A macskáknál megjelenő bőrproblémák jelentős része megelőzhető megfelelő táplálással

Az Én Macskám

2023. december 3 - Képek: Getty Images Hungary

A bőr a legnagyobb kiterjedésű szerv, amely ha sérül, a macska általános egészségi állapota is sokkal nagyobb kockázatnak lesz kitéve. Ahhoz, hogy ez az elsődleges védelmi rendszer kifogástalan állapotban végezhesse a dolgát, szüksége van mikro- és makro tápanyagokra is, amiket elsősorban a megfelelő eledellel tudsz biztosítani kedvenced számára.

A macska esetében a különböző bőrproblémák kezeléséhez és megelőzéséhez a megfelelő táplálás kulcsfontosságú. Mutatjuk, hogy mit érdemes tudnod a témáról!

Ha a táplálékon keresztül biztosítjuk a macska számára a megfelelő tápanyagokat, a bőrproblémákat is elkerülhetjük.

A macska étrendje és bőrproblémák összefüggése

A macskák szőre keratinból áll, amely egy fehérje. A fehérjehiány a macska szervezetében egyértelműen rossz minőségű, fénytelen, hulló, elvékonyodó, egészségtelen szőrzetet és érzékeny bőrt eredményez. Ahhoz, hogy ezt elkerülhesd, oda kell figyelni arra, hogy kedvenced étrendje fehérjében gazdag legyen.

A fehérje mellett a bőr és a szőrzet egészségéhez nagyban hozzájárulnak még az olyan esszenciális zsírsavak, mint az Omega-3 és az Omega-6. Ha ezek hiányoznak az állat táplálékából, megjelenhet a zsíros vagy akár a száraz bőr is valamint a fénytelen szőrzet.

A teljesértékű táplálás, amely során a lehető legjobb minőségű eledelt választod kedvencednek, megoldást hozhat ezekre a problémákra még azelőtt, mielőtt rosszabbá válna a helyzet. Sajnos gyakran előfordul, hogy a macska szó szerint kellemetlenül érzi magát a bőrében, így többet vakaródzik és harapdálja magát. Ez pedig előbb vagy utóbb, de mindenképpen irritált, kisebesedett bőrhöz vezet, ami egyenes út a különböző fertőzésekhez.

Ahogy fentebb is írtuk, ha kedvenced az esszenciális tápanyagok hiánya miatt szenved bőrbetegségtől, azon nagyon könnyen lehet segíteni jó minőségű eledellel. Ám azt fontosnak tartjuk kiemelni, hogy mielőtt önállóan diagnosztizálnál és döntenél a helyzetről, mindenképpen keresd fel kedvenceddel az állatorvost a szükséges vizsgálatok elvégzése érdekében!

A fehérjében és esszenciális zsírsavakban gazdag eledelek garantálják az egészséges bőrt és így a fényes, életteli bundát is.

A rettegett szőrhullás megjelenhet a nem megfelelő étrend miatt is

Amikor egy gazdi észreveszi, hogy kedvencének hullik a szőre, egyből tudja, hogy valami nincs rendben a macska egészségével. (Persze itt most nem a természetes vedlésről beszélünk.) A szőrhullást okozhatják különböző fertőzések, túlzott tisztálkodás, de akár összefügghet a nem megfelelő étrenddel is.

Ahogy arra korábban már kitértünk, a fehérjék hiánya mellett a szőr elgyengülhet, töredezhet, fénytelenné válhat. Rosszabb esetben nagy mennyiségben hullhat is. Továbbá az A- és az E-vitamin hiánya is hasonló tüneteket okozhat ugyanis ezek szabályozzák a sejtek növekedését és természetes antioxidáns hatásukról is ismertek. Hiányukban a keratintermelés akadályozott, és már meg is van a baj. Általában a megfelelő tápváltással sikeresen kezelhető a probléma, de erről ne dönts egyedül; mindenképpen vidd el kedvencedet állatorvoshoz!

Ha az orvos azt állapította meg, hogy nincs mögöttes betegség, ami a tüneteket okozza, érdemes váltani egy olyan eledelre, ami különleges összetételének köszönhetően változást hozhat. Ilyen a Royal Canin Hair & Skin Care teljes értékű száraztáp is, ami tele van speciális aminosavakat tartalmazó fehérjékkel, Omega-3 és Omega-6 zsírsavakkal valamint többek között cinkkel, vassal és rézzel is. Az érzékeny bőrű cicáknak is ideális választás, akárcsak a Hair & Skin Care teljes értékű nedves eledel, amelynek összetevőit szintén úgy állították össze, hogy táplálja és támogassa a bőrt és a szőrzetet.

Ha kedvenced ivartalanított, akkor sem kell csüggedned, a Royal Canin Skin & Coat nedves és száraz táp lesz a megfelelő választás számára. A diétás eledel gazdag esszenciális zsírsavakban, így kiváló segítség a bőrfunkció támogatásában.

A fehérjében és esszenciális zsírsavakban gazdag eledelek garantálják az egészséges bőrt és így a fényes, életteli bundát is.

Ezekre a tápanyagokra van szükségük a macskáknak a bőrproblémák elkerüléséhez

Korábban részletesen tárgyaltuk, hogy a fehérje, az Omega-3, az Omega-6 zsírsavak, az A-vitamin és az E-vitamin milyen fontos szerepet tölt be a macska bőrének és szőrének egészségében. Azonban van itt még néhány dolog, amit mindenképpen meg kell említenünk.

A B-vitaminok, a zsírok, fehérjék és szénhidrátok metabolizmusában segítenek, a biotin pedig a bőr integritásának megőrzéséhez nélkülözhetetlen. A cink és réz pedig szintén pótolhatatlan alkotóelemei kedvenced étrendjének. Az előbbi a macska sejtjeinek működésében vállal szerepet, az utóbbi pedig a szőr- és pigmentképződésben játszik közre.

Mindez a sok információ első olvasásra talán bonyolultnak tűnhet, és valószínűleg most azt kérdezed, hogy mégis hogyan tudsz minderre odafigyelni?! A lényeg tulajdonképpen csak annyi, hogy olyan eledelt kell választanod a macskád számára, amely megfelelően jó minőségű ahhoz, hogy tartalmazza ezeket az elengedhetetlen tápanyagokat.

 

A cikket az Az Én Macskám szerkesztősége készítette a Royal Canin megbízásából. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashatsz részletesebben.


bőrbetegség etetés macska bőrbetegségek macska etetése szőrhullás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink