hirdetés

Ketrec a macskának? Elmondjuk, jó döntés-e

Hangai Lilla

2024. június 11 - Képek: Getty Images Hungary

A Google Trendset tanulmányozva futottunk bele a témába, így kapva kaptunk is az alkalmon. Míg Az Én Kutyám oldalán számtalan esetben beszéltünk már arról, milyen remek hatással van bármely kutya mentális állapotára a szobakennel használata, addig a macskák esetében ritkábban merül fel a benti ketrec kérdése.

hirdetés

Bár a ketrec és a macska szavak együttes felbukkanása sokak számára horrorisztikusan hangozhat, a fórumokat böngészve mégis úgy látjuk, hogy foglalkoztatja az embereket a téma. És ha már érdeklődünk iránta, akkor szükséges, amennyire csak lehet, objektívan és részletesen beszélni róla. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mikor és hogyan lehetséges alkalmazni.

Ketrec a macska számára? Most komolyan?!

Valószínűleg egyből mindenkinek az jut az eszébe, hogy a macskák szabad állatok, akik szeretik a saját útjukat járni, a saját törvényeik szerint. És ez így is van. Egy ketrec a cica számára azonban sok esetben hasznos lehet. A lényeg az, hogy a macska ne büntetésként élje meg, ha oda el kell vonulnia. Ezt pedig úgy érhetjük el, hogy erre trenírozzuk pozitív élményekkel. Például láttunk már tenyésztőnél benti kennelt, ahová a legidősebb cica, aki már régen nem volt része a tenyészállománynak, elvonulhatott, így a zajos, zabolátlan ifjúság nem zavarta a pihenésben.

De nagyon hasznos lehet egy ketrec vagy kennel, illetve kifejezetten macskák számára tervezett járóka (igen, szinte pontosan olyan, mint a gyerekeknek), amikor az állat beteg, újként érkezik a családba, felújítás zajlik otthon, vagy nagy társaságot invitálsz meg, ahol sok az ismeretlen ember. Tehát még egyszer hangsúlyozzuk, a ketrec a macska védelmében kerül a háztartásba, az állat nyugalmát és biztonságát szolgálja. Soha, de soha nem lehet büntető vagy kínzóeszköz!

Egy kényelmes, biztonságos ketrec, ahová a macska elvonulhat, nyugalmat ad az állatnak

Milyen egy jó macskaketrec és járóka?

Egy jó macskaketrec tágas; mind széltében, mind hosszában, mind a magasságát tekintve. Sok fajta már eleve fel van szerelve puha ágyakkal, akár több szinten is, ami még inkább a cica kényelmét szolgálja. De ami még fontosabb, hogy ne felejtsünk el olyat választani, amelyik szétszerelhető. Így ha kisebb lakásunkat osztjuk meg a cicával, akkor sem leszünk gondban. A járókák általában puha oldalúak és szintén szétszerelhetők.

Ha úgy érzed, hogy ilyesmi a jövőben hasznodra válhat, mindenképpen javasoljuk már a cica érkezésekor felállítani, otthonossá és izgalmassá tenni, és hagyni, hogy a kis jószág önmagától fedezze fel. Ha elkezd benne játszani, vagy ott szenderül álomra, jutalmazzuk meg, hogy minél több pozitív élménnyel köthesse össze. Ha felnőtt cicád van, és valamilyen okból szükséged lesz számára kennelre, alkalmazd ugyanezt a módszert. Szereld össze, tedd izgalmassá, és hagyd, hogy a macska felfedezze. Jöhetnek a jutalomfalatok is.

Ebből a szempontból a macskákkal viszonylag könnyű dolgunk van. Ha ők tehetik meg az első lépést, és egy idő után megbizonyosodnak arról, hogy azon a helyen mindig biztosított a nyugalmuk, akkor azonnal meg fogják szeretni és magukévá fogják tenni azt a valamit. Bátran használj a folyamat során feromonos sprayt vagy diffúzort, vagy egy már eleve használatban lévő fekhelyet, hogy érezhesse rajta a saját szagát.

Ide kattintva mindent megtudhatsz a feromonos spraykről és a párologtatókról.

járóka ketrec ketrec a macskának macska járóka macskatartás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!