hirdetés

Így jelzi a macskád, ha erős fájdalmai vannak

Ferenczi Deborah

2023. május 7 - Képek: Getty Images Hungary

A macskák ösztönösen elrejtik a fájdalmukat. Ám ez nem azt jelenti, hogy nem érzik azt! Az alábbi jelek elárulják, hogy kedvenced nagyon szenved.

hirdetés

Fontos tudni, hogy a macska erős fájdalom esetén elsősorban viselkedésbeli változásokat mutat. Jellemző, hogy az állat kevésbé lesz aktív (ami érthető, hiszen a mozgás erősítheti a fájdalmait.) Szintén megfigyelhető a beteg cicusok esetében, hogy sokkal többet alszanak, és éber óráikban is inkább az elvonulás és a magány mellett döntenek. Így amennyiben ilyen jellegű változásokat tapasztalsz cicád viselkedésében, azonnal fordulj állatorvoshoz!

Ezekre különösen figyelj!

Mint az előbbiekben említettük, elsősorban a megváltozott viselkedés jelzi, hogy valami nincsen rendben. Tehát ha kedvenced hirtelen sokkal többet vagy kevesebbet iszik, eszik vagy alszik, akkor elkezdhetsz gyanakodni. Szintén jellemző, hogy a macska fájdalom hatására fokozottan agresszív lesz. Gyakran már egy egyszerű simogatásért is odakapnak vagy harapnak, még az egyébként barátságos jószágok is.

Szintén intő jel lehet, ha macska egyszerűen képtelen elvégezni a napi tevékenységeit, legalábbis nem olyan minőségben, mint eddig. Ha pedig már mozgásbeli hiányosságokra is felfigyelsz, akkor mihamarabb látnia kell egy orvosnak az állatot!

Milyen tünetek kísérhetik a cicád fájdalmát?

Egyes állapotok, mint például a fogfájás, a foggyulladás vagy a sérülések gyakran okoznak enyhe vagy mérsékelt lázat is. Így ez is utalhat arra, hogy a cicád küzd valamivel. Mint már említettük, az étvágy jelentős csökkenése szintén arra utalhat, hogy a macskád szenved. Tudnod kell, hogy sok esetben az erős fájdalom szapora légzést és szívverést eredményez.

Hogyan lehet beazonosítani a fájdalom okát?

Elsősorban az állatorvos feladata megállapítani, mi baja kedvencednek. Ilyenkor különféle vizsgálatok várnak a cicusra: általában fizikális ellenőrzést, vérvizsgálatot, illetve röntgent végeznek a diagnózis felállításához.

A vérvizsgálat lehetővé teszi a doktor számára, hogy ellenőrizze a fehérvérsejtszámot és a vérképet, ami segít az okok feltárásában. A röntgen a csonttörések és a különféle sérülések felderítése miatt fontos, továbbá a daganatokat és egyéb rendellenességeket is megmutathatja.

Milyen kezelések javasoltak?

A kezelés mikéntje természetesen az adott problémától függ. A rosszullét csökkentésére többnyire fájdalomcsillapítókat ír fel az orvos. A felépülés időszakában fontos, hogy nyugodt környezetet biztosíts az állatnak!

állatorvos beteg a macska betegség tünetei étvágytalanság fájdalom fájdalom felismerése macska viselkedése viselkedési probléma
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink