hirdetés

Ez a titkos nyelv magyarázza a macskák bosszantó szokásait

Hangai Lilla

2024. február 27 - Képek: Getty Images Hungary

A feromon szó sokak számára elvontnak hangozhat, ami miatt a macskákat is nehezebben érthetjük meg. Ha egyszerű, köznapi nyelven szeretnénk fogalmazni, akkor azt mondhatjuk, hogy kémiai üzenetek, amelyek segítségével bajuszos barátaink kapcsolatba lépnek az őket körülvevő világgal. Az illatukat csak a fajtársak érzik a vomeronazális szervük segítségével, a kis „küldeményeket” pedig a speciális mirigyeikből szabadítják fel különböző technikákkal.

hirdetés

Következő cikkünkben a feromon szerepét vesézzük ki a macskák világában. Ezt minden gazdinak tudnia kell!

Amikor a macskák dörgölőznek: az arcferomon szerepe

A macska arca a feromonos üzenetküldés központja. Ezeknek a mirigyeknek a váladéka körülbelül 40 különböző kémiai vegyületet tartalmaz, amelyek megértését a macskák kirázzák a kiskarmukból. A mirigyek a bőr alatt, a halántéknál, az állon, az orcákon, a száj sarkaiban és hátul, a fülek tövében helyezkednek el. Amikor a macskák a helyes kis pofájukat hozzádörzsölik valamihez, azt annak érdekében teszik, hogy felszabadítsák az F1-től F5-ig terjedő feromonokat, vagyis hogy megjelöljék a saját szagukkal. Ez azt jelzi számukra, hogy ismerős, biztonságos dologról van szó, ez egy boldog üzenet. (Ezen az elven működnek a feromonos spray-k, párologtatók is.)

Így már nem is olyan fura, igaz, hogy amikor hazaérsz a munkából, kedvenced azonnal hozzád dörgölőzik; de nem hagyja ki az érkező vendégeket sem vagy az új díszpárnát, kanapét, fekhelyet – szó szerint bármelyik új tárgyat a háztartásban.

A macskák a feromon segítségével jelölik meg a biztonságos, kedves dolgokat

Amikor a macskák kaparásznak: a mancsferomon szerepe

Minden bizonnyal a legbosszantóbb macskás szokás a kaparászás, de fontos felismernünk, hogy ennek is megvan a jó oka, nem azért csinálja a jószág, hogy bosszantson, vagy kifejezze a nemtetszését az új étkezőgarnitúra irányába. A macskák mind a négy lábának lábujjai között vannak feromonkibocsátó mirigyek, amelyek a kaparászás és a dagasztás alkalmával aktiválódnak. Ennek segítségével megjelölik a területüket, ami ráadásul stresszlevezető hatással is bír.

A kaparászás tehát hasznos és szükséges dolog! A legkönnyebben úgy tudsz magadnak és a macskának is segíteni, ha beszerzel egy-két stabil, nagyobb méretű kaparófát, vagy olyan macskabútort, kiegészítőt, amin kaparászhat az állat. Fontos, hogy stabil legyen és olyan nagy, hogy a cica le tudja nyújtani magát rajta. Máskülönben nem valószínű, hogy használni fogja. Ezeket a berendezési tárgyakat – könnyebb, ha ezentúl így tekintesz rájuk – olyan helyre javasolt tenni, ahol gyakran kaparászik a cica. Hogy még vonzóbbá tedd számára a felületet, érdemes befújni feromonos spray-vel, ami azt üzeni számára, hogy ez egy biztonságos objektum.

Amikor a macskák szoptatnak: az emlők körüli feromon szerepe

A feromon központi szerepet játszik az anyamacska és a cicái közötti kötődés kialakításában is. A nőstényeknek a mellbimbóik körül is vannak mirigyeik. Ezek akkor lépnek működésbe, amikor a kicsik szopiznak és a mancsukkal masszírozzák a területet. Ennek köszönhetően az apróságok biztonságban érzik magukat és megnyugszanak, de elősegíti az alomtársak közötti harmónia kialakulását is, valamint az anyaállatot támogatja abban, hogy azonosítsa a kölykeit.

Amikor a macskák mozgatják a farkukat: a farok tövében található mirigyek feromonjainak szerepe

A cicák farkának tövében, felül található egy másik feromon mirigy, amiről talán kevesebb szó esik. A mirigy által termelt olaj a macska saját, személyre szabott parfümje. Ezt használják a szőrzetük és a bőrük kondicionálására is, azon kívül, hogy vonzza az ellenkező nemet, illetve taszítja az élősködőket. Általában az ivaros kandúroknál fordulhat elő, hogy ez az olaj túltermelődik, ami azt eredményezi, hogy zsíros, összetapadt lesz a szőrzet a területen. (angol nyelvterületen stud tail-ként hivatkoznak rá.) Hogyan kell – mert kell! – kezelni és mivel akadályozható meg, arról itt írtunk bővebben.

Amikor a macskák ürítenek: az anális mirigyek feromonjainak szerepe

Kedvenceink anális mirigyei a bőr alatt, a végbélnyílás két oldalán találhatók, és egy bűzös, sötét színű folyadékot tartalmaznak, amely általában akkor ürül ki, amikor a macska kakil. Ugyanakkor előfordulhat spontán ürítés is stresszhelyzetben, ami hasonlóan működik ahhoz, mint amikor a bűzösborz spriccel, ha fenyegetve érzi magát. Ennek a feromonnak is a területmegjelöléshez van köze.

Az anális mirigyek a macskák esetében ugyan kevésbé problémásak, mint a kutyáknál, de az esetükben is előfordulhat, hogy nem tud kiürülni, ennek következtében pedig begyullad. A problémát nem szabad félvállról venni, itt írtunk a tüneteiről és kezeléséről bővebben.

Amikor a kandúr macska jelölget: a vizeletben lévő feromonok szerepe

A macskavizelet, főleg a kandúroké, az MMB nevű feromont tartalmazza, amely megadja a folyadék semmivel sem összetéveszthető bukéját. Ezt a macskák a területmegjelölésre, a szexuális érettség közlésére és a stressz kifejezésére használják, tehát a jelölgetés szintén egy természetes viselkedés. Tulajdonképpen ezek a feromonmarkerek segíthetnek a macskáknak elkerülni a konfliktusokat azáltal, hogy tudatják, jó ötlet-e az adott területen tartózkodniuk.

Ha ivartalanítjuk a macskát, az sokkal kisebb eséllyel fog jelölgetni, így ha ez otthon problémát jelent, érdemes fontolóra venni – és nem csak emiatt! Amennyiben a cica általában egyazon helyet pisili le rendszeresen, rakjunk ki oda egy alomtálcát. Talán nem lesz a lakásunk éke, de még mindig jobb, mint macskapisit takarítani. Ebben az esetben is használhatunk feromonos spray-t.

Ide kattintva a Flehmen-reakcióról tudhatsz meg többet. Ilyenkor és így használják a bevezetőben is említett vomeronazális szervüket a macskák.

feromon feromon mirigyek jelölget a macska kapar macska feromon probléma a kaparászással
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!