hirdetés

Ez az új magyar macskás film érkezik a mozikba: a rendező árulta el a kulisszatitkokat

Vermes Nikolett

2023. szeptember 19 - Képek: Szeleczki Rozália; Fórum Hungary

A Cicaverzum Szeleczki Rozália magyar filmrendező első alkotása, amely arra tesz kísérletet, hogy vajon milyen lenne, ha a macskák emberként jelennének meg az életünkben.

hirdetés

Habár a Cicaverzum című magyar macskás alkotás bemutatója október 19-én esedékes, még a premier előtt lehetőséget kaptunk rá, hogy interjút készítsünk a rendezőjével.

A film női főszereplője: Törőcsik Franciska.

Az Én Macskám: Mikor fogalmazódott meg a film koncepciója?

Szeleczki Rozália: Egy barátom egyszer azzal viccelődött, hogy amíg ő leugrik a boltba, a macskája udvarolni kezd majd nekem. És vicces macska hangon megszólalt, hogy Szia cica, van gazdád?. Akkor villant be, hogy milyen abszurd szerelmi háromszög történet kerekedhetne egy olyan szituációból, ahol a gazda helyett a macskája udvarol a nőnek.

Miért éppen a macskák? A fajválasztás hátterében milyen ok áll? Például kutyával is elképzelhető lett volna a film?

A mi főszereplő karakterünk egy igazi kandúr. Kutya nem tudná eljátszani, az biztos. Egész mást jelentene a film. A macskák önálló, titokzatos lények, kevésbé együttműködőek, odaadóak az emberrel, mint a kutyák. Van bennük valami kiszámíthatatlan, misztikus, emiatt annyi mindent bele lehet látni abba, hogy mit is gondolnak valójában. 

A szereplők maguk is állatbarátok. Elképzelhető, hogy a film népszerűsíti az állattartást?

Éppen annyira népszerűsíti, mint amennyire nem. Nem véletlenül mondjuk el, hogy ez a film azoknak szól, akik szeretik a macskákat, de azoknak is, akik utálják. Nagyon sokat adhat egy háziállat az embernek, de nem helyettesíti az emberi kapcsolatokat.

A film hivatalos plakátja.

Mennyi ideig készült a film, és milyen kihívások adódtak közben? 

Az ötlettől a mozikópiáig több mint három év telt el. A legnagyobb kihívás a macskákkal való munka volt. A vezető állatkoordinátor Halász Árpád és a Gödöllői Kutyasport Központ volt. Hamar elkezdtünk velük együttműködni, így Kemény Zsófival már a forgatókönyvírás során figyelembe vettük az általuk megadott irányelveket.

Alkalmazkodni kellett ahhoz, hogy mi megtanítható a macskáknak, de ez inspirálólag is hatott.

Fontos volt, hogy Patkós Marci, aki a macskának kölcsönzi a hangját, sokszor velünk volt a forgatáson, és az ő dialógjait is a helyszínen vettük fel. Így egyrészt a főszereplőt alakító Törőcsik Franciskának is volt színész partnere, másrészt később a vágóasztalnál valódi jeleneteket tudtunk összerakni Érdi Zsófi vágóval.

A filmben látható állatok castingolását hogyan végezte a stáb?

Az első pillanattól egy fekete macskát képzeltem el főszereplőnek, és amikor felvettük a kapcsolatot Halász Árpiékkal, rögtön kiderült, hogy vannak fekete cicáik is sok másik mellett, valamint az is, hogy épp a feketéket keresik a legritkábban.

A film operatőrével, M. Deák Kristóffal látogattunk ki hozzájuk Gödöllőre és az összes cicát megnéztük.

Elsőre kitűnt az egyik fekete macska átható tekintete és karakteres, férfias arca. Ő lett aztán a főszereplőnk.

Milyen személyes érintettséged van a cicatartással kapcsolatban?

Legszívesebben oroszlánt tartanék, gyerekkoromban nagy hatással volt rám az Oroszlánhűség című könyv, amiben a szerző, Joy Adamson elmeséli, hogy hogyan nevelt fel egy kölyök oroszlánt. Akkoriban azt tervezgettem, hogy a szomszéd néni lakásában fogok dzsungelt növeszteni, és benne fekete párducot tartani. Lassan lemondok ezekről az álmokról, és lesz egy macskám… Mondjuk azért nem bánnám, ha legalább kicsit hasonlítana egy tigrisre!

fekete macska film macska ember kapcsolat macska ember kötődés macskák a filmekben macskás filmek
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!