hirdetés

Milyen kognitív képességekkel rendelkezik egy macska? Így érzékelik a világot

Ferenczi Deborah

2023. február 8 - Képek: Getty Images Hungary

A macskák roppant rejtélyes állatok, így gondolataik esetleges megismerése, szándékaik megértése igazán nehéz helyzet. Bármennyire is próbálják a tudósok viselkedéstudomány által meghatározni azon viselkedési struktúrákat, melyek alapján meg lehetne érteni attitűdjeiket, mégis mindig arra jutnak, hogy szinte kiszámíthatatlanok a cselekedeteik. Arról nem is szólva, hogy rendkívül nehéz és egyben körülményes őket tanulmányozni.

hirdetés

Ahhoz, hogy pontosan megértsük a macskák kognitív képességeit, elsősorban az anyjukkal való viselkedési mechanizmusokat kell tanulmányozni. Ezek általában velük született érzékek, struktúrák, melyek teljes életükön át fennmaradnak, és meghatározzák őket. Ilyen például a ragaszkodás érzése, vagy éppen az ellenség ösztönös beazonosítása. Ezentúl rendkívül érdekes, hogy milyen kiváló képességekkel rendelkeznek.

Hogyan látják a macskák a tárgyakat?

Érdekes az a kérdés, hogy miként látják a cicák a tárgyakat. Képesek azokat memorizálni, érzékelni, és hosszabb távon is észben tartani, még akkor is, ha éppen azt nem látják. Tehát megértik azt, hogy annak ellenére, hogy a zsákmány befutott a kanapé alá, és jelen pillanatban nem látják, az attól még ott van. Ez a képességük teszi őket kiváló vadászokká.

Értik a mennyiségeket

A macskák érdekes módon képesek megérteni azt is, hogy a mennyiségek között milyen eltérések vannak, és a kutyákhoz hasonló módon meg tudják különböztetni a kevés és a több közötti különbséget. Bár számunkra ez egyszerű lehet, nem minden állat képes erre.

Kapcsolatok és megismerés

Sokakat foglalkoztat az a kérdés, hogy a macskák mennyire képesek ragaszkodni egy emberhez. Megannyian úgy tartják, hogy a cicák annyira önállóak, hogy nem is hajlandóak kötődni az emberekhez, és életüket magányban élik le. Azonban ez nem igaz, hiszen igenis képesek ragaszkodni hozzánk, méghozzá olyan erősen, hogy akár még bele is pusztulhatnak abba, ha elvesztik gazdájukat.

Tanulékonyak

Szintén érdekes, hogy a macskák rendkívül tanulékony állatok, akik képesek memorizálni a körülöttük levő környezetet. Ennek köszönhetően pontosan tudják, hogy mi hol található, és képesek térben is gondolkodni.

Értik az embereket

Tudtad, hogy a macska képes téged megérteni, és a gesztusaidat is tudja értelmezni? Ezalatt pontosan azt értjük, hogy látja, ha szomorú vagy, ha bánt valami, ha éppen nem vagy a helyzet magaslatán. De azt is tudja, ha boldog vagy, sőt érzékeli, ha szereted őt. Egyes kutatások még azt is bebizonyították, hogy a macskák megérzik, ha beteg a gazdájuk.

Hangok alapján térképezik fel a gazdi helyzetét

Egy kutatás arra a megállapításra jutott, hogy a macskák képesek úgy is pontos figyelemmel követni a gazdijukat, ha éppen nem látják annak mozgását. Mindezt a hangok segítségével képesek feltérképezni. Tehát, ha éppen te a lehető legtávolabbi szobában vagy, a cicád akkor is tudni fogja, hogy a lakás mely pontján tartózkodsz éppen.

kognitív képességek macska képességei macska vagy kutya okosabb okos macska szeret a macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink