hirdetés

Milyen gyakran kell a cicáknak wc-re járni? Ha úgy látod, hogy elmaradozik kedvenced, mutatjuk, mit kell tenned

Hangai Lilla, 2023. március 20 - Képek: Getty Images Hungary

Az, hogy mi történik az evés és az alomtálca meglátogatása között, egy átlagos gazdi számára rejtve marad. És talán ha jobban belegondolsz, nem sokat tudsz arról sem, hogy kedvencednek milyen gyakran kellene felkeresnie a helyet, ahová még a király is gyalog jár. És hogy néz ki egyáltalán egy normális macskakaki? Ne félj, ma minden piszkos részletet kitárgyalunk!

hirdetés

Megnyugtatunk, ez egy meglehetősen ingoványos és szagos talaj, ugyanis a macska emésztésében és a kaki milyenségében számos tényező játszik szerepet. Tehát például arra a kérdésre, hogy egy cicának hányszor kell egy nap wc-re menni, nincs pontos válaszunk. És jó, ha tudod, hogy a gyakoriságnál sokkal többet számít a konzisztencia. Nos, ma ilyen és ehhez hasonló dolgokról lesz szó. Ne az ebédszünetben olvasd, ha érzékeny a gyomrod!

Milyen gyakran kell kakilnia egy egészséges macskának?

Az egészséges macskák naponta egy-két alkalommal ürítenek, miután az élelem körülbelül 12-20 órás utat tesz meg az emésztőrendszerükben. De az, hogy mennyi időbe telik, amíg az aszpikos eledel kaki formájában az alomtálcába kerül, és a macska hányszor tesz erre kísérletet naponta, az sok részlet függvénye.

1. Diéta

Amit a macska megeszik, az hatással van arra, hogy milyen kaki kerül az alomba. Eddig nagyon egyszerű. Például a magas szénhidráttartalmú száraz eledelek intenzívebb bélmozgást eredményeznek, míg a nedves és nyers menük emészthetősége sokkal jobb, ami így alacsonyabb intenzitású ürítést jelent. Bármilyen alacsony rosttartalmú étrend pedig egyértelműen ritkább alomhasználathoz vezet.

2. Stressz

A költözés, egy új családtag érkezése vagy akár egy állatorvosi látogatás is mind-mind felforgathatja kedvenced toalett rutinját. Különösen akkor, ha szorongó, ideges cicád van.

3. Paraziták

Az emésztőrendszeri paraziták irritálják a gyomor-bél traktust, aminek következtében a salakanyagok túl gyorsan mozognak át rajta. Igen, ezt hívjuk hasmenésnek. Az éves szűrésen sose feledkezz meg kérni a székletvizsgálatot is, de ha év közben bármikor felmerül benned a gyanú, hogy valami változott, látogassatok el soron kívül az állatorvoshoz!

4. Ételallergia és intolerancia

A híg bélsár további felelősei közé tartozhat az ételallergia vagy az intolerancia. Ha gyanakszol valamire, irány a doki! De addig is mellőzni kell azt a bizonyos táplálékot az étrendből.

5. Betegségek

Olyan egészségügyi problémák, mint például az irritábilis bél szindróma, a pajzsmirigy túlműködés vagy a vesebetegségek mind okozhatnak a normálistól eltérő mennyiségű bélsarat.

Ezekben a tényezőkben egy közös dolog van, mégpedig a macska bélflórájának egyensúlya. Ez az érzékeny mikrobiom több száz különböző mikroorganizmus kombinációja, amelyek segítik az emésztést, megtámadják a kórokozókat, és folyamatosan kommunikálnak az aggyal.

Így néz ki egy egészséges macska kakija

Talán bizarrnak tűnhet, de sok betegséget hamarabb fülön lehetne csípni, ha a gazdik nem dobnák ki azonnal a macskájuk ürülékét, hanem vetnének rá egy-két gondos pillantást előtte. Az ideális kaki színe a sötéttől a közepes barnáig terjed, rönk alakú, és nem túl kemény vagy száraz.

Székrekedés esetén az ürülék csomós vagy tagolt. Hasmenés esetén folyékony. Az átlagostól büdösebb, vagy a nyálka, a szokatlan elszíneződések (fekete, piros, zöld, fehér) megjelenésének esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulnod.

Mennyi ideig nem probléma, ha a macska nem megy wc-re?

Egyértelmű jele annak, hogy a cicának székrekedése van, ha megfeszül kakilás közben és láthatóan erőlködnie kell, míg a termelés mennyisége elmarad a várttól. Az alomtálcán kívüli ürítés egyéb problémák mellett a székrekedés jele is lehet.

Ha három nap is eltelt azóta, hogy kikanalaztál volna valamit az alomból, ideje beütemezni egy orvosi vizsgálatot. Kezeletlenül komoly gondot is okozhat a székrekedés.

Mi a helyzet akkor, ha a macska naponta több mint kétszer is elmegy wc-re?

Az állatorvosok egyetértenek abban, hogy nem probléma, ha a macska nem kakil minden nap, vagy egynél többször ürít naponta. Ha ezek a számok állandóak, nincs változás a viselkedésében és egészséges színű és állagú a végtermék, akkor valószínűleg semmi ok az aggodalomra.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
hirdetés
További cikkeink

Keresés az oldalon