hirdetés

A motortérben elbújó macska az autóban is kárt tehet: így védekezz

Hangai Lilla

2023. december 1 - Képek: Getty Images Hungary

Végérvényesen beköszöntött a hideg, ez pedig komoly csapást mért a kóbor és az elvadult macskákra. A zord időjárás elől az egyik kedvenc búvóhelyük az autók motortere.

hirdetés

Következő cikkünkből megtudhatod, hogyan szabadulhatsz meg biztonságosan és fájdalommentesen a motortérben „fészkelő” macska jelenlététől.

A motortérben bujkáló macska az autóban is károkat okozhat indulásnál.

Mielőtt elindulnál, győződj meg róla, hogy nincs potyautasod!

A macskák a hideg elől nemcsak a motortérben, de az autó alatt vagy a kerekek belső oldalán is elbújhatnak. A hűvös évszakokban, mielőtt beindítanád az autót, szánj 1-2 percet arra, hogy csekkolod a jármű alját, a kerekek belső részét, és emeld fel a motorháztetőt is. Ha macskával a motortérben indítod be az autót, lehet, hogy nem történik semmi, de könnyen okozhatja a jármű meghibásodását és a potyautas sérülését vagy pusztulását is.

Mindenféle, az autóban hagyott élelmiszer vagy élelmiszer-csomagolás odavonzhatja a macskákat és más állatokat is. Ne feledd, a cicák szaglása 14-szer jobb, mint a miénk! A téli időszakban pedig minden megszerezhető eleség lehetősége felértékelődik számukra.

Ha garázsban áll az autód, igyekezz ne mellette vagy a közelében tárolni az élelmiszerkészletedet vagy a szemetet, és arról is gondoskodj, hogy alaposan zárjanak az ablakok és az ajtók is a helyiségen. Így elkerülheted az illetéktelen behatolók megjelenését.

A macskákat vonzzák a rágcsálók, így fontos, hogy megszabadulj tőlük is – ha teheted, inkább ne méreggel!

Beszerezhetsz ultrahangos macskarisztót is. Valaki esküszik rá, és beválik nála, más szerint teljesen hatástalan. A döntést ebben az esetben a te kezedbe adjuk; ha az anyagi lehetőségeid engedik, egy próbát valószínűleg megér.

Macska a motortérben: így szabadulj meg tőle

Kezdjük azzal, amit semmiképpen ne csinálj se macska, se más hívatlan vendég esetében: ne bökdösd és ne próbáld meg kézzel kiszedni az állatot! Ez a kísérlet nagyon rosszul is elsülhet, amiben te is és a macska is megsérülhettek. Inkább hagyd nyitva a motorháztetőt, és sétálj el néhány percre, egérutat adva az állatnak.

Érdemes lehet megnyomni a dudát is ebben az esetben, hátha ettől megijed a jószág és elmenekül. Ugyanakkor a szakértők szerint ez az ellenkezőjét is okozhatja, vagyis, hogy a cirmos mélyebbre fészkeli magát a motortérben.

Megpróbálkozhatsz azzal is, hogy valamilyen élelemmel kicsalogatod a macskát. Ehhez is az kell azonban, hogy magára hagyd a bujkáló jószágot, hadd gyűjtse össze a bátorságát.

Ha semmi sem segít, kérünk, ne dönts úgy, hogy lesz, ami lesz, beindítod az autót! Ahogy korábban is írtuk, ez okozhatja az autó meghibásodását és a macska sérülését, sőt, halálát is. Inkább kérd a helyi állatmentő szervezet segítségét, vagy ha teheted, ne autóval menj aznap dolgozni, hátha az állat magától távozik, amikor úgy érzi, nincs már veszélyben.

A kóbor és elvadult macskák témája igen megosztó. Annak ellenére, hogy az ökoszisztémában ezek a jószágok komoly károkat képesek okozni, mi ennek ellenére is úgy érezzük, hogy felelősek vagyunk értük. Ha te is így gondolod, ebből a cikkünkből megtudhatod, mit tehetsz értük a téli hónapokban.

elbújik a macska elvadult macska hideg kóbor macska téli hideg téli veszélyek
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink