hirdetés

Miért fekszik a macskám a mosdókagylóban?

Molnár Enikő

2023. november 15 - Képek: Getty Images Hungary

A macskáknak van néhány kifejezetten furcsa szokása, amiket lehet, hogy soha nem fogunk teljes mértékben megérteni. De ez nem azt jelenti, hogy nem gondolkodhatunk el rajtuk.

hirdetés

Akinek van cicája, könnyen lehet, hogy sétált már be a fürdőszobába arra a furcsa jelenetre, hogy kedvence a legnagyobb nyugalommal alszik a mosdókagylóban. Ilyenkor bizonyára mindenkinek a fejében megfordul, hogy mégis miért fekszik a cica egy alapvetően vízközeli helyen. Hiszen a macskák nem szeretik a vizet és utálnak megázni. Közben viszont gyakorta ignorálják a vízzel kapcsolatos ellenérzésüket (és a privát szférát), és meglátogatják az embert mondjuk fürdés vagy tusolás közben. Így a mosdókagylóban történő alvás talán nem is a legfurcsább dolog, amit produkálnak. De nézzünk utána ennek a viselkedés kicsit alaposabban! Összeszedtük a leggyakrabban megjelenő elméleteket a furcsa szokással kapcsolatban.

Mi lehet az indíték?

Ha rákeresünk erre a kérdésre, természetesen nem találunk rá tudományos választ, így maradnak a találgatások. Vannak egészen komoly ötletek a viselkedés okára vonatkozóan, de találkozunk teljesen komolytalan, igazán humoros hozzászólásokkal is.

Könnyű válasz! A macskák folyékony halmazállapotúak, ezért vonzódnak a csapokhoz és mosdókagylókhoz.

-Egy Reddit poszthoz érkezett kreatív válasz. Gyakran viccelődnek azzal, hogy mivel a macskák a legkisebb helyekre is képesek bepréselődni, nyilván folyékony halmazállapotúak. Nos, ez nem is annyira valóságtól elrugaszkodott: nemrég írtunk róla, hogy egy tudós ezért az ötletért Ig® Nobel-díjat kapott. Olvasd el ebben a cikkben, miként jutott erre a megállapításra!

Egy kicsit komolyabbra fordítva a szót, nyilván oka van annak, hogy miért választja a macskánk az adott helyet a pihenésre.

Tökéletes formatervezés

A legtöbbünknek valószínűleg olyan mosdókagylója van, ami a cicák számára ergonomikus kialakítással rendelkezik. Ha belegondolunk, a cicák szeretnek összegömbölyödve aludni, a mosdókagyló pedig pont jó hely erre, hiszen tökéletesen illeszkedik a felvett pozícióhoz. Emellett biztonságot is nyújt nekik, hiszen körbeveszi őket, így védi a testük sérülékenyebb részeit. Pont, mint egy doboz, vagy egy kosár, amelyek szintén tipikus lelőhelyei a házi macskáknak. Ha ez még nem lenne elég, nyáron segít lehűlni a hideg kerámia, télen pedig átveszi és megtartja a testhőmérsékletüket, így „bekuckóznak” a melegbe.

Magaslati levegő

A macskák ösztöneiknél fogva törekednek a magaslatokra. Fára másznak, háztetőre mennek… Szeretik fentről nézni a világot, hiszen így nagyobb területet tudnak felmérni. Nemcsak a prédákat veszik így könnyebben észre, de a potenciális veszélyeket is. Mondhatni, ez egyfajta evolúciós igényük. Ami még fontos lehet, hogy a meleg levegő felfelé száll. A macskák normál testhője 37 és 39 fok között mozog, ezért értékelik a melegebb helyeket. Nem véletlenül fekszenek a radiátoron vagy éppen takaróval körülvéve.

A nyugalom szigete

Bármilyen szociális is egy macska, néha szüksége van egy kis magányra, csöndre és nyugalomra. Ezt lehet, hogy könnyedén megkapja egy kétszemélyes családban, de ha már vannak gyerekek, esetleg más háziállatok (mondjuk kutyák), akkor máris nehezebb dolga van. Ezért keres egy olyan helyet, ahová nem érnek el a kisgyerekek, messze van a televízió és a mindennapok zajától, és még a kutya se valószínű, hogy megtalálja. Ezért lehet gyakori, hogy a mosdókagylóban találjuk kedvencünket.

Friss víz

A macskák szeretnek folyóvízből inni. Egyrészt mert kényesek a tisztaságra, a csapból folyó víz pedig friss és az ő szemszögükből nem valószínű, hogy szennyezett. Másrészt sokkal izgalmasabb a csobogó vízből inni, hiszen közben játszhatnak is a vízfolyással.

Alapvetően, ha minket nem zavar, akkor semmi probléma nincsen ezzel a furcsa szokással. Ellenben érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy tehetünk-e valamit annak érdekében, hogy ne a mosdókagyló legyen az egyetlen menedéke. Mondjuk átalakíthatjuk egy kicsit a berendezést, és macskabarátabbá tehetjük a lakást azzal, hogy magaslati pihenőhelyeket alakítunk ki. Vagy éppen beszerezhetünk egy olyan itatót kedvencünknek, ami forgatja a vizet. Így nem kell megvárnia azt, hogy a gazdi kinyissa neki a csapot, hiszen anélkül is rendelkezésére áll a friss víz.

Lehet, hogy kedvencünk örülni fog egy házi ivókútnak.

Érdemes lehet kivizsgáltatni kedvencünket

Természetesen aranyos, hogy a macskák ilyen furcsa szokásokkal színesítik gazdájuk mindennapjait, de nem csak ártalmatlan okai lehetnek az érdekes viselkedésnek. Ha kedvencünk nagyon gyakori vendége a mosdókagylónak, és nemcsak alszik benne, hanem folyamatosan inni szeretne, akkor érdemes lehet elgondolkodni egy állatorvosi látogatáson.

A cukorbetegséggel, illetve a vesebetegséggel jár a megnövekedett folyadékbevitel (és folyadékürítés), ezért ha azt látjuk, hogy ez a viselkedés viszonylag új és nagyon rendszeres, vigyük el kedvencünket kivizsgáltatni. A cukorbetegség is nagyon veszélyes lehet, de nagyon sok (főleg idős) macska vesebetegség miatt távozik el. A véres vizelet megjelenésénél már lehet, hogy túl késő bármit is tenni, ezért fontos, hogy már a kezdetleges, legapróbb jeleket is észrevegyük.

csapból iszik cukorbetegség folyóvíz furcsa viselkedés macska a mosdókagylóban macska furcsa helyeken megnövekedett szomjúság miért vesebetegség
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!