hirdetés

A macskák is úgy védelmeznek bennünket, akár a kutyák? Itt a válasz

Hangai Lilla

2023. május 13 - Képek: Getty Images Hungary

Míg általában a macskák természetes ösztöne az, hogy veszélyt szimatolva olyan messzire iszkoljanak, amilyen messzire csak lehet, számos esetben láthatjuk, hogy a gazdi, a szeretett személy védelmére kelnek, ha a szükség úgy hozza.

hirdetés

Macskásként bizonyára tudod, hogy a cicák és a gazdik között ugyanolyan mély kötődés jöhet létre, mint a kutyák és a gazdijaik között. Így tulajdonképpen egyáltalán nem csoda, ha a több ezer éves együttélés alatt olyan közeli kapcsolatba kerültünk, hogy az ösztöneiket meghazudtolva a saját épségüket is kockáztatják értünk.

A macska is képes úgy ragaszkodni, mint egy kutya.

A háziasított macska megbecsüli a kötelékeit

Ennek köszönhetően pedig a szeretett személy érdekében odáig is képesek elmenni, hogy begyújtják a rakétákat, és akár fizikai harcba szállnak a fenyegetővel. Ebben a cikkben például írtunk egy kisfiúról, akit társai zaklattak. A család macskája olyan elementáris erővel sújtott le a bántalmazókra, hogy azok azonnal elmenekültek.

Védelmük kimutatásának azonban más módja is lehet, melyeket gyakran akkor is alkalmaznak, ha látható fenyegetettség éppen nem leselkedik rád. Vagy legalábbis te azt hiszed.

1.) Követ téged

Persze ezt okozhatja egyszerű kíváncsiság, figyeleméhség vagy szeparációs szorongás is. Ám a gazdik beszámolnak olyan cicákról, akik éjszaka szükségesnek érzik őket kikísérni a wc-re is vagy a konyhába egy pohár vízért. Ez a viselkedés jelentkezhet a család legkisebb tagjaival szemben. Sokan megfigyelték, hogy a macska követi és felügyeli a kicsiket. Sőt ha élesedik a helyzet valami miatt, tettekkel is készek közbelépni.

A videón a család cirmosa védi meg a kisfiút egy kutyatámadástól: 

2.) Fúj és megmutatja a fogait

Ha egy új személy, kutya vagy más állat érkezik hozzátok, és az egyébként nyugodt, kiegyensúlyozott kedvenced támadásba lendül, az nem feltétlenül azt jelenti, hogy személyes problémája van a jelenlévővel. Lehetséges, hogy a te épségedet félti, így arra sem rest, hogy a legagresszívabb arcát mutassa a „betolakodónak”.

Ez a különbség a férfiak, a nők és a gyerekek között

Egy nagyon érdekes tanulmány kimutatta, hogy a nőnemű gazdikhoz jobban kötődnek kedvenceik, mert azok hajlamosabbak többször és hosszabban interakcióba lépni a cicájukkal. Sőt a legtöbbjük hangjelzésekkel, gügyögéssel, nyávogással is szívesen kommunikál velük, amit a macskák kifejezetten szeretnek és értékelnek. Ennek eredményeképpen általánosan elmondható, hogy a nők mélyebben kötődnek a macskájukhoz, amiért a macska is hajlamosabb a védelmező szerepkör betöltésére.

Egyes cicák védelmezőbbek a kisgyerekekkel.

A gyerekeket illetően vannak olyan macskák, akik a kötődési mintájuk miatt negatívan reagálnak olyan dolgokra, melyek elvonhatják róluk a figyelmet – egyszerűen szólva féltékenyek lesznek. Sok cica azonban felismeri, hogy a babák és a gyermekek védtelenebbek. Ennek köszönhetően pedig igyekeznek oltalmazni őket. A gazdik gyakran mesélnek arról, hogy a család macskája testével melegíti és óvja a gyereket, vagy akár ápolja, mosdatja. Szó szerint elválaszthatatlanok lesznek. Ennek az oka valószínűsíthetően az erős szülői ösztön. Az apróságok sírása nagyon hasonlatos a kölykök hangjához. Felügyelet mellett természetesen nyugodtan hagyd formálódni ezt az életre szóló és semmivel sem pótolható kötődést.

ember macska kötődés gyerek és macska követ a macska macska ember kapcsolat macska és ember macska és nők macska hatása gyerekre macska ösztön macska ösztönei ösztön szülői ösztön védelmez a macska védelmező macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!