hirdetés

Ennek a 4 modern macskafajtának istállómacskák voltak az elődeik

Hangai Lilla

2024. július 10 - Képek: Getty Images Hungary

Vagy más néven a tanyasi macskák olyan vad vagy félvad házi macskák, akik egy gazdaság területén élnek. A melléképületekben, sok esetben más állattal együtt alszanak, nagyrészt maguk gondoskodtak a saját élelmezésükről, de persze a gazda is rásegít egy keveset általában. Dolgozó macskák, akiknek az a feladatuk, hogy vadásszanak a rágcsálókra és a kisebb testű ragadozókra, ezzel megvédve állatállományt, a terményt és a felszerelést. Bátrak, kitartóak és sok esetben igen egyedi genetikai mutációkkal jöttek erre a világra.

hirdetés

Ezen genetikai mutációk miatt figyelt fel rájuk valaki, és kezdte meg velük egy önálló fajta kitenyésztését. Lássuk máris, hogy mely modern macskafajták köszönhetik karrierjüket különleges tanyasi macskák felfedezésének.

Amerikai drótszőrű

1.) Skót lógófülű

1961-ben egy William Ross nevű pásztornak szúrt szemet az első lógófülű. Egy rézszemű, fehér nőstényt volt, akit Susie-nak hívtak, és egy farmon élt a skóciai Tayside régióban. Susie hajlott fülei és egyedi megjelenése elragadta Ross szívét, és megkérdezte a gazdától, hogy kaphatna-e egyet a macska kölykeiből. A fehér cica mindössze egy almot hozott a világra, így valójában az ő egyik lánygyermeke, Snooks került Rosshoz, és vált a fajta alapítójává. Egy házi, majd egy brit rövidszőrű kandúrral párosítva láthatták, hogy Snooks minden esetben hajlott fülű cicákkal örvendeztette meg a gazdáit. Ebből tudták, hogy a különös füleket egy domináns gén hozza létre, amely eredetileg spontán mutációként alakult ki.

A skót lógófülűk bájos, kedves cicák, akik élvezik, de nem sóvárognak az emberi interakciók után. Csendesek és játékosak, de biztosan nem ők lesznek azok, akik hajnalban ébresztenek azért, mert forr bennük a tettvágy és a játék iránti lelkesedés. Néha tartózkodóak lehetnek az idegenekkel és más macskákkal szemben, akik a hajlott füleiket az ellenségesség jelének tekinthetik. Igazán szeretetteljes természetük van, amely a tiszteletteljes, szerető figyelem mellett kivirágzik. Nagyon intelligensek, akár trükkökre is megtaníthatók.

Skót lógófülű

2.) Cornish rex

A fajta jellegzetes bundája egy természetes mutáció eredménye, amely 1950-ben alakult ki az angliai Cornwallban. Egy göndör szőrű, krémszínű kandúr kiscica bukkant fel Nina Ennismore farmján egy istállómacska almában. A hölgy egyből úgy gondolta, hogy nagyon egyedi látványt nyújt az apróság. Állatorvosával és egy neves genetikussal konzultálva visszatenyésztette a kiscicát, Kallibunkert az anyjával, amivel további két göndör szőrű kiscicát hozott létre. Miután régre visszanyúló tapasztalatai voltak a Rex nyulakkal, úgy döntött, hogy ugyanazt a nevet használja az új macskafajta számára is. A burmákkal, sziámikkal és brit rövidszőrűekkel való tenyésztések bebizonyították, hogy a mutáció recesszíven öröklődik. Einsmore-t elég sok kudarc érte a tenyésztés folyamatában, így egy idő után fel is hagyott vele. Egy kaliforniai tenyésztő 1956-ban vásárolt egy párt a hölgytől, és végül ő alapította meg a fajtát cornish rex néven az Egyesült Államokban.

A cornish rexek nemcsak rendkívül intelligensek, de híresen jól alkalmazkodnak a különböző körülményekhez, kalandvágyók és szeretnek utazni is. Azonban nagyon ragaszkodnak a gazdáikhoz, gyakran illetik őket a tépőzárcica névvel is. Nemcsak arra van szükségük, hogy egy légtérben legyenek a gazdával, de a fizikális kontaktus is a lételemük. Lendületes természetük és magas aktivitási szintjük miatt állandóan új játékokat keresnek, így a gazdinak résen kell lennie! Egy corney tulajdonosaként garantált, hogy gyermekbiztossá kell tenni a házat.

Cornish rex

3.) LaPerm

A fajta története egy különleges kiscicával kezdődött, amely egy oregoni farmon született 1982-ben. Teljesen kopaszon jött a világra, és a kis Curlynek nagy, széles, távolülő fülei voltak, bőrének mintája pedig olyan volt, akár a cirmos macskáké. 4 hónapos korára a kiscicának teljesen göndör bundája nőtt. Egy almot hozott világra 5 kiscicával, akik kezdetben mind kopaszok voltak, majd végül göndör bundát növesztettek. A tulajdonos, Linda Koehl nem volt jártas a macskák világában, de ahogy a göndör szőrű macskák száma nőtt a farmon rájött, hogy bizony egy új fajtával lehet dolga. Elkezdte kontrollálni a tenyésztésüket, és a LaPerm nevet adta a fajtának. Linda nem volt felkészülve arra az izgalomra, amit macskái okoznak majd, amikor elvitte őket az első macskakiállításra. 2000-ben a CFA már be is fogadta a regisztrációját, és 2008-ban bajnoki státuszt is adott neki.

A farm védelmezőiként betöltött szerepük miatt a LaPerm macskáknak erős vadászösztönük van, és nagyon intelligensek. Kíváncsiak, szeretetteljesek és mélyen képesek kötődni az emberekhez. Gyengéd, szerető természetük ellenére nem követelőzőek, de már akkor dorombolással fejezik ki a figyelmed iránti hálájukat, amikor meglátnak közeledni. Könnyen taníthatók, akár trükkökre is oktathatjuk őket.

4.) Amerikai drótszőrű

Az első amerikai drótszőrű egy 6 kiscicából álló alomba született a Council Rock Farmon, Veronában, New York államban. A kiscica egy vörös-fehér hím volt ritka, drótszerű bundával. Minden szőrszála, beleértve a bajuszát is, hullámos volt. Szülei, Bootsie és Fluffy, normál szőrzetű házi macskák voltak, akik Nathan Mosher farmján éltek. Joan O’Shea, egy helyi macskatenyésztő meglátta a kiscicát, és felismerve annak egyediségét megvásárolta, és elnevezte Council Rock Farm Adam of Hi-Fi-nak. O’Shea egy szomszédja macskájával párosította, és az alomban drótszőrű kiscicák születtek. A nőstény macska is Mosher farmjáról származott, így valószínűleg hordozhatta a drótszőr génjét. Egy második párosítás egy nem rokon nősténnyel szintén drótszőrű kiscicákat eredményezett, ezzel megerősítve, hogy a gén domináns. A genetikai tesztek alapján nem ugyanaz a mutáció okozza a göndör szőrt náluk, mint a cornish vagy a devon rexnél. Legjobban az amerikai rövidszőrűre hasonlít, ugyanis ennek segítségével fejlesztették ki a fajtát. A két fajta között az egyetlen különbség a bunda minősége.

Az amerikai drótszőrűek jó természetű, könnyedén alkalmazkodó macskák, akik híresen türelmesek a gyerekekkel szemben. Nyugodtak, de még idősebb korukban is játékosak lehetnek. Intelligens cicák, akik nagyon érdeklődőek a környezetük iránt. Jellemző rájuk a fejlett vadászösztön is, ezért különösen ügyeljünk arra, hogy sok interaktív játékkal kielégítsük ezen vágyukat. Élvezik az emberek társaságát, de megőrzik függetlenségüket.

Ha szeretnél bővebben is informálódni az istállómacskákról, kattints ide.

amerikai drótszőrű macska cornish rex istállómacska laperm skót lógófülű
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!