hirdetés

Baj, ha hullik a cicád bajsza?

Mádi-Krezinger Cintia

2024. május 15 - Képek: Getty Images Hungary

Ijesztő lehet, ha a padlón egy gyönyörű cicabajuszt találsz – mutatjuk, mire kell odafigyelned.

hirdetés

Gazdiként a cicaszőr látványa a lakás különböző pontjain nem meglepő. Hiszen ahol macska van, ott bizony szőr is lesz. Azzal azonban már nem mindenki van tisztában, hogy nem csak kedvencünk puha bundája cserélődik, hanem a bajsza is. Lássuk, mit kell tudni a jelenségről.

A cicabajusz vitathatatlanul kedvenceink egyik legbájosabb kiegészítője

Miért hullik a macska bajsza?

A beltéri cicák többsége bizonyos mértékben egész évben hullajtja a szőrét, időről-időre pedig a bajusz szálai is kihullanak. A kopott vagy sérült szálakat kedvencünk elhagyja, hogy helyükre új, egészséges szálak nőhessenek.

Fontos megjegyezni, hogy a bajusz hullása nem szezonális. Tehát a vedléssel ellentétben nem egyszerre fog a cica minden szála kihullani. (Ez egyébként meg sem történhet, hiszen a cica bajsza az állat egyik legfontosabb tájékozódási eszköze, hiányában pedig komoly mozgáskoordinációs problémák alakulhatnak ki.)

Ha tehát időnként találsz egy-két bajusz szálat az otthonotokban, nincs ok az aggodalomra. Ez a cica szőrnövekedésének természetes és egészséges velejárója. Sőt, egyesek szerint még szerencsét is hoz, ha rálelsz egyre!

Mikor kell aggódnod a bajusz hullása miatt?

Ha azt tapasztalod, hogy a cicád bajsza gyorsabb ütemben vagy nagyobb mennyiségben hullik, ne halogasd az állatorvosi vizsgálatot. Különösen akkor, ha egyéb tüneteket is észlelsz a macskán, amelyek betegségre utalhatnak.

A bunda ápolásának részeként érdemes rendszeresen ellenőrizni a macskabajszot is

Az abnormális bajuszvesztést okozhatja:

Stressz: sok macska túlzottan hullatja a szőrét, ha stresszes, ebbe pedig a bajusz is beletartozik.

Allergia: a macskák számos dologra lehetnek allergiásak (bolhára, porra, pollenre, élelmiszerekre stb.). Az egyik leggyakoribb oka a bajuszok kihullásának az allergiás reakció.

Fertőzés: a baktériumok vagy gombák által okozott bőrfertőzések szintén okozhatnak bajuszvesztést.

Akné: a macska akné miatt az állat gyakran vakarhatja vagy dörzsölheti bútorokhoz az arcát, amely a bajusz hullását eredményezheti.

Harc: nem ritka, hogy a kinti cicáknak a más macskákkal történő harcok során a bajuszuk is sérül, kitépődik. Ennek elkerülésére vedd fontolóra, hogy bent tartod a kedvencedet.

A macska bajszára vigyázni kell, hiszen rengeteg funkciót tölt be. Ide kattintva bővebben olvashatsz róla.

akné allergia bajusz macska bajsza vedlés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink