hirdetés

Így játssz a macskáddal, hogy neki is jó legyen

Kövess Péter

2024. március 29 - Képek: Getty Images Hungary

Mi a legjobb játék a macska számára? És milyen szabályokat kell szem előtt tartani a közös játék során? Most választ kaphatsz kérdéseidre.

hirdetés

Még ha sok más dologhoz hasonlóan sajátosan viszonyul is hozzá, a macska életében nagyon fontos szerepet tölt be a játék. Cikkünkben szakértő mondja el, gazdiként mire érdemes figyelned, hogy a lehető legtöbbet hozd ki belőle.

A macska számára a testmozgás szempontjából is fontos a játék

A macska és a játék viszonya

Mikel Delgado állatviselkedési szakértő hosszas kutatómunka után írt könyvet a macska játékhoz fűződő viszonyáról, amelyben hasznos tanácsokkal szolgál a gazdik számára. Egyik fontos meglátása, hogy a macskák alapvetően négy játéktípust igényelnek.

Ezek a mozgás, a vadászat, a tárgyi játékok és a szociális interakciók köré csoportosulnak.

A szakértő úgy vélte, az emberek sokszor nem tulajdonítanak kellő jelentőséget a játéknak, pedig a macskáknak nagy szükségük van az ezzel járó testmozgásra és mentális stimulációra. Olyannyira, hogy hasonló jelentőséggel bír mint az, hogy megfelelő táplálékot kapjanak, vagy hogy mindig tiszta legyen az almuk.

Kölyökkorban a legfontosabb

A macskák több játékot igényelnek, amikor fiatalabbak, mivel több az energiájuk is, illetve élénken dolgoznak bennük az ösztönök, amelyek azt diktálják, hogy üldözőbe vegyenek mindent, ami csak mozog.

Neked is aktívan részt kell venned benne

„Mikor olyan ügyfelekkel találkozom, akik nem sokkal korábban fogadtak örökbe egy cicát, tízből kilencszer arra panaszkodnak, hogy milyen vad: például felkapaszkodik a függönyre, vagy felugrál a kezükre és a lábukra” – idézte fel Delgado, aki szerint ebben az életszakaszban ez a természetes viselkedés.

Fontos, hogy eleget játszunk a macskával, nehogy rögzüljön benne az ilyen viselkedés.

A kutató arról is beszélt, hogy nem jó, ha a macska egyedül játszik a játékaival, például a labdájával vagy a műegerével, mivel így neki kell mozgatni azt, és nem tud a vadászatra koncentrálni (hiszen a valóságban a zsákmány él és mozog). Éppen ezért elengedhetetlen, hogy egyfajta bábmesterként közreműködve megadd számára a módot az interaktív játékra, utánozva a vadászat valódi élményét.

Szükségük van a szociális interakcióra

Ha nem tudsz elegendő időt fordítani arra, hogy lefoglald kölyökmacskádat, és lehetőségeid megengedik, megfontolhatod, hogy egy másik kiscicát is befogadj mellé, hogy mindig legyen társasága. Ez mindenképp a hasznára válhat, hiszen akár egész nap képes játszani anélkül, hogy kifáradna.

A társas játékra való hajlam élénken él a kölyökmacskákban.

Ennek az az oka, hogy amint kinyitják a szemüket, elkezdenek alomtársaikkal játszani. Ha azonban 8-12 hetes korában fogadsz be egy cicát, és nincs társasága, ebben nem lehet része.

Fontos a biztonság

Delgado szerint a játék kapcsán nem elhanyagolható a biztonság kérdése sem. A játékok ugyanis gyakran zsinórokkal vannak ellátva, amelyek komoly kockázatot hordozhatnak, ha egyedül marad kedvenced.

A legrosszabb esetben előfordulhat, hogy fulladást okoznak, hiszen rátekeredhetnek a macska nyakára, vagy ha elrágják a zsinórt, lenyelhetik a végén lévő csengőt. Ezeket tehát ne hagyd elől, csak akkor, ha ott vagy kedvenced mellett. A szakember gyakran darabokra vágott wc-papír tekercseket, pingpong labdákat és más, körülbelül ekkora, lelógó részek nélküli tárgyakat használ fel játékként, amelyeknél nem áll fenn hasonló veszély.

De vajon napi szinten pontosan mennyi játékra van szüksége a macskának? Ebből a cikkünkből kiderül!

interakció játék macska szocializáció tippek viselkedés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink