hirdetés

Férfiak macskával: 5 híresség, aki büszkén vállalja, hogy cicás

Szénási Szimonetta

2023. július 26 - Képek: Getty Images Hungary; MTI

Ezek a filmcsillagok, zenészek és színészek rácáfolnak arra a közhelyre, miszerint a macskatartás és a férfiasság nem férnek össze.

hirdetés

A macska inkább nőknek való? Cicát tartani férfiatlan? Egy doromboló háziállat rombolja a „macsó imidzset”? Számos sztereotípia él nyávogó kedvenceinkkel kapcsolatban, amiket az alábbi – meglátásunk szerint nagyon is férfias sztárok – egy szempillantás alatt eloszlatnak. Mert állatot tartani nem nemspecifikus! A lényeg, hogy szeresd és gondoskodj róla megfelelően – ettől leszel szimpatikus gazda!

1.) Robert Downey Jr.

A Vasember macskák iránti rajongásáról írtunk már. A színész korábban látni sem bírta a sérült, mentett cicákat, mígnem az ő életébe is becsöppent két kandúr. A jószágokat egy barátja találta egy bokor tövében, Nyugat-Hollywoodban, ahonnan végül a színész otthonába vezetett az útjuk. Robert Downey Jr. azóta büszke és lelkes macskatartó, aki nyíltan hangoztatja, mennyire sokat ad neki Montgomery és D’artagnan.

2.) Marlon Brando

A Vasember után jöjjön a Keresztapa! A cikk apropóját is a Facebook-oldalunkon megosztott Marlon Brando kép adta, amin a legenda egy bájos cicával látható. A fotó láttán volt, aki megjegyezte, milyen jó egy ilyen sármos férfit egy macskával látni, hiszen a többség nem tartja férfihez illőnek a cirmosokat. A reakciókból pedig kiderült, hogy olvasóink között is igen sok a macskarajongó úriember.

Íme a szóban forgó fénykép az ifjú színészről:

Visszatérve a filmtörténet egyik megkerülhetetlen darabjához: a Keresztapa-beli macska is részben a színész révén kapott szerepet. Eredetileg sem a film alapjául szolgáló Mario Puzo-regényben, sem a forgatókönyvben nem szerepelt macska, ám a véletlen összejátszott: a forgatásra betévedt cica megihlette Francis Ford Coppola rendezőt, aki Brando kezébe adta az állatot. A színész pedig varázslatosan bánt vele. Tudta, miként bírja együttműködésre, az eredmény pedig meg is lett az Oscar-díj formájában. A viccesen Miau-Lin Brandóként nevezett cica ráadásul zseniálisan árnyalta a maffiavezér alakját, megsejtetve a rideg és kegyetlen külső mögött az érző, állatbarát férfiszívet. Kitalálni sem lehetett volna tökéletesebb nyitányt!

Brando a munkáján kívül is nagy barátja volt a cicáknak, sőt egy alkalommal úgy nyilatkozott, „én élek a macskám házában.” Ismerve a cicák természetét, ez sokszor nem is áll távol a valóságtól: sok tekintetben formálják a macskatartók otthonát és életritmusát. Ám ez a többség szerint abszolút megéri, hiszen cserébe társasággal, szeretettel és nyugtató dorombolással halmozzák el a gazdit.

Íme a kemény, de mégis érző szívű Keresztapa:

Az alma nem esett messze a fájától. Szemlátomást Marlon Brando és Anna Kashfi fia, Christian is nagy állatbarát volt.

3.) Freddie Mercury

A Queen páratlan frontemberéről is született már írás, hiszen az énekes egyike volt a világ legnagyobb macskarajongóinak (ezzel teremtve egyensúlyt az érte való határtalan és a mai napig apadhatatlan szeretetért, amit rajongóitól kapott és kap.)

Mercury is számos cicával osztotta meg az életét, akik nem csak megkaptak minden földi jót, kezdve a kényelmes lakhelytől (mind a tíz cirmosnak külön szobája volt!), a finom falatokon át, egészen a féltő-óvó szeretetig. Beszédes, hogy még egy kedvenc macskája ihlette dal is született, ami pedig ennél is többet elmond, hogy a nagybeteg zenész a halálos ágyán is cicáiból merített megnyugvást.

4.) Puskás Peti

Hogy hazai vizeken is hajózzunk, a soron következő híres macskabarát Puskás-Dallos Peti színész-énekes, aki nemcsak szereti a cicákat, de időről időre a bőrükbe is bújik a Macskák című musical szereplőjeként. Emellett közismerten nagy kutyabarát is.

5.) Kautzky Armand

Kautzky Armandot sem kell bemutatni a magyar közönségnek, akinek a hangját egészen biztosan mindenki ismeri mint szinkronszínész. A színpadi képességei mellett azonban azt is érdemes tudni róla, hogy nagy macskabarát. Emellett szintén szerepelt a Macskákban, amit elmondása szerint imádott.

„A jelmezt és az általam 800-szor játszott előadást is imádtam.” – nyilatkozta a színész a Színház online-nak.

Kautzky Armand otthon és a színpadon is közeli kapcsolatban van a macskákkal./Kép: MTI

A Horváth Vet állatorvosi rendelőnek pedig elárulta, hogy már kisgyermekként rajongott a doromboló jószágokért. „Egyik legkedvesebb macskámat az aluljáróban nyomták a kezembe. A teknőctarka lány házi cica a Fruzsina nevet viselte; sajnos ő már nincs velem, mert elhunyt rákos megbetegedésben” – idézte fel a színművész. Később a dolgos mindennapok nem adtak lehetőséget arra, hogy állatot tartson. Házasságkötésével azonban igent mondott egy vörös-csíkos herélt kandúrra, felesége Erik nevű macskájára.

férfiak és a macska hírességek macskái macska és ember macska és gazdája macska szeretete sztereotípia
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink