hirdetés

A macska eltűnésének okai: a vadászösztön gyakran messzire vezérli az állatot

Ferenczi Deborah

2022. november 20 - Képek: Getty Images Hungary

Sajnálatos módon viszonylag gyakori eset, hogy olyan macskák, melyek elsősorban kültéri tartásban részesülnek, meglehetősen messzire kóborolnak, míg végül véglegesen eltűnnek. Felmerülhet a kérdés, hogy miért akar annyira elvándorolni otthonától a macska. Ennek oka általában abban keresendő, hogy valami megzavarta az addig életritmusát, és így az egyetlen megoldásnak azt látta, ha megpróbál elszökni.

hirdetés

Fontos tudni, hogy általában nem merészkednek nagyon messzire, sőt valahol az addigi lakóhelyük közelében húzódnak meg a legtöbb esetben. A következő viselkedési módok megértése, és a megfelelő intézkedések megtétele növeli annak esélyét, hogy macskádat vissza tud szerezni. Azonban ehhez fontos megértened a különböző viselkedések mögött meghúzódó indokokat.

A szabadban élő macskák nem szívesen hagyjál el a területüket

Elsősorban azt fontos megérteni, hogy a macskák minden esetben ragaszkodnak egy adott területhez. Ez lehet, hogy csak a konkrét kert vagy annak egy szélesebb sugara, de annyi bizonyos, hogy nem fogják csak úgy elhagyni ezt a területet. Tehát, ha az udvaron élő macska hirtelen hosszabb időre eltűnik, az azt jelenti, hogy valami történt vele, ami miatt nem tért haza. Az eltűnés azt jelentheti, hogy megsérült, csapdába esett vagy elpusztult. Hiszen minden más esetben valahol a környéken tartózkodna, és pár napon belül hazatérne, hiszen ragaszkodik a gazdáihoz és a házhoz, melyben él.

A benti macska szökése aggodalomra adhat okot

Egy alapvetően bent tartott macska szökése a legtöbb esetben aggodalomra adhat okot. Számára a világ eddig kizárólag az otthon belseje volt, és több mint valószínű, hogy a külvilággal való azonosulás nem feltétlen fog neki könnyen sikerülni, hiszen az neki ismeretlen terület. Ilyenkor elsősorban ösztönösen elbújnak és menedéket keresnek a cicák, ugyanis kizárólag ez nyújt számukra védelmet a ragadozókkal szemben. Az, hogy mennyi ideig maradnak ezen a rejtekhelyen, és mit csinálnak ott, vérmérsékletüktől függ.

Ha kedvenced keresésére indulsz, akkor abból indulj ki, mennyire jól ismered, hiszen a macska temperamentuma befolyásolja a megtett távolság mértékét. Az, hogy egy cica hogyan viselkedik a szokásos területén, előrejelezheti, hogyan viselkedne, akkor ha „elveszik” vagy ismeretlen terepen jár. Azonban érmes megvizsgálni a különböző típusokat, és ez alapján elindítani a keresést.

Kíváncsi macskák – Olyan társasági macskák, amelyek könnyen bajba kerülnek. Jellemző rájuk, hogy azonnal az ajtóhoz rohannak, hogy üdvözöljék az idegent, és nem félnek semmitől. Ha eltűnnek, akkor ezek a macskák kezdetben elrejtőzhetnek, de aztán nagy valószínűséggel vándorolni és barátkozni kezdenek. Így mindenképpen érdemes viszonylag nagyobb sugárban átvizsgálni a környezetet, ugyanis ezek a cicák igazi kalandorok.

Zárkózott macskák – Úgy tűnik, ezek a zárkózott, gyakran félénk macskák nem sokat törődnek az emberekkel. Ha bejön egy idegen, hátrálnak és figyelnek. Amikor elszöknek, kezdetben valószínűleg elrejtőznek, de végül mindig visszatérnek. Így esetükben érdemes lehet csalikat bevetni, amivel hazacsalogathatók.

Félős macskák  – A kifejezetten félős cicák általában eltűnésükkor egyetlen rejtekhelyet keresnek maguknak, ahonnan ki se mozdulnak. Így esetükben érdemes lehet minden közeli búvóhelyet átkutatni.

A vadászösztön is okozhat vándorlást

Ezentúl sok esetben a leggyakoribb indokot nem vesszük figyelembe, mégpedig a vadászösztönt. Ugyanis gyakran kizárólag az áll a háttérben, hogy a vadászattól túlfűtött macska elkezdte üldözni a zsákmányát, és olyan messzire jutott, hogy nehezebben talál vissza. Azonban nem szükséges aggódni, ugyanis valószínűleg, ha ilyen éles vadászösztönökkel rendelkezik, akkor könnyedén haza is tud találni.

elkóborol kóbor macska kóborlás macska hazatalál okos macska vadászik a macska vadászösztön
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink