A macskák inkább okosabban, mint keményen dolgoznak: nem dőlnek be az emberek játszmáinak

Hangai Lilla, 2023. március 23 - Képek: Getty Images Hungary

Egy közelmúltban készült tanulmány eredményeit nézve, ha csak felületesen futod át, még akár arra a megállapításra is juthatsz, hogy a cicák egyszerűen lusták. Ennél azonban nem is tévedhetnél nagyobbat! A tesztek eredményei arra adnak bizonyítékot, hogy a macskák okosak, és eszük ágában sincs bedőlni az emberi taktikázásnak.

A Kaliforniai Egyetem kutatói 17 macskának adtak választási lehetőséget: egy ételrejtvény által juthattak az eledelhez vagy egyszerűen megehették a tálkájukból. A 10 próba során a macskák túlnyomórészt inkább a tálból falatoztak, és sokkal több ételt is fogyasztottak így, mint a másik lehetőséggel. De vajon mit jelent ez ránk nézve?

Flegma vagy zseni?

Ahogy olvastad a sorokat, valószínűleg átfutott az agyadon, hogy: oké, ez uncsi. Semmi különös nincs abban, hogy a tálból ettek. Igen ám, de ez a hozzáállás teljesen ellentétes azzal, amit a legtöbb állat tanúsít: nagy részük szeret megdolgozni, megküzdeni az ételéért.

„Létezik egy teljes kutatási törzs, amely azt mutatja, hogy a legtöbb faj, beleértve a madarakat, rágcsálókat, farkasokat, főemlősöket – még a zsiráfokat is –, szeretnek megdolgozni a betevőjükért. Meglepő, de úgy tűnik, ezekből a fajokból kimaradnak a macskák, ugyanis nem mutattak erős hajlandóságot erre a típusú élelemszerzésre.” – mesélte Mikel Delgado, a Kaliforniai Egyetem Davis Állatorvosi Iskolájának macskaviselkedés kutatója.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a cicák nem dolgoznak meg az ételükért. Tudjuk, hogy vadásznak. Ráadásul hozzá kell tenni azt is, hogy a vizsgálatban szereplő összes macskának bemutatták ezeket az ételrejtvényeket, és ettek is belőlük a kísérlet megkezdése előtt. Úgy tűnik mégis, hogy amikor választás előtt álltak, a többségük úgy döntött, hogy a másik lehetőség jövedelmezőbb lesz.

A kísérletben szereplő 17 macska közül úgy tűnt, hogy 4 érdeklődik a rejtvények iránt. Végül világossá vált, hogy nem erről lehetett szó, hiszen megették szinte az összes elérhető eledelt, mindegy volt, hogy a tálban van-e, vagy a rejtvényt kell megoldaniuk hozzá. Hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy nem ez a kedvenc részletünk a kutatásból.

A jelenségre számos potenciális magyarázat létezik: például mind háziasított és ivartalanított macskák voltak. Mikel Delgado azon is eltűnődött, hogy vajon a rejtvények elégségesek voltak-e arra, hogy a macskák vadászösztöneit beindítsák. Leteperni egy kerti vörösbegyet vagy egy műanyag játékból kihalászni a jutalomfalatot valóban nem ugyanaz az élmény.

De!

A tanulmány szerzői azonban továbbra is azt gondolják, hogy ezeket a játékokat egy benti macska esetében továbbra is érdemes a repertoárban tartani. Néhány évvel ezelőtt szintén Mikel Delgado kutatása bebizonyította, hogy a rejtvények értékes mentális és fizikális stimulációt nyújthatnak a cicák számára. A lényeg, hogy biztos legyél benne, meg tudják oldani. Sikerélmény nélkül ugyanis semmit sem ér a dolog.

„Amikor egy jutalomfalatos rejtvény kerül terítékre, fontos, hogy eleinte megkönnyítsd a cica dolgát, hogy biztosan kitalálhassa, és ne váljon csalódottá. Ugyanakkor az is lényeges, hogy elég kihívást jelentsen. Hogy elég legyen ahhoz, hogy stimulálja a macska agyát” – fejtette ki Mikel Delgado.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon