hirdetés

Szomáli fajtaleírás: a lenyűgöző szépségű, fáradhatatlan cica, akinek esze olyan éles, mint karmai

László Enikő

2022. szeptember 8 - Képek: Getty Images Hungary

Akárcsak rokona, az abesszin, a szomáli is maximálisan kiélvezi az életet. Játszik, mászik, ugrándozik, és semmi sem kerüli el ennek a rendkívül intelligens és érdeklődő macskának a figyelmét.

hirdetés

A szomáli huncut természetét gyakran egy majoméhoz hasonlítják. Okos, kíváncsi, szórakoztató és rendkívül aktív, ez a cica nem azoknak való, akiknek hiányzik a humorérzékük vagy a vágyuk, hogy kapcsolatba lépjenek egy rendkívül intelligens, mozgékony macskával, aki képes kinyitni az ajtókat és bepréselni magát kis helyekre.

Eredete

A szomáli az abesszin hosszú szőrzetű rokona, mely természetes módon alakult ki. Az abesszin almokban olykor-olykor felbukkantak hosszabb szőrzetű egyedek, de őket a legtöbb tenyésztő ignorálta, és ismerősöknek ajándékozta. Nevével ellentétben a fajta nem Szomáliából származik. Szomália Abesszínia (mai Etiópia) szomszédos országa, az elnevezés pedig utal a két fajta rokonságára.

A hosszabb szőrzetű fajtát először a 20. század elején jegyezték fel, és valószínűleg akkor jött létre, amikor a tenyésztők hosszúszőrű macskákat vezettek be tenyésztési programjukba, hogy állományukat gyarapítsák – különösen a második világháború után, amikor az abesszinek állománya jelentősen megcsappant. De ezek a cicák a 60-as-70-es évekig nem fejlődtek önálló fajtaként. Ekkor kezdett el Evelyn Magua egyre jobban foglalkozni a hosszú szőrű abesszinekkel, és 1972-ben elindította a Somali Cat Club of America-t, azaz az Amerikai Szomáli Macska Klubot. Nem sokkal később a CFA is elismerte a fajtát hivatalosan.

Fajtastandard

A szomáli egy közepes termetű, karcsú, izmos testfelépítésű, közepesen hosszú szőrzetű macska. Háta egyenes, végtagjai arányosak, karcsúak. Mancsai kicsik, oválisak. Farka a vége felé elvékonyodó, hosszú és bozontos. Testtömege körülbelül 4-7 kg. Feje közepesen nagy, ék alakú. Álla erős, fülei egymástól távol ülnek, kissé előre dőlnek. Szemei nagyok, egymástól távol ülnek, mandula alakúak. Szőrzete lágy, finom tapintású, dupla rétegű és tömör. A vállon rövidebb, míg a combokon és a gallérnál hosszabb. Mintázata spriccelt, bundáján sötét és világos sávok váltakoznak. Színe lehet csokoládé, rőt, őzbarna, kék, vörössárga és ezüst. Várható élettartama 10-12 év.

Jelleme

Akárcsak rokona, az abesszin, a szomáli is kiélvezi az élet minden pillanatát. Mászik, ugrik, vakmerően játszik, ő aztán tudja, hogyan kell élni! Semmi sem kerüli el ennek a rendkívül intelligens és érdeklődő macskának a figyelmét. Számos olyan tulajdonsága van, ami szórakoztatóvá, de egyben kihívássá teszi a vele való életet. Ahhoz, hogy egy lépéssel egy szomáli előtt maradjunk, vagy akár csak lépést tartsunk vele, Fred Astaire lábmunkájára, Einstein agyára és soha meg nem szűnő humorérzékére van szükség. Soha nem tudhatod, mi lesz a következő lépése, bár feltételezheted, hogy ha történik valami, a szomáli nagy valószínűséggel alaposan szemügyre fogja venni, mi a helyzet.

Néha úgy tűnhet, mintha soha sem aludna. Mindig mozgásban van, felugrik az ablakpárkányra, hogy madarakat nézzen, felugrik a hűtőszekrény tetejére, hogy felügyelje az ételkészítést, leül az íróasztalra, hogy nézze, ahogy gazdája szorgosan dolgozik, hogy meglegyen kedvencének a napi betevő. Ő egy játékos, kitartó macska, aki imád a figyelem középpontjában lenni, és mindent megtesz, hogy elérje és fenntartsa ezt az állapotot.

A szomáli szeret játszani, ezért különböző játékokat érdemes beszerezni vagy készíteni neki, hogy elfoglalja magát. Mivel gyorsan és szívesen tanul, különböző trükköket vagy az apportírozást is érdemes neki megtanítani.

Ideális környezet

A magasság szeretete a szomáli jellemző tulajdonsága. Szeret a lehető legmagasabban lenni, és értékelni fogja, ha egy vagy több mennyezetig érő macskalétrája van. Ha ezek nem állnak rendelkezésre, tökéletesen képes eljutni bármely helyiség legfelső pontjáig. Szerencsére természeténél fogva kecses, és ritkán tör el tárgyakat, hacsak nem csupán kíváncsiságból teszi.

A szomáli egész életén át alkalmazkodóképes, és jól illeszkedik minden olyan otthonba, ahol szeretik és sok figyelmet kap. Egy olyan otthonban, ahol az emberek napközben dolgoznak vagy iskolában vannak, a szomáli a legjobban egy társsal érzi jól magát, ideális esetben egy másik szomálival vagy abesszinnel, aki megfelel az aktivitási szintjének. Ha magára hagyják, könnyen szétszedheti a házat, miközben valami érdekes elfoglaltságot keres.

Az aktív és szociális szomáli tökéletes választás gyermekes családok és macskabarát kutyák számára. Ugyanúgy fog játszani, mint bármely retriever, könnyen megtanulja a trükköket, és szereti a gyerekek figyelmét, akik udvariasan és tisztelettel bánnak vele. Elég okos ahhoz, hogy kitérjen a kisgyermekek útjából, de szereti az iskoláskorú gyerekeket, mert ők megfelelnek az energiaszintjének és a kíváncsiságnak. Semmi sem ijeszti meg, a kutyák biztosan nem, és boldogan megbarátkozik velük, ha nem okoznak neki gondot.

Ápolás

A szomáli közepesen hosszú szőrzete mérsékelt ápolást igényel. Hetente egyszer vagy kétszer fésüld át a bundáját, hogy eltávolítsd az elhalt szőrszálakat, és kész is. Tavasszal, amikor a macska levedli a téli bundáját, előfordulhat, hogy naponta meg kell fésülni. A karmokat néhány hetente vágni kell, ha nem kopnak eléggé. A szemek és a fülek tisztaságára mindig ügyelj, ha piszkosak lennének, finoman tisztítsd meg őket.

Gyakori egészségügyi problémák

Néhány szomálinál, mint egyes abesszinoknál, kialakulhat egy örökletes egészségügyi probléma, az úgynevezett piruvát-kináz-hiány. A piruvát-kináz kulcsfontosságú szabályozó enzim a cukor metabolizmusában. A PK-hiányos macskáknak jellemzően időszakos vérszegénységük van. Az örökletes állapotot egy recesszív gén okozza. Rendelkezésre áll egy DNS-teszt annak megállapítására, hogy egy macska hordozó-e.

Egyéb problémák, amelyek a fajtánál előfordulhatnak: a vese amiloidózisának nevezett rendellenesség, a myasthenia gravis nevű, súlyos izomgyengeséggel járó állapot és a progresszív retina atrófiának nevezett szembetegség, amely idővel vaksághoz vezethet.

fajtaleírás félhosszú szőrű macska szomáli
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink