hirdetés

Német rex fajtaleírás: a báránybundájú ritkaság, aki angol rokona árnyékában él

László Enikő, 2022. november 17 - Képek: Getty Images Hungary; Wikipédia – Немецкий рекс, German Rex, German rex

A német rex rendkívül sok hasonlóságot mutat rokonával, a cornish rexszel, és utóbbi jóval népszerűbb is nála. Meglehetősen ritka fajta, akivel Németországon kívül csak elvétve lehet találkozni.

hirdetés

Aki kifejezetten okos cicát szeretne, annak ez a fajta ideális választás. Egyesek a macskavilág Einsteinje névvel is illetik, olyan gyorsan és szívesen tanul. Bársonyos bundájának tapintása pedig egészen különleges élmény, olyan, mintha az ember egy plüssállatot simogatna. Kiegyensúlyozott, nyugodt és türelmes vérmérsékletű cica, aki ennek ellenére rendkívül sok energiával rendelkezik.

Eredete

A fajta története az 1930-as évekig vezethető vissza. Történelmileg nem a legszerencsésebb korban bukkantak rá, így érhető, miért volt igen lassú folyamat kitenyésztése, és miért igen ritka fajta a mai napig. Minden azzal kezdődött, hogy a harmincas évek elején (egyes források szerint az 1920-as évek végén) született két göndör szőrű cica Kelet-Poroszországban, Königsbergben (ma Kalinyingrád, Oroszország). A kismacskák egy orosz kék és egy török angóra frigyéből születtek. Az egyik göndör szőrű cicus a Munk nevet kapta, és mivel nem volt ivartalanítva, hosszú, 14 éven át tartó élete során folyton rótta az utcákat, és újabb kiscicákat nemzett. Az időzítés azonban nem volt a legalkalmasabb egy új macskafajta létrehozására, így húsz évet kellett arra várni, hogy foglalkozni kezdjenek vele.

Berlinben egyre több göndör szőrű cica jelent meg az ötvenes évek elejére. Mivel sokan jártak Königsbergből Berlinbe dolgozni, elképzelhető, hogy az ott megjelenő cicák Munk leszármazottai voltak. 1951 nyarán, dr. Rose Scheuer-Karpin egy berlini kórház területén bukkant egy fekete, göndör szőrű nőstény macskára. Hazavitte, és a Lämmchen, azaz Bárányka nevet adta neki. Úgy vélte, genetikai mutáció okozza a cica göndör szőrét, majd keresztezte egy másik macskával. Az eredmény azt mutatta, a göndör szőrzetért felelős gén nem domináns, hanem recesszív módon öröklődik.

A legtöbb német rex a második világháború után a vasfüggöny mögött maradt. Akkoriban a macskatenyésztés érthetően háttérbeszorult. Elgondolkodtató, hogy hogyan élték túl a macskák a légitámadásokat, amelyek sok német nagyvárost teljesen elpusztítottak. Emberek milliói vesztették életüket, néhány macska azonban megmenekült. Amikor elkezdtek foglalkozni a fajtával, a rendelkezésre álló cicákat felhasználták a tenyésztésben. Így devon rexeket, perzsákat és egyszerű házimacskákat is bevontak a programba.

Fajtastandard

A német rex egy közepes termetű, körülbelül 4-5 kg testsúlyú macskafajta. Teste közepesen hosszú, erős és izmos, de nem tömör. Végtagjai karcsúak, közepesen hosszúak. Mancsai kerekdedek. Farka közepesen hosszú, lekerekített végű. Feje kerek, bajsza rövidebb az átlagnál és göndör. Fülei közepesen nagyok, a fültőnél szélesek, végük lekerekített. Szemei közepesen nagyok, színük harmonizál a bunda színével. Szőrzete rövid és selymes, puha tapintású, göndör vagy hullámos. Minden színben és mintázatban előfordulhat. Várható élettartama 12-15 év.

Jelleme

Vidám, játékos, de kiegyensúlyozott és nyugodt cica. Szinte minden megvan benne, amit egy ideális macskától várunk. Türelmes, pontosabban csak akkor fogy el türelme, amikor sokat hagyják egyedül. Fontos számára a mentális stimuláció, mivel nagyon intelligens. Szereti ügyességi játékokkal szórakoztatni magát, de trükköket is elsajátít. Nagyon szorosan kötődik gazdájához, igazán ragaszkodó kedvenc. Ha épp nem játszik, szívesen veszi, ha a kanapén simogatják.

Ideális környezet

Szereti a figyelmet, és rendkívül fontos számára, hogy leköthesse éles eszét. Ezért sok játékot kell biztosítani számára, olyanokat is, ami mentálisan is stimulálja ezt az okos cicát. A képzésnek szinte örül, hiszen boldogan és könnyen tanul, és persze eközben is vele foglalkoznak. Könnyen alkalmazkodik különböző életvitelekhez, azonban a magányt rosszul viseli. Kifejezetten szereti a meleg helyeket és a lakásban tartást, mivel kissé fázós cica, bundájának köszönhetően. Mivel nagyon szociális teremtés, gyerekekkel és általában fajtársaival is jól kijön. Utóbbit azonban gondosan kell megválasztani, hogy garantáltan kedveljék egymást a cicusok.

Ápolás

Nem igényel különösebb gondot bundája ápolása, elegendő csupán egy héten egyszer átfésülni selymes szőrzetét. Túl gyakran azonban nem ajánlott kefélni, ugyanis ezzel károsíthatják a finom szálakat. Mivel a lágy szőrszálak nem szívják magukba megfelelően a bőr által termelt faggyút, ennek a cicának valamivel gyakrabban van szüksége fürdetésre, mint egy átlagos macskának. Karmait vágni kell, ha kaparófa nem koptatná eléggé. Emellett érdemes füleit rendszeresen kitisztítani és ellenőrizni.

Gyakori egészségügyi problémák

Ha nem ápolják megfelelően, a német rex hajlamos lehet a bőrbetegségekre, a túlzott faggyúfelhalmozódás miatt. Nyáron óvni kell az erős napsugárzástól, ugyanis a világosabb egyedek leéghetnek.

(Felhasznált irodalom: Laura Aceti – Viola Autieri: Legjobb barátunk, a macska)

hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon