hirdetés

Így tréningezd a macskádat arra, hogy elfogadja és szeresse a hordozóját

Hangai Lilla

2024. július 6 - Képek: Getty Images Hungary

Nagyon fontos, hogy amikor szállítjuk a macskát, az képes legyen relaxált állapotba kerülni. Ugyanis, ha gyakran, vagy hosszú időn keresztül van stressznek kitéve, az az egészségére is komoly negatív hatást gyakorolhat. Sőt, akkor is szükség lehet arra, hogy nyugodtan pihenjen a hordozójában, ha valamilyen otthoni körülménytől szeretnéd megóvni. Legyen az például egy felújítás, vagy amikor nagyobb társaságot látsz vendégül.

hirdetés

Cikkünkből kiderül, hogy lehet a hordozó egy biztonságos és nyugodt hely a macska számára.

A hordozóhoz való hozzászoktatást bármilyen életkorban elkezdhetjük

A hordozó a macska számára olyan, mint a gyerek számára a kiságy

Gondolja a hordozóra úgy a macska esetében, mint a gyerek esetében a kiságyra vagy a járókára. Ez egy biztonságos és nyugodt terület, amelyet a pihenéssel és az alvással kell, hogy összefüggésbe hozzon. Ha a hordozóhoz való hozzászoktatás gondosan történik, a legtöbb macskának nem lesz problémája azzal, hogy szeresse és értékelje a kis dobozát.

A hordozóhoz való hozzászoktatás bármilyen korban el lehet kezdeni, így sosincs késő. Ám minél hamarabb kezdjük, elméletileg annál könnyebb dolgunk lesz a tréning során. Hogy minden simán menjen, érdemes olyan boxot választani, amelyet könnyű mozgatni, de elég stabil, és jól rálátsz benne a macskára. Választhatsz a műanyag dobozok helyett nejlon, utazótáskához hasonlító hordozókat is. Azt neked kell kitapasztalni, hogy melyik a számodra praktikusabb, vagy hogy milyen helyzetben mi válik be igazán.

Az azonban nagyon fontos, hogy a mérete megfelelő legyen! Elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy a macska kényelmesen oldalra fekhessen benne, felállhasson, és adott esetben ki is nyújtózhasson. Ám ne legyen túl nagy sem, ugyanis ha az utazás során nagy a hely és hirtelen fékez a jármű, akkor nem nyújt elég védelmet, és így meg tudja magát ütni.

A hordozó a macska számára egy biztonságos, nyugalmas hely kell, hogy legyen

Így szoktasd hozzá a macskát a hordozóhoz

Azt valószínűleg már sejted, hogy pozitív élményekkel kell kapcsolatba hozni a dobozt, így a macska nagy valószínűséggel sosem fog tőle idegenkedni.

Első lépésként egyszerűen tedd ki a hordozót oda, ahol a macska éppen tartózkodik. Ki fogjuk használni ugyanis a természetes kíváncsiságát, és hagyjuk, hogy önmagától, mindenféle erőltetés nélkül fedezze az új tárgyat a birodalmában. Tedd ki tehát a dobozt, és egyszerűen csak hagyd ott, kinyitott ajtóval. Ezen a ponton ne csinálj semmit, mindössze engedd a macskának, hogy a saját tempójában fedezze fel az izgalmas újdonságot.

Ha azt látod, hogy felfedezte az új használati tárgyat, hagyj benne néhányat a kedvenc jutalomfalatjából. Ezt többször is megismételheted, több napon keresztül is akár. A cica mellé is ülhetsz akkor, amikor a hordozóban falatozik, és simogathatod, dicsérheted. Ha szeretnéd még vonzóbbá tenni a ládát, akkor tedd bele a kedvenc játékát vagy kis takaróját. Sőt, bíztatunk, hogy játssz is vele, míg a hordozóban van. Bedughatsz a réseken tollas játékot, vagy akár jutalomfalatot is.

Miután azt látod, hogy komfortosan érzi magát a dobozban, megpróbálhatod rázárni az ajtót. Maradj vele ilyenkor, és folyamatosan adagold neki a jutalomfalatokat. Ha úgy látod, hogy jól viseli a dolgot és már néhány alkalommal sikerült reprodukálni ezt a hosszantartó pozitív élményt, ideje egy rövidebb időre magára hagynod. Ha jelentős stresszt észlelsz a macskán, vagyis nem múlik el a kaparászás és a nyávogás rövid időn belül, akkor mindenképp szakítsd meg a folyamatot és engedd ki. Egy későbbi alkalommal majd próbálkozzatok újra. Ha már jól viseli a helyzetet, tegyél vele egy-egy rövidebb utat.

Plusz segítségként befújhatod a ládát feromonos sprayvel, amely azt üzeni a cicának, hogy biztonságos dologról van szó, megnyugodhat, nincs mitől félnie. A hozzászokás üteme nagyban függ a macska személyiségétől. Van, amelyiknél néhány nap alatt elérjük a kívánt eredményt, másoknál néhány hétbe is beletelik, mire hozzászokik az új kiegészítőhöz. Fontos, hogy légy a jószággal türelmes! Nincs olyan macska, akit ne lehetne hozzászoktatni a hordozóhoz, úgyhogy ne ess kétségbe, ha nem megy azonnal.

Ide kattintva megtudhatod, mikor lehet előnyös a ketrec a macska számára. Bizony, sok esetben megkönnyítheti az életeteket, ha jól alkalmazzátok.

hordozó macska hordozó macska tanítása macska tréning macskahordozó
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!