hirdetés

Ennyit játssz naponta a macskáddal, hogy tovább éljen

Szénási Szimonetta

2024. február 8 - Képek: Getty Images Hungary

A testmozgás a macskák számára is fontos, nemcsak az elhízás megelőzése, de a mentális és lelki jóllétük miatt is. Ez a legjobb módja, hogy biztosítsd számára az elegendő aktivitást.

hirdetés

Ahogy téged is jobb kedvre hangol a mozgás, úgy kedvenced számára is elengedhetetlen ahhoz, hogy kiegyensúlyozott, egyszersmind egészséges legyen. A közös játék emellett a macska és a közted levő kapcsolatot is erősíti. Az alábbiakban azt taglaljuk, mennyit és miként foglalkozz naponta a cicáddal, hogy érvényesüljön a pozitív hatás.

Növeli az élettartamot

Szerencsére doromboló kedvenceink is igen szép kort érhetnek meg, ha megfelelően gondozzuk őket. A táplálás és a rendszeres állatorvosi ellenőrzések mellett dr. Carol Osborne hangsúlyozza a játékidő fontosságát is.

A konstruktív játékidő egy macska számára biztosítja a szükséges testmozgást. Egy óra játék négy órával növeli a macska egészséges élettartamát. Gyakran javítja a macskák mentális egészségét is, csökkentve a szorongást és a destruktív viselkedést

– magyarázta a doktor a PetMD állatorvosi szakoldalnak.

Mint a gyerekek

Dr. Osborne szavait erősítette meg dr. Taylor Truitt is, aki párhuzamot von a kisgyerekek és a macskák között. Miképp fogalmazott, a játék mind a cicák, mind a kicsik esetében segít a kötődés kialakításában, valamint a családtagokkal, illetve egyéb háziállatokkal való szoros viszony kialakításában. Ezen felül az unalmat is elűzi, és serkentőleg hat az agyműködésre. Ami még kiemelendő, hogy kordában tartja az állat súlyát, megelőzve az elhízást.

Ám az eddig felsoroltak mellett van még egy nagyon fontos oka, miért muszáj játszanod a macskáddal: mint a doktor fogalmazott, ez a biológiájuk része. Pontosabban a vadász- és zsákmányszerző ösztön, amit ekképp tudsz aktiválni. Ez roppant fontos mentális stimulus a számára.

A vadászatot is pótolja.

Érdekesség, hogy az etetés előtti játszás még az állat étvágyát is javítja.

Viselkedési problémákhoz vezet

Ha nem foglalkozol eleget a cicáddal, az bizony előbb-utóbb negatív hatással lesz a viselkedésére. Mint dr. Truitt beszámolt róla, praxisában igen gyakori, hogy a viselkedési zavarokkal küzdő állatról kiderül, hogy a gazdái nem játszanak vele.

Tehát amellett, hogy a cicád leköti magát a kaparófával vagy épp az árnyékok nézegetésével, a te dolgod, hogy interaktív módon dolgoztasd meg az elméjét. Ez lehet pálcás holmival való préda-imitálás, de szórakozhattok egy mozgó egérrel vagy akár egy mezei szalaggal is. A lényeg, hogy kedvenced élvezze! Ehhez pedig az kell, hogy megfigyeld, milyen típusú elfoglaltságban leli örömét.

Szükség van a közös időtöltésre.

Amit nem javasolnak

Lényeges, hogy ha azt veszed észre, valami stresszeli az állatot – ez lehet a fentebb felsorolt játékok valamelyike is, például a felhúzható egérke, de akár a túl intenzív közeledés a gazda részéről –, azt ne erőltesd! Csak a visszájára sül el, és a macska emiatt lehet később szorongó vagy épp destruktív, sőt, agresszív is.

Amit a szakemberek kiemelnek, azok a lézeres játékok, amikbe a macska nem tud belekapaszkodni (vagyis a kis pontot vagy pászmát nem tudja ténylegesen elkapni.) Ez ugyanis idegessé teheti az állatot, így nem javasoltak. Ugyanígy balesetveszélyes tárgyak se kerüljenek elő, vagy olyasmik, amiket a macska lenyelhet.

Van, amitől idegessé válhat az állat.

Mennyit játsszatok pontosan?

A napi játékidő nagyban függ a cica habitusától, életkorától illetve egészségi állapotától, de iránymutatóként napi 4×10 percet javasolnak a megkérdezett orvosok.

Ebben a cikkben tippeket adunk, miként fáraszthatod le kedvencedet a négy fal között.

fejlesztő játékok interaktív játékok mentális egészség minőségi idő
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink