hirdetés

Ez az 5 legjobb cicás mese: rengeteget tanul belőlük a gyerek

Vermes Nikolett

2023. július 20 - Képek: Getty Images Hungary

A kisgyerekek imádják a cicákat, de még nem tudják, hogyan bánjanak velük. A soron következő mesekönyvek olyan családok számára készültek, ahol a macska is családtag. Megtanítják a gyerekeket arra, hogyan gondozzák az állatokat.

hirdetés

A mesék által tanulnak a legtöbbet a kicsik. Ennek oka, hogy vizuálisan és – felolvasás esetén – akusztikusan is követik az eseményeket. (Érdemes megjegyezni, hogy a szakemberek egyöntetűen a hallgatott mese mellett teszik le a voksukat, szemben a rajzfilmekkel, amik kevésbé mozgatják meg a fantáziát.) Ezeknek köszönhetően könnyebben fogják megjegyezni azt, amit egy mesében hallottak, mint azt, amit a szülő mondott nekik. Ezért olyan fontos, hogy mindig átolvassuk a mesekönyveket, mielőtt felolvasunk belőlük. A következő történetek egytől egyig az ember és macska kapcsolatáról szólnak, így arról is, hogyan kell felelősséggel bánni a cicákkal.

Mese közben is ott lehet a cica.

1. Cicavarázs

Héthelyi Krisztina mesekönyve egy olyan kisfiúról szól, aki kezdetben nem tud mit kezdeni a cicákkal, sőt még azt is mondhatjuk, hogy nem szereti a macskákat. Majd egy találkozás teljesen megváltoztatja, és már elkötelezett cicasegítőként éli tovább boldog gyerekkorát. Olyan család számára ajánljuk, ahol korábban nem tartottak cicát, vagy ahol a kicsi fél az állatoktól. A szerző maga készített illusztrációkat a meséhez.

2. Nándi cica buldózere

Az egészen kicsiknek készült könyv célja, hogy már alig egyéves korban elmondja a gyerekeknek, hogy miért olyan szerethetők a macskák. A főhős Nándi cica, aki másoknak épít házat, és közben boldogan éli mindennapjait. Akár egy valódi macska, ő is szeret nyújtózkodni és kalandozni, de az emberek a legfontosabbak számára. Érdemes minél korábban olvasni a gyerekeknek, hiszen éppen a legkisebbeknek szól. (A kötet egy több részes sorozat egyik darabja.)

Mese olvasásával többet tanulnak a gyerekek.

3. Kvíz a cicával

Egy kreatív, színes készségfejlesztő, amit minden kislány és kisfiú imádni fog. Anna Podgórska ifjúsági író cicás könyve játékos feladatokkal tanítja meg a gyerekeket arra, hogy felismerjék a színeket, számokat, betűket és természetesen a cicákat. Minden a macskák köré szerveződik, így a gyerekek hasznos tudással gazdagodhatnak, miközben a cicás matricákat a helyükre illesztik az állatos kvíz megoldása közben.

4. Cicamánia

Ez a gyerekeknek készült könyv olyan, akár egy cicákról szóló érdekes tanóra.

Minden lényeges dolgot megtanulhatnak belelő a gyerekek ahhoz, hogy igazán jó macskatartóvá váljanak.

Ugyanis ez nem egyszerű mese, ez egy történet, ami sorra veszi, hogy mit kell tudnia egy felelős állattartónak. Minden cica hálás lesz annak a szülőnek, aki ezt a könyvet a gyereke kezébe adja. Nincsen ennél jobb módja annak, hogy a kicsik iskoláskor előtt megtanulják, hogy mi a jó a cicáknak.

5. Macskaland – Egy cica aranyos története

Végül itt van egy kalandos mese, ami által a gyerekek megtanulnak együttérezni a cicákkal. A mesében szereplő cirmosnak nincsen neve, ezért minden kis olvasó maga választhat nevet a főhősnek, akivel együtt sok új ismeretet szerezhet a világról. A csavargó cica egy közös kalandra hívja a gyerekeket, hogy megmutassa nekik, ilyen az élet egy macska szemével.

cicás mesék felelős állattartás gyerek és macska macska család macska gondozása macska viselkedése
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!