hirdetés

Ezzel az egy dologgal lényegesen jobbá teheted macskád életét

Hangai Lilla

2024. április 18 - Képek: Getty Images Hungary

Hogyan érheted el, hogy kedvenced önmaga legjobb verziója legyen? Ha valaha kerültél már macskával közelebbi kontaktusba, akkor tudod nagyon jól, hogy sem a keménykedéssel, sem majomszeretettel nem mész sokra.

hirdetés

Következő cikkünkben Jackson Galay macska-viselkedéskutató tanácsát tolmácsoljuk. Ha a macska nevelése tekintetében egyetlen tanácsra szorítkoznál, akkor ez legyen az!

A kihívás koncepciója

Minél többször ismétlünk valamint – főleg, ha az a kívánt eredményt hozza –, az bevésődik az idegpályáinkba, így szokássá válik. Ha valamiért szeretnénk megszabadulni ettől a szokástól, az azonnal aktiválja az agyunkban az elsődleges fenyegetettségre adott választ. Ehhez még hozzáadódik egy csipetnyi lustaság is, hiszen a változás előidézéshez energiabefektetésre van szükség. Emiatt történik meg sokszor, hogy bár tudjuk, hogy nem jó, amit csinálunk, maradunk annál, amit ismerünk. Csodálkozol hát, hogy változni nehéz? Minden faj számára nehéz.

Itt jön képbe a kihívás koncepciója. Az egyik oldalon van a kihívás, annak másik oldalán pedig a vigasz, a kényelem helyezkedik el. Gazdaként a te feladatod, hogy kedvencedet átsegítsd a kihívásokon – nagyságától függően akár lépésenként –, aminek végpontján mindig a nyugalom, a vigasz, a megértés várja. Tagadnunk sem kell, ez nem egy egyszerű feladat, ugyanis gazdiként mi mindig azt szeretnénk, ha kedvencünk kényelemben, nyugalomban, minden nehézség nélkül élhetne. És ez tulajdonképpen működik is számára, de végeredményben nem az az élet való neki. Ahogy senkinek sem. Nem olyan életet szánunk neki a szívünk mélyén, amiben ha elég kicsire húzza össze magát, megmenekülhet a vélt vagy valós fenyegetésektől.

Ha a legjobbat akarjuk adni neki, nem szabad hagynunk, hogy a félelem irányítsa!

Hogy érthetőbb legyen, amit most itt elmagyaráztunk, hozunk egy példát. A macska megijedt valamitől, ezért az ágy alá bújt, már órák óta nem akar kijönni. Mit teszel? Megeteted, megitatod az ágy alatt, hogy legalább ne éhezzen, szomjazzon. Ezzel mit idézel elő? Még tovább marad az ágy alatt, hiszen nincs oka rá, hogy kijöjjön. Vagy a másik véglet, hogy kihúzod az ágy alól, átviszed valahová, ahol nem tud elbújni, majd ott eteted meg. Az első esetben semmilyen kihívás nincs a szituációban, a másikban pedig mindenféle előkészítés nélkül a mély vízbe dobtad, így a vigasz marad ki az egyenletből. Egyik esetben sem idézhető elő változás, ugyanis két végletről van szó. Mit tegyél akkor?

A macska nevelése során is elengedhetetlen a kihívás a fejlődéséhez

Emlékezz csak arra, amikor gyerekként úszni tanultál. Kis karúszóval a kezeden, vagy úszógumival felszerelkezve a medence szélén állva remegtél. Anyukád a medencében állva, szélesre tárt karral biztatott, hogy ugorj, ő el fog kapni, nem esik bántódásod. Mégis féltél, de a másik oldalon ott várt a biztos szülői kar, így ugrottál. Minél többször ugrottál, annál magabiztosabb lettél, és végül úszni is megtanultál. A kihívás nem terror, hiszen a másik oldalon biztonság vár minket: a kihívás segít abban, hogy fejlődjünk.

Egy mancsot egyszerre. Alapvetően tehát azt szeretnéd, hogy kedvenced egyszerűen élje az életét, közben pedig megtanulja, hogyan lépheti át a saját korlátait és élje a legjobb életet. De ez hogyan valósítható meg? Egyszerűbben, mint gondolnád. Játssz a macskáddal! És vesd be a jutalomfalatok erejét is, azt ugyanis ilyen körülmények között semmi sem képes felülmúlni. A játékkal elérheted, hogy cicád egy könnyed lelki állapotba kerüljön, a jutalomfalattal pedig olyan helyekre is képes leszel őt el- vagy átirányítani, amit eddig messzire elkerült. Amikor pedig megkapta a jutifalit, a maradékot tedd el, hogy annak az értéke a macska szemében a későbbiekben is megmaradjon. Tehát fontos, hogy ne szórjuk ész nélkül a csemegét, hogy megmaradjon a súlya.

Ahogy a te magabiztosságodat is növeli, ha egy olyan kihívást teljesítesz, amit addig nem mertél, úgy a macska esetében is így van ez. Ne feledd milyen, amikor legyőzhetetlennek, erősnek és csodásnak érzed magad. A macskád is megtapasztalja ezt, így pedig az élete még teljesebbé válhat.

Az önfeledt játék megoldást hozhat számos problémára

A gyakorlatban

Hogy a gyakorlatban is szemléltessük a helyzetet, kanyarodjunk vissza a cikk elején említett szituációra, ahol a cica az ágy alá bújt félelmében. Ebben az esetben tehát gazdaként a legjobb, amit tehetsz, hogy elkezdesz játszani a cicával. Egy tollas botocska, egy jutalomfalatra mutató lézer, egy macskamentával töltött egérke, bármi lehet, amit cicád szeret és izgalmasnak talál. Majd jöhet egy-egy apró jutalomfalat, amit a földön helyezel el neki, de nem az ágy alatt. Ezek arra fogják ösztönözni, hogy szépen, lassan, de végül kimásszon a rejtekéből. Ahol ott leszel te, a támasz, a biztonságát garantáló, gondoskodó gazda. 

Ha a folyamatot szeretnéd megtámogatni, bátran használj feromonos sprayt vagy párologtatót is, ezek ugyanis azt üzenik, hogy a hely és a helyzet is biztonságos az állat számára.

macska gazdi kapcsolat macska nevelése macska viselkedése nevelés szakértő
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!