hirdetés

Annak ellenére, hogy bizony a macskáknak is igencsak jelentős szerepe volt a történelemben, mégis rendkívül kevesen tudnak arról, hogy volt olyan macska, aki például képes volt látni a jövőt, vagy éppen a kínai polgárháborúban vállalt jelentős szerepet. De olyan is akadt, aki asztronautaként az űrben is járt.

hirdetés

Az alábbiakban összegyűjtöttük azt a 7 leghíresebb macskát a történelemből, akik olyan dolgokat vittek véghez, melyekre sok cicának esélye sem volt.

1. Simon, a kínai polgárháború hőse, aki élete árán is védte az élelmiszereket

Simon, a macska, a kínai polgárháború alatt szolgált, méghozzá egy élelemszállító hajón. A feladata pedig az volt, hogy a szállított ételt megóvja attól, hogy azokat kártékony rágcsálók megtalálják, és elpusztítsák. Azonban a hajót ellenséges támadás érte, és a legénységből mintegy 11 ember az életét vesztette. A cica szintén megsebesült, de hősiesen képes volt óvni a maradék élelmiszert a kártevőktől. Végezetül, a hosszas tűzharc után a HMS Amethyst hadihajó visszatért Nagy-Britanniába. Simon ugyan ekkor még életben volt, de az érkezés után három héttel életét vesztette. Azonban bátorságáért Dickin-medállal tüntették ki, ez egyébként a lehető legmagasabb, a Viktória-kereszttel egyenrangú, állatoknak adható kitüntetés.

2. Sam, az elpusztíthatatlan

Sam a német Bismarck csatahajón tartózkodott, mikor a hadihajó egy torpedó becsapódásának az áldozatává vált, és ennek következtében elsüllyedt. A 2300 fős legénységből mindössze 110 tengerész élte túl a támadást, illetve Sam. A történetben a csavar, hogy a macskát az ellenséges hajó, vagyis a HMS Cossack, a Brit Királyi Haditengerészet rombolójának legénysége mentette ki a vízből, akik ezek után Oscarnak nevezték el a cicát. Ami pedig még ennél is érdekesebb, hogy a Cossack a későbbiekben egy torpedótámadás következtében szintén a tengerbe veszett.

Természetesen Oscar ezt a csapást is szerencsésen megúszta, ahol szintén kimentették az ellenséges hajók, így új otthona a HMS Ark Royal lett, amely szintén elsüllyedt Málta közelében. De a macska, immár szinte kiszámítható módon, ismét megmenekült. A három csapás között mindössze fél év telt el, ami valószínűleg meglehetősen megviselte. Azonban végül nyugalomra talált, ugyanis egy tengerész fogadta otthonába, ahol már süllyedéstől mentesen élhette tovább az életét.

A festményen a mindent túlélő Sam portréja látható.

3. Mrs. Chippy, az Antarktisz-kutató macska

Mrs. Chippy, aki egyébként a poén kedvéért hím nemű macska, a fenti történetekhez hasonlóan szintén hajón élte a mindennapjait. Tulajdonosa Sir Ernest Shackleton volt, az angol és részben ír származású Antarktisz-kutató, akit a mai napig szakmája egyik legkiemelkedőbb alakjaként tartanak számon. A cica összesen négy expedíción vett részt, azonban az utolsó komoly tragédiával végződött, ugyanis a hajót körülzárta a föltorlódott jég, majd pedig összeroppantotta. A csapat azonnal menekülőre fogta, ám a cica halálos sebesüléseket szenvedett, így gazdája lelőtte, hogy ne szenvedjen hosszú ideig. Sírjára pedig Mrs. Chippy szobrát helyeztette el Új-Zélandon, ezzel is emlékezve hű és bátor társára, aki a végsőkig vele maradt.

4. Faith, a jövendőmondó macska

Faith, a cica, a második világháború alatt, 1940 és 1941 között Henry Ross atya jóvoltából a Szent Augusztin templomban tartózkodott Nagy-Britanniában, miközben Németország bombázta az országot. Érdekes módon Ross atya arra lett figyelmes, hogy az anyamacska folyamatosan leviszi az alagsorba a felszökött kölykeit. Néhány nappal később, mikor a pap éppen Westminsterben tartózkodott, egy bomba becsapódott, és porig rombolta a templomot. A kiérkező mentőegységek megkezdték a felderítést, hogy találnak-e bármiféle életjelet a romok alatt. Megdöbbentő módon találtak is. Ugyanis az alagsorban szorosan egymáshoz bújva megtalálták a cicákat. A megdöbbentő történet pedig oly gyorsan terjedt, hogy Faith-et, az előrelátó macskát még kitüntetéssel is jutalmazta a Canterbury érsek.

bátor macskák ember szereti a macskát híres macskák macska történelem macskák a történelemből történelem
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!