hirdetés

Ezért adja ki macskád ezt a furcsa hangot (videó)

Szénási Szimonetta

2024. április 23 - Képek: Getty Images Hungary

Van egy tipikus hangjelzés, amit minden cica használ, és amit sok gazdi rosszul értelmez. Most elmagyarázzuk, mit jelent valójában.

hirdetés

Doromboló kedvenceink számos módon kommunikálnak velünk: dagasztanak, dörgölőznek, nyávognak, jelölnek. Ám van egy jellegzetes hang a macska részéről, aminek nem mi vagyunk a címzettjei. Ha nem csengne a füledbe az általában ekekekek-ként utánzott jelzés, az alábbi videón hallhatod is.

Ugye, hogy hallottad már?!

Ez a hang a macska egyik jellemző vadászcsalija: a prédát igyekszik megtéveszteni vele, ugyanis ezzel a hangját kívánja utánozni. Érdekesség, hogy éles helyzetben nem igazán hallatja; leginkább benti kedvencek esetében figyelhető meg, akik korlátozva vannak vadászösztöneikben. Így a hangadás mellett stresszt is mutathat az állat. Ám emiatt téves azt gondolni, hogy a benti tartás kínzás a macska számára. (Ahogy ezt sokan megfogalmazzák közösségi oldalunkon, a posztjaink alatt.)

A hang gyakran madárles közben csendül fel

Ha kedvenced bent él a lakásban, azzal számos halálos balesettől, életveszélyes fertőzéstől megóvod. Így sem kell feltétlenül lemondania a szabadság ízéről: a macskakifutó kiváló alternatívája annak, hogy a lakásban tartott cica a kintlét örömeiben is részesüljön. Itt mutatunk számos példát arra, miként valósíthatod meg.

Emellett a macskák opportunista vadászok, ami azt jelenti, hogy minden alkalmat megragadnak a zsákmányolásra, nem csak akkor támadnak, ha éhesek. Ezt pedig leginkább a madárpopuláció sínyli meg. Emiatt is jobb, ha cicád biztonságos távolságban van tőlük.

Érdekel, miként üzennek egymásnak a macskák? Ebből a cikkünkből mindent megtudhatsz titkos nyelvükről.
benti macska hang hangadás jelzés vadászat vadészösztön videó
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink