hirdetés

Sokan elborzadnak a gondolattól, de van, aki minden éjjel így csinálja

Hangai Lilla

2023. május 16 - Képek: Getty Images Hungary

Aki azt mondja, hogy a kutya az ember legjobb barátja, az még biztosan nem tapasztalta meg, hogy milyen egy macska szeretetét és bűvkörét élvezni. Egy pillanat alatt a szívünkbe férkőznek, ahol ezek után bérelt helyük lesz, míg csak forog a Föld. Sokaknak egy ilyen szoros kapcsolatban az is alapvető, hogy együtt alszanak a kis kedvenccel. De vajon milyen hatással van ez ránk?

hirdetés

Alvás a macskával? Számos érv szól mellette és ellene is. A végső döntést neked kell majd meghozni, mi abban segítünk, hogy megismertetjük veled a pro és kontra listát a következőkben.

Érvek a macskával alvás mellett

1.) Csökkenti a stresszt

Egy alvótárs nemcsak kellemes meleget és biztonságot nyújt, de tudományosan bizonyított az is, hogy csökkenti a stresszt. A hálótársunk ritmikus légzése nyugtató hatással van ránk, ami segít könnyebben álomba merülni.

2.) Rossz álmok ellen is hatékony

Több szakértő úgy véli, hogy azok, akik nyugtalan éjszakákkal és rossz álmokkal küzdenek, profitálhatnak egy macska jelenlétéből annak nyugtató hatása miatt. Ez igaz lehet gyerekekre is. (Arra azonban már most felhívjuk a figyelmedet, hogy kisgyerekekre ez kifejezetten veszélyes lehet! A macskák szeretnek ráfeküdni az emberekre, ezzel pedig akár fulladást is okozhatnak egy apróságnál.)

3.) Erősíti a kötődést

Nem írjuk, hogy gazdi-kedvenc kapcsolat, mert a macskák köztudottan egyenlő félként tekintenek ránk. Szóval maradjunk abban, hogy a kötődést kettőtök között az együttalvás is erősíti, pontosan úgy, ahogy a párok esetében. Ez különösen akkor igaz, ha egyébként elfoglalt vagy, és sok időt töltesz napközben távol. Ami valljuk be, a legtöbbünkre igaz.

Érvek a macskával alvás ellen

1.) Belezavarhat az alvás ritmusába

Annak ellenére, hogy a macska jelenléte nyugtató hatással lehet a megfáradt lélekre, azzal is számolni kell, hogy ellenkező hatást is kiválthat. Vannak olyan cicák, akik végigalusszák a gazdi mellett az éjszakát, de alapvetően krepuszkuláris állatok, akik napnyugtakor és hajnalban indulnak vadászni. Benti macskák esetében ez jelentheti azt, hogy ezekben az órákban sürgős felfedeznivalójuk akad. Vagy éppen akkor tör rájuk az ihlet a gondoskodásuk kifejezését illetően, amikor is egyszerűen muszáj a távolba révedre dagasztani a gazdi mellkasán.

2.) Fertőzésveszély

A fertőzések kockázata a kijárós cicáknál magasabb, de a benti macskák is érintettek; ők az alomtálcából szállíthatnak az ágyba parazitákat, fertőzéseket, gombákat.

Ahogy arra már számtalan alkalommal felhívtuk a figyelmet, minden cicának szüksége van az oltásokra, amik ellenállóvá teszik számos fertőző betegséggel szemben. Azonban rengeteg olyan kór és élősködő létezik, amely nem halálos, de nagyon kellemetlen és veszélyes lehet az emberekre is. Ilyen például a rüh, az emésztőrendszerben élősködő férgek, a szalmonella vagy a toxoplazmózis. Hogy a bolhákat és kullancsokat ne is említsük!

3.) Nehezen alkalmazkodnak a változáshoz

A macskák a szokásaik rabjai, így ha változás áll be az életükben, azt még a kutyáknál is nehezebben kezelik. Így ha az életed úgy alakul, hogy valami miatt többé már nem tud veled aludni a macska, az akár traumatizálhatja őt élete hátralévő részére.

Konklúzió

Ha szigorúan a személyes véleményünket kérdezed, talán jobb, ha kedvenced nem veled alszik az ágyban, hanem mondjuk az ágyad mellett a fekhelyén. De ha már itt tartunk, azzal is tisztában vagyunk, hogy egy macska életébe ilyen jellegű szabályokat bevezetni elég nehézkes.

Így ha számodra örömöt és könnyebbséget jelent, ha cicád melléd bújuk éjszaka, akkor nem beszélünk le róla! Azzal a feltétellel, hogy rendszeresen elviszed orvosi vizsgálatokra, megkapja a kötelező és ajánlott oltásokat, és a szokottnál is több figyelmet fordítasz arra, hogy átnézd a bundáját élősködők után kutatva.

Az ágyneműt is javasolt gyakrabban cserélni ebben az esetben, és egy HEPA szűrős levegőtisztító is nagy segítség lehet. Oh, és azt már meg sem említjük, hogy az alomtálca rendszeres és körültekintő takarítása is elengedhetetlen!

alvás élősködők ember macska kötődés emberekre is veszélyes fertőzés fertőző betegségek gyerek és macska macska ember kapcsolat macska hatása emberre macskával alvás stressz stresszcsökkentés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink