgyakkal is, mint például a kefe vagy a fekhely. Jó hír, hogy a tetvek fajspecifikus élősködők, ami azt jelenti, hogy nem költöznek egyik fajról a másikra. Ennek köszönhetően nem kaphatjuk el a macskától a tetveket, és más háziállataink sem fertőződhetnek meg.

A diagnózis rendkívül könnyen felállítható, ugyanis az állat szőrében láthatjuk a kifejlett tetveket és/vagy azok petéit. A kifejlett egyedek lapos, széles, hatlábú, szárny nélküli rovarok (a bolhákkal ellentétben, amiknek a teste keskeny), a peték pedig a szőrszálakhoz rögzített kis áttetsző-fehéres pöttyökként figyelhetők meg.

A tetvek gyakran megjelennek olyan macskáknál, akiknek hosszabb vagy dúsabb a szőre, és idős koruk vagy valamilyen betegség folytán nem tisztálkodnak annyit. A kijárós vagy kinti cicák nagyobb fenyegetettségnek vannak kitéve, ők ugyanis könnyen megfertőződhetnek a kóborokkal való érintkezés során.

A tetűfertőzés bőrbetegséget okozhat, de a tetvek terjeszthetnek olyan parazitákat is, mint az uborkamagképű galandféreg, így komoly hatással lehetnek az állat egészségi állapotára.

A kezeléshez mindenképpen szükség lesz speciális samponra!

A tetvesség kezelése

Ha már megfertőződött a macska, a jelenlévő tetvek és tojásaik elpusztításához speciális samponra, spray-re vagy bármilyen más, erre a célra kifejlesztett készítményre lesz szükség. Sima sampon ebben az esetben nem lesz hatékony. Előfordulhat, hogy a cicát többször is le kell kezelni ahhoz, hogy tetűmentes legyen, és egy sűrű fogú fésű is segítségünkre lehet az élősködők eltávolításakor. (Ha a helyzet túlságosan súlyos, az is előfordulhat, hogy teljesen le kell nyírni az állat szőrét.)

Mielőtt azonban egyedül bármit is megvásárolnál, mindenképpen egyeztess az állatorvossal! Ezek a készítmények igen magas hatóanyagtartalmúak, így fontos, hogy csak az állatorvos utasításai szerint alkalmazd őket!

Az újrafertőződés elkerülése érdekében mindent ki kell mosni és fertőtleníteni, amivel a macska érintkezhetett. Vonatkozik ez a lakásban lévő textíliákra is, valamint az állat olyan kiegészítőire, mint az alomtálca.

A tetvek esetében is a megelőzés a legjobb módszer. Számos készítmény kapható már, amelyek rendszeresen adagolva kombinált védelmet nyújtanak a tetvek, bolhák, kullancsok ellen is. Mindenképpen javasoljuk, hogy kapjon ilyet a cicád. Arról, hogy melyik szert érdemes adni neki, egyeztess az állatorvossal!

bőrbetegség élősködők macska bőrbetegségek tetvek tetves macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!