hirdetés

Így jelzik a macskák a területüket: nem csak spricceléssel

Molnár Enikő

2024. február 9 - Képek: Getty Images Hungary

A macskák szeretik megjelölni a területüket, erre pedig több módszert is alkalmaznak. Némelyik olyan mindennapos, nem mellesleg pedig aranyos, hogy nem gondolnánk, hogy hátsó szándéka (is) van.

hirdetés

A területjelölés legnyilvánvalóbb formája a spriccelés, ami egy nagyon kellemetlen szokás, így nem véletlen, hogy legtöbbünknek ez jut eszébe. De ennél visszafogottabb taktikákat is használnak, amiket mindannyian csodálattal és szeretettel figyelünk, hiszen gyakran kifejezetten aranyos megnyilvánulásokról van szó. Nemsokára részletesebben is kifejtjük, hogy melyek azok a mindennapos viselkedések, amelyekkel kedvenc bajszosunk kijelöli a területét, ám előtte érdemes egy kicsit arról is beszélni, hogy mindezt mégis hogyan teszi.

A macskák titokzatos kommunikációs eszköze

A macskák számos kommunikációs eszközzel rendelkeznek, az arzenáljuk részei pedig a feromonok. A feromonokkal kémiai üzeneteket hagynak egymásnak. A macska által terjesztett feromonokat mi, emberek nem érzékeljük. Egyes források szerint még a kutyák sem érzik, ám mások ezt megcáfolják. Elképzelhető, hogy meg tudják különböztetni a szagot, csak számukra nem jelent semmit.

A feromonokat a macskák szagmirigyei termelik, amelyek a test több pontján helyezkednek el. Az arcukon (áll, pofa, homlok), a farukon, a farkukon, a tappancsaikon és az emlőiknél. Ezek, mondhatni, különböző célra termelnek hormonokat, de természetesen vannak átfedések. Egy macskának számos oka lehet a feromonok terjesztésére a terület jelölésétől kezdve az ivarérettség mutatásán keresztül a biztonság kereséséig.

Így jelzi a területét bajszos barátod

Tehát ahogy már tisztáztuk, az egyik legnyilvánvalóbb területjelölés a spriccelés, vagy az ürülék elhelyezése. Ehhez a bűzmirigyükből kiválasztott feromonokat használják. Ez egy egyértelmű határ más macskák számára, akik ezt vagy betartják vagy átlépik. Kevésbé nyilvánvaló módja a jelölésnek a kaparás. Ez egy nagyon idegesítő (és drága) szokás lehet, ami megkeserítheti a gazdi életét. Ám a macska ezt nem azért csinálja, hogy bosszúságot okozzon kedvenc ételadójának. Bár az elterjedtebb magyarázat az, hogy a cicák ezzel a karmukat koptatják, ez csak a fél igazság.

A történet másik fele, hogy ezzel is kijelölik a területüket és a saját dolgaikat megjelölik a mancsuknál lévő szagmirigyek feromonjaival. Így egy kicsit talán máshogy látjuk a viselkedést (bár nem lesz tőle kevésbé idegesítő a tény, hogy közben értékes tárgyakat tesznek tönkre). Végül, de nem utolsó sorban pedig a tárgyakhoz dörgölőzés is a szaguk terjesztésének egyik formája.

A macskák a gazdáikra is rátapasztják a szagukat

Ezek azok a jelölések, amiket általában aranyosnak találunk, hiszen a területjelölésen kívül más célokat is szolgálnak. Ilyen a dörgölőzés, a dagasztás, sőt, még az apró harapdálások is. De nem kell aggódni, ezeket nem csak azért csinálják, mert birtokolni akarnak mindent és mindenkit, akivel kapcsolatba kerülnek (bár az is benne van, természetükből adódóan.) Gondoljunk csak bele a dagasztásba. Ott nem a területjelölés az elsődleges cél, inkább a kapcsolatépítés, szeretet kifejezése. Az ilyen jellegű, kevésbé nyilvánvaló jelöléseknek tehát több funkciója is van, például az elfogadás, köszöntés, illetve a szeretet, imádat kifejezése.Valahogy így kommunikálják, hogy biztonságban érzik magukat az adott személy társaságában. Emellett azt is jelezhetik vele, hogy valamit akarnak a gazditól.

Ha a macskád úgy dönt, hogy rajtad szeretné hagyni a feromonjait, arra úgy kéne tekinteni, mint egy kitüntetésre, hiszen így egy lépéssel közelebb juthatsz ahhoz, hogy befogadjon a saját kis macskavilágába.

– írja Katie Grzyb állatorvos a PetMD olalán.

Kontextus nélkül nagyjából bármit jelenthetnek a „jelölő viselkedések”, számos kiegészítő értelmezéssel találkozhatunk a szakirodalomban. Tekintve, hogy a kommunikációs eszköztáruk egyik legfontosabb részei, ez nem meglepő. Fontos ismernünk ezeket a jelzéseket és a jelentésüket, de az is fontos, hogy a saját macskánkat megismerjük. A kettőt összevetve pedig könnyedén megérthetjük, hogy éppen mit szeretne közölni velünk kedvencünk az adott viselkedéssel.

Mint említettük, a spriccelés is egy nagyon gyakori formája a területjelölésnek, de nagyon idegesítő szokás lehet a legtöbb gazdi számára. Főleg, ha benti cicáról van szó. Ám a területjelölés mellet más szerepe is van, így ha többet szeretnél tudni a miértjéről, akkor olvasd el ezt a cikkünket. 

dagasztás kaparás macska bújik macska területjelölés spriccelés területjelölés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!