hirdetés

Neva masquerade fajtaleírás: a szibériai különleges mintázatú, maszkos változata

László Enikő

2023. február 16 - Képek: Getty Images Hungary

Bár egyes macskaszövetségek a szibériai colourpoint változatának tartják, néhány egyesület, köztük a FIFE (Fédération Internationale Féline) külön fajtának tekinti. Sok mindenben egyezik a szibériaival, azonban a neva masquerade mintázata colourpointos, azaz a fülek, a pofa, a farok vége és a végtagok adják az állat alapszínét, a test többi tájéka pedig világos. Ez a fajta az egyetlen olyan erdei macska, amelynél megjelenik a colourpoint színezet.

hirdetés

A fajtának rengeteg rajongója van, ahogyan közeli rokonának, a szibériainak is. Az egyik legnagyobb macskafajták közé tartoznak, és igazán tiszteletet parancsoló megjelenésük. Van bennük valamiféle vadság, de különösen a colourpointos neva esetében ez egy angyali világos bundával párosul, ami még egyedibbé varázsolja.

Eredete

A fajtához hasonló cicákat már több száz évvel ezelőtt is lehetett látni Szibériában. A meglehetősen zord, erdős területekkel vegyített tajgához alkalmazkodniuk kellett a macskáknak. Ezért dús, vastag és időjárásálló bundát növesztettek. Megjelenésük mindig is kissé vad volt, ezért is nevezték régen szibériai erdei macskának a ma már csak szibériaiként emlegetett fajtát. Ezek a cicák igen nagyok is voltak, megjelenésük pedig tekintélyt parancsolt, ahogyan mai leszármazottaiké is. Ilyen macskák gyakran voltak az orosz népmesék szereplői is.

A hosszú szőrzettel megáldott cicák a 19. századig igazi ritkaságnak számítottak. Így, amikor megjelent a perzsa, illetve a szibériai a nyugati országokban, sokan rajongtak értük. Oroszországból is elkezdték őket importálni Európába, és már a 19. század végén is íródtak róluk feljegyzések. Szibériából származó hosszú szőrzetű cicák már a híres, 1871-es londoni Kristálypalotában megrendezett macskakiállításon is szerepeltek. A politika azonban közbeszólt, és ilyen macskák már csak elvétve voltak fellelhetők Európában.

Ezek a cicák nem csak szépek, hasznosak is voltak. Állítólag Leningrád ostromakor rendkívüli módon elszaporodtak a rágcsálók a városban, és szibériai macskákat telepítettek be, hogy megfékezzék őket.

Eleinte a colourpointos változatok nem voltak elterjedtek. Kialakulásuk körül sok a rejtély, de úgy tartják, körülbelül az 1960-as években jöttek létre, amikor a helyi macskák colourpointos cicákkal keveredtek a szentpétervári (akkor Leningrád) Néva folyó vidékén. Innen is ered a fajta neve, a masquerade pedig a maszkos mintára utal. Ezután a tenyésztők bevonták programjukba ezt a különleges színt is, ezeket az egyedeket pedig neva masquerade névvel illették.

Az 1980-as években a szibériai tenyésztése célzottabbá vált, és egyre több országba kezdték őket importálni. Ma pedig már világszerte ismerik őket, és szinte minden macskakiállításon találkozhatunk szibériaival vagy neva masquerade-del.

Fajtastandard

A neva masquerade egy közepes vagy nagy macskafajta. Masszív feje kissé hosszabb, mint amilyen széles, finoman lekerekített vonásokkal. Homloka széles, kissé lekerekített. Orra közepesen hosszú, széles, stop nélküli. Fülei közepes méretűek, enyhén előredőlnek. A tövüknél megfelelően nyitottak, végük lekerekített, belül pedig szőrszálak díszítik. Szemei nagyok, enyhén ovális alakúak, kissé ferdék és egymástól távol ülnek. Míg a szibériai szemszíne sokféle lehet, a neva masquerade-é csak kék lehet. Minél intenzívebb a szín, annál kívánatosabb. Teste izmos, jó csontozatú. Nyaka erős, mellkasa széles, arányos a testtel. Végtagjai közepesen hosszúak, erősek. Mancsai nagyok, kerekek, a lábujjak között szőrösek. Farka közepes hosszúságú, vastag, vége lekerekített. Szőrzete félhosszú, rendkívül sűrű, tömött, az aljszőrzet nem lapul le, vízálló és keményebb tapintású. Nyáron a macska bundája rövidebb, mint télen. Megengedett colourpoint színváltozatai: fóka, kék, vörös, krémszínű, fóka/kék teknőctarka, füstszínű, cirmos point és/vagy ezüsttel, arannyal. Bármilyen mennyiségű fehér jegyek megengedettek a fajtánál. Várható élettartama 10 év.

Jelleme

A fajta igen emberszerető, de a játékot és a vadászatot sem veti meg. Utóbbiban nagyon ügyes, ösztönösen cselekszik. Hűséges és ragaszkodó, de olykor hajlamos az önfejűségre. Szeret mászni, magasabbról szemlélni környezetét. Igen intelligens, így érdemes számára különböző fejlesztő játékokat beszerezni, hogy tornáztathassa éles eszét. Szereti, ha a figyelem rá irányul, és ő lehet a középpontban. Trükköket is könnyen elsajátít, ez is egy remek módja a gazdihoz való kötődés erősítéséhez, és természetesen a mentális stimulációhoz. Idegenekkel szemben kissé tartózkodó, de idővel feloldódik.

Ideális környezet

Kutyákkal és más macskákkal megfelelő összeszoktatás mellett jellemzően jól kijön. Gyermekes családok számára is jó választás lehet, hiszen szeret játszani. Ha a kicsik tisztelettel bánnak vele, nem lesz gond. Érdemes számára több mászóalkalmatosságot is beszerezni, mivel szereti a magaslati levegőt, és onnan pásztázza területét. Sportos és aktív macska, de olykor a kanapén elnyúlva is szívesen pihen. Az allergiások jellemzően kevésbé érzékenyek rá, mivel kevesebb Fel d1 nevű fehérjét termel, mint egy átlagos macska. Társaságkedvelő cica, ezért rosszul viseli, ha naponta több órát magányosan kell töltenie.

Ápolás

Vízlepergető bundája az egyéb szennyeződéseket is leveti magáról, így fürdetni csak ritkán, különleges esetekben kell. Hetente egyszer érdemes átkefélni bundáját, sűrűbben csak a vedlési időszakokban szükséges. Karmait vágni kell, ha azok túl hosszúra nőnének. Szemei és fülei tisztaságáról is mindig gondoskodni kell.

Gyakori egészségügyi problémák

A neva masquerade összességében egészséges és szívós macska. Fizikális jóllétét általában csak a tipikus macskabetegségek veszélyeztetik, ezért érdemes évente egy alkalommal állatorvosi vizitre vinni, valamint beadni neki minden oltást, amit a szakember ajánl.

félhosszú szőrű macska hosszú szőrű macska neva masquerade
hirdetés

További cikkeink