hirdetés

Ha így köszön a macskád, egyértelmű, hogy imád

Szénási Szimonetta

2024. március 6 - Képek: Getty Images Hungary

Azt hitted, csak a kutyák képesek örülni a hazatérő gazdinak? A cicáknak is van egy tipikus jelzése, amivel köszöntik a szeretett személyt.

hirdetés

A macskák szeretetnyelve igen összetett. Egyes gesztusokat könnyebb dekódolni, míg vannak olyanok, amikről sokan nem is gondolnák, hogy pozitív üzenete van. Az egyik igen szívmelengető jel, ha kedvenced már a hazaérkezésedre is reagál. Sok macska ugyanis köszön a gazdinak!

A cicák is örülnek a jöttödnek!

Lépni sem lehet tőle

Bár a köztudatban inkább az ajtóban csaholó kutya képe él, bizony a cicák is gyakorta ülnek a bejárathoz, várva a gazdájukat. Ha a te macskádtól sem lehet belépni a lakásba, örülhetsz: ez azt jelenti, hogy nagyon várt már téged. Természetesen nemcsak illedelmesen ücsörögnek ilyenkor, hanem a gazdi lábai között tekeregve, a farkukat ide-oda billegtetve adják tudtára, milyen boldogok, hogy végre hazatért.

Azért ne legyünk a végletekig szentimentálisak: a hiány és a szeretet mellett olyan nyomós okai is lehetnek a heves üdvözlésnek, mint az éhség, a szomjúság, de cicád azt is jelezheti, hogy ideje kilapátolnod a toalettjét.

Emiatt azonban nincs okunk megsértődni, hiszen – tedd a szívedre a kezed! –, hazaérve többnyire neked is az első utad a hűtőhöz vagy a mosdóba vezet. Az otthon kényelmében ugyanis minden sokkal jobban esik…

A lassú pislogás is árulkodó

A köszönésen túl annak is nagyon örülhetsz, ha cicád gyakran néz a szemedbe, miközben lassan pislog. Egyértelmű jelzése annak, hogy szeret téged.

Az is beszédes, ha sokszor fekszik vagy szunyókál úgy, hogy a pocakja szabadon van. Mivel ez a legsebezhetőbb része – szinte minden létfontosságú szerve elérhetővé válik ebben a pózban –, nagyfokú bizalomról tanúskodik, ha szabadon hagyja.

Teljesen megbízik benned

Ha sokat nyávog neked, az is jó jel: így beszélget. Ugyanígy a lassan csóváló farok is azt mondja, figyellek és szeretlek, ahogy az is, ha kedvenced folyton a nyomodban van. A dorombolást és a dagasztást is itt említhetjük, ahogy azt is – bár ezt kevesebben tudják –, hogy a te ápolásod (amikor úgy nyalogat a cica, mintha mosdatna), valamint a feje finom hozzád érintése is a szeretetüket hivatott kifejezni.

Az együttalvás is gesztusértékű, és azzal is megtisztel a cicád, ha folyton ajándékokat visz neked. Ez lehet egy játék, de kinti vagy kijárós cicák esetében akár elejtett egér vagy madár is. Bármennyire is felkavaró, értékeld legalább az üzenetet!

Ha szeretnél többet megtudni a macskák vadászati szokásairól, ebben a cikkben részletezzük, miért ilyen erős az ösztönük, és miként váltak ennyire tökéletes predátorrá.

dorombolás k nyávogás kommunikáció macska szeret macska szeretetnyelv pislogás vadászösztön
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!