hirdetés

Így védd meg bútoraidat a macskád támadásaitól

Szénási Szimonetta

2024. május 22 - Képek: Getty Images Hungary

Macskás házban tipikus látvány a szálasra karmolt bútor, ahogy az ajtófélfák, az ablakkeretek, de még a függönyök is viselhetik kedvencünk karmainak a nyomát. Miért csinálják, illetve mit tehetsz ellene? Mindkét kérdésre választ adunk.

hirdetés

A macska élezi a karmát, szoktuk mondani, amikor nagy vehemenciával nekiesik a kiszemelt bútordarabnak. Majd a többség el is siccegi, így védve a berendezést. Vagy megvonja a vállát, mondván, „annak már úgyis mindegy, a macskatartás ezzel jár”. Mindkét álláspont érthető, ám egyiket sem tudjuk teljes mértékben helyeselni. Ugyanis van rá mód, hogy a cica ne a bútor fényezésén, kárpitján élje ki az ösztöneit, ami miatt azonban sosem szabad megszidni az állatot. Mint minden esetben, először vegyük sorra, mi áll a viselkedés hátterében. Hiszen gazdaként csak akkor tudsz jól reagálni egy helyzetre, ha érted a miértjét.

Manikűr és üzenetküldés

Valóban így van, a macska azért is élezi a karmait, mert így tartja karban őket. Emiatt találhatsz elhullott karmokat, pontosabban azoknak felső rétegét a lakásban. Másrészt, mint korábban írtunk is róla, a macskák mancsán is találhatók feromont termelő mirigyek. Amikor karmolászik és dagaszt velük, akkor egyúttal jelöl is. Így hagyva nyomot maga után.

A feszültség és a felesleges energiák levezetése (az úgynevezett zoomies) is gyakran heves karmolászással történik. Ahogy vadászat közben is beindulhatnak az ösztönök. Benti macska esetében pedig a vadászat kimerül a pálcikás játék vagy a plüss kisegér lebirkózásában.

Az energialöketet gyakran vezetik le karmolászással

A bútor védelme: így védd ki a macska „rongálását”

A rongálást természetesen idézőjelesen értjük, hiszen a macska nem akar kárt tenni semmiben. Csak állat, ösztönei által vezérelve. Amit pedig gazdaként tehetsz, hogy irányítod a viselkedést, és lehetőséget biztosítasz kedvencednek arra, hogy úgy élje ki a vágyait, hogy az neked is komfortos legyen. Talányosan hangzik? Pedig roppant egyszerű: vegyél neki egy (de lehetőleg inkább több) kaparófát!

Mint számos alkalommal részleteztük már, a kaparófa sokféle funkciót tölthet be a macska életében. Amellett, hogy élezheti rajta a karmait, elbújhat a kuckóiban, a tetejéről pedig megfigyelheti a környezetét. Mint tudod, ezt nagyon szeretik, és a biztonságérzetükhöz szükségük is van rá. Emellett kiváló menedék feszült helyzetekben, vagy akkor, ha a cica magányra, pihenésre vágyik.

Azért javasoljuk, hogy több darabot is szerezz be, mert így nem csak a lakás egy pontján lesz biztosítva macskád számára a szórakozás. Ezzel még inkább bebiztosítod a berendezést is. Léteznek kisebb típusok is, így nem feltétlenül kell több, plafonig érő darabbal kitöltened a rendelkezésre álló helyet. Egy magasabb, kuckós, játékkal felszerelt kaparófát azért szerezz be, a többi kisebb pedig szinte alig foglal nagyobb helyet, mint egy sámli vagy szék.

A kaparófa bázis lehet a cicádnak

Ha még jobban elmélyednél a macskák kommunikációjában, ide kattintva megtudhatod, miként szokott téged is megjelölni – még ha erről nem is feltétlenül tudsz. Itt pedig azt részleteztük, hogy a karmok mellett miként történik a bajusz váltása. Nagyon érdekes az is, hogy a macska arcának éke mennyi funkciót lát el!

bajusz benti macska feromon kaparófa karmol karom kommunikáció macskafa ösztönök stressz
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!