hirdetés

A macska harapása nagyon veszélyes: halálos fertőzést is okozhat

Kövess Péter

2024. január 31 - Képek: Getty Images Hungary

Általában a kutya harapása az, amitől jobban félünk, pedig ha a macska harap meg minket, az sem kevésbé veszélyes. Sőt, bizonyos szempontból veszélyesebb is.

hirdetés

Azt, hogy a macska harapása milyen súlyos kockázatokat vet fel, jól mutatja, hogy egy tanulmány szerint minden harmadik eset kórházi kezeléssel végződik. Ebben nagyban közrejátszik, hogy a macskaharapás fertőzéseket okozhat, amelyek megfelelő kezelés nélkül átterjedhetnek a test többi részére, ami szepszishez vezethet, és potenciálisan végzetes is lehet.

Az agresszív macska néha megharapja az embert.

Ezért olyan veszélyes a macska harapása

Dr. Bodó Andrea állatorvos kérdésünkre elmondta, a macska foga hegyesebb, mint a kutyáé, ezért kisebb, de mélyebb sebeket tud ejteni vele. „Kutyaharapáskor nagyobb a roncsolás mértéke, ezért szinte minden esetben orvoshoz fordulnak vele, a macskák esetében viszont az apróbb, szúrásszerű sérüléseket eleinte hajlamosabbak figyelmen kívül hagyni az emberek,

pedig a fertőzés szempontjából sokkal veszélyesebbek lehetnek.

„Az apró és mély szúrcsatornákon keresztül (ami alatt a szúrás okozta csatorna értendő) mélyen a szövetek közé juthat a kórokozó – elsősorban baktérium –, ami ebben a meleg, oxigénmentes, tápanyagdús környezetben könnyen el is szaporodik. De az érintettek gyakran csak napokkal később fordulnak orvoshoz, amikor már duzzanat, bőrpír és fájdalom jelentkezik a sérülés környezetében” – magyarázta a szakember. Ekkor azonban általában már késő megkezdeni az antibiotikumos kezelést.

Harapása veszélyes fertőzéseket terjeszthet.

Ilyenkor gyakran csak a műtéti feltárás, az elhalt szövetek eltávolítása és a seb kitisztítása vezet eredményre. A hatékony sebtisztítás általában sebészi feladat a seb állapotától függő mértékben.

Az állatorvos szerint minden esetben fontos az antibiózis mihamarabbi megkezdése, de ugyanilyen fontos az orvossal egyeztetett mennyiségben és gyakorisággal, a meghatározott ideig beszedni a gyógyszert. Emellett szükség lehet tetanusz oltásra is – főleg, ha mély a seb, és egy néhány éves időszakon belül nem kapott ilyet az ember.

Ezt a baktériumot terjeszti

A másik ok, amiért a macskaharapás rendkívül kockázatos, a pasteurella multocida nevű baktérium jelenléte, amely a különböző állatok normál bélflórájának részét képezi, de egyben betegségért felelős kórokozó is lehet. Ez a kiváltó oka a pasteurellosis néven ismert fertőzésnek, mely gyorsan terjedve súlyos lágyrészfertőzéssé alakulhat, és akár tályog vagy csontvelőgyulladás forrása is lehet. A Pasteurella törzsbe tartozó baktériumok agyhártyagyulladást, szemfertőzést és légúti fertőzéseket is okozhatnak.

A veszettségre is gondolni kell

Ismeretlen macska harapása esetén – pláne, ha egy agresszív, támadó magatartást tanúsító állatról van szó – szükség lehet veszettség elleni oltás beadására is, mivel ennek hiányában potenciálisan halálos kimenetelű betegség alakulhat ki.

„Ismert, vagyis megfigyelhető macska esetén a hatósági állatorvos 2 héten keresztül ellenőrzi az állat állapotát, és ha ez idő alatt a veszettség tüneteit nem mutatja, akkor nem szükséges az oltási sor” – tette hozzá a szakember.

Apró, de mély sebeket ejt.

Így járj el, ha megharap a macska

„Mint minden harapás, fertőzés esetében, itt is elmondható, hogy érdemes azonnal Betadine-nal fertőtleníteni a sérülést helyét, majd mihamarabb orvoshoz fordulni. (A harapás súlyosságától függően akár a baleseti sebészet vagy az éjszakai ügyelet felkeresése is indokolt lehet)” – tanácsolta dr. Bodó Andrea.

Ezután már az ellátó orvos hatásköre dönteni a sebtisztítás módjáról, a szükséges vakcinák beadásáról, illetve az antibiotikumok alkalmazásáról. Ő veszi fel a kapcsolatot a hatósági állatorvossal is.

És ezt tudtad, hogy azok a macskák, akiket megfertőzött az ótvar, könnyedén átragaszthatják a betegséget emberekre és más állatokra is? Ennek a jellegzetes tüneteit itt foglaltuk össze.

állatorvos baktérium fertőzés harapás macska orvos seb sérülés veszély
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink