hirdetés

Így szocializálj egy kismacskát: ekkor válik belőle egészséges felnőtt

Hangai Lilla

2024. június 6 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák esetében rendszeresen beszélünk a szocializáció fontosságáról, a macskáknál azonban ritkábban kerül szóba ez a téma, pedig legalább olyan fontos!

hirdetés

A kiscicák többnyire anyjuktól tanulnak a világról. Miután leválasztják őket, a gazda veszi át az anya szerepét, vagyis az ő feladata, hogy megismertesse a csemetét a környezetével és az őt érő ingerekkel. Ha ezt elmulasztjuk, kicsi az esély arra, hogy kedvencünk magabiztos, barátságos, könnyedén alkalmazkodó állat legyen. Mutatjuk, hogyan zajlik a szocializáció egy macska esetében.

A szocializáció egy macska esetében a biztosíték arra, hogy az állat boldog és egészséges legyen

Miért fontos a szocializáció egy macska esetében?

Tulajdonképpen ezzel garantálhatjuk számára, hogy boldog, kiegyensúlyozott, egészséges életet élhessen. A félős macskák gyakran elrejtőznek, karmolnak, harapnak és fújnak, amikor valami újjal szembesülnek. Ez a viselkedés sérüléshez vezethet. A krónikus félelemmel és szorongással élő macskák ráadásul gyakran szenvednek olyan betegségektől is, mint a különböző húgyúti problémák vagy a gyulladásos bélbetegség (IBD).

A szociális, nyugodt macskáknak sokkal jobb az ellenállóképességük, mint a félős társaiknak. Valamint általános egészségi állapotuk is különb az alacsonyabb stressz-szintjüknek köszönhetően. Sőt, gyakran könnyebb felismerni az őket érintő betegségeket, és azonnali kezelést biztosítani számukra, mivel nyitottabbak az emberekkel szemben.

Mikor kell elkezdeni a szocializációt?

A kiscicák mamája, valamint a felelős tenyésztő is szinte azonnal elkezdik szocializálni a csöppségeket koruknak megfelelően. A legtöbb macska 9 hetes kora után kerül leendő otthonába, ahol a gazdának kötelessége, hogy folytassa és kiterjessze ezt a folyamatot. Ám akkor sincs baj, ha idősebb cicát fogadsz örökbe. Az ő esetében lehet, hogy nagyobb türelemre és kicsivel több időre lesz majd szükséged, de a helyzet egyáltalán nincs veszve! A szocializációs folyamatot azonban azonnal el kell kezdened, amint a cica hazaérkezik veled.

Ha a macska stressz vagy a félelem jeleit mutatja, amikor új ingernek van kitéve, adj neki néhány nap pihenőt, mielőtt újabb kísérletet tennél. A türelem kulcsfontosságú ebben a projektben.

Hagyjuk, hogy a saját tempójában fedezze fel a dolgokat!

Így kell szocializálni egy macskát

1.) Hagyd, hogy a macska akklimatizálódjon

Alakítsd ki a cica saját életterét a tálkájával, fekhelyével, játékaival és az alomtálcájával. Ezt a területet érdemes az első időkben elzárni az otthon többi részétől. Hagyd, hogy kedvenced eltöltsön a saját holmijaival néhány napot egyedül, hogy megszokhassa azokat. Így amikor a lakás más pontjai is nyitottá válnak számára, ezek a tárgyak ismerősek lesznek, és biztonságot nyújtanak majd neki.

2.) Hagyd, hogy felfedezőútra induljon

Miután megszokta ezt a privát területet, kezdd el egyenként bemutatni neki az otthon többi helyiségét, az embereket és más állatokat. Haladj lassan, naponta néhány alkalommal mindössze néhány percet szánj erre. Ha a szorongás jeleit tapasztalod a cicádon, mindenképpen szakítsd meg a folyamatot, és tereld őt vissza a személyes területére. Próbálkozzatok újra egy másik napon; ha nyugodt marad felfedezés közben, maradjatok az helyszíneken és szituációkban ameddig kényelmes.

3.) Tedd ki őt új ingereknek

Miután megismerték a lakást és az otthon többi lakóját, kezdd el az új hangok, szagok és élmények megismertetését. A konkrétumok attól függenek, hogy mivel találkozhatnak gyakran a háztartásotokban. Ilyenek például a rendszeres ápolási feladatok, mint a fogmosás, karomvágás és fültisztítás, a tv, a hajszárító hangja és még sokáig sorolhatnánk. Ezen időszak alatt érdemes már bevetni a jutalomfalatokat is, hogy megerősítsd a pozitív ingereket. Olyan egyéb tapasztalatok is hasznosak lehetnek a macska számára, mint a vendégek látogatása, autós utazás, vagy a különböző háziállatokkal való megismerkedés.

Ne feledd, mindig haladjatok fokozatosan, és ha kellemetlenül érzi magát az állat, add meg neki arra a lehetőséget, hogy biztonságos helyre vonulhasson. Ezzel a technikával stresszmentesen lehet szocializálni bármilyen kiscicát.

Ide kattintva Jackson Galaxy macskaviselkedés-szakértő tanácsát tolmácsoljuk. Eláruljuk, mely egyszerű technikával teheted lényegesen jobbá macskád életét.

kiscica kismacska macska nevelése macskatartás nevelés szocializáció
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!