hirdetés

Érdekes módon, ha a jó munkaerő kerül említésre és a szorgosan dolgozó állatok, mindig csak a kutyák vannak kiemelve. Pedig a cicák is rendesen kiveszik a maguk részét a dologból. Írtunk már nektek szeszfőzdében tevékenykedő egerészekről, Larry-ről, a Downing Street főegerészéről, de még a haditengerészet kötelékében szolgáló bajszosokról is. És a listának itt még korán sincs vége!

hirdetés

Nem minden macska élete szól csupán az alvásról, az evésről és az azokat elválasztó mániákus epizódokról, amikor nem tudják eldönteni, hogy vágynak-e simogatásra vagy sem. Vannak köztük, akik egyenruhát öltenek, és még az átlagosnál is pompásabban festenek.

A rendőrség kötelékében

Azt tudjuk nagyon jól, hogy a kutyák régóta erősítik a rendőrség csapatát, ám a macskáknak a törvény ezirányú szolgálatáról ritkán esik szó. Ám 2016 nyarán a durhami rendőrőrs megmutatta, hogy mitől döglik a légy.

A kinevezés egy ötéves kislány, Eliza Adamson-Hopper leveléből indult, akinek a javaslata szerint egy macska tökéletes kiegészítője lenne a rend rendíthetetlen őreinek. „Jó ötlet lenne egy rendőrmacska, mert jó füle van, figyel a veszélyekre. A macskák könnyen hazatalálnak, és utat mutathatnak így a rendőröknek.” Megfogadták a tanácsot, Mittens szinte azonnal szolgálatba is állt.

De nem ő az egyetlen rendőrmacska. Oscar, a huddersfieldi Holmfirth Rendőrőrsön él, ahol az a feladata, hogy támogatást nyújtson a tiszteknek. Smokey pedig önkéntes jólélti tiszt a skegnessi rendőrőrsön. Az állomás szóvivője elmondta, hogy: „Rendőrnek lenni nagyon pörgős és megterhelő lehet, ezért ha szünetre van szükségünk, kimegyünk a szabadba, hogy eltöltsünk néhány percet Smokeyval.”

Oscar és egy kollégája

A Harry Potter sem lett volna ugyanaz macskák nélkül

Legyen szó játékfilmekben való bemutatkozásról, luxus állateledel reklámozásáról, vagy a Blue Peter (Kék Péter, gyerekeknek szóló sorozat) forgatásán való lazításról, a macskáknak már régóta helyük van a kamera előtt és lesz mindig is.

Arthur cica 1966-tól csaknem 10 éven át a Spillers macskaeledel szőrös arca volt, és a Kattomeatet a konzervdobozból egyenesen a szájába lapátolta. Akkora népszerűségnek örvendett, hogy a márkát később az ő tiszteletére Arthur’s névre keresztelték. Pletykák keringtek arról, hogy Arthurt azért eszik a mancsával, mert eltávolították a fogait. Szerencsére ez az állítás valótlannak bizonyult; egyszerűen csak jobban esett neki így az étel.

A BBC népszerű gyerekműsorában, a Blue Peterben Jason macska volt az első műsorvezető. Együtt szerepelt Jackel és Jillel, akiket az „eltűnő macskáknak” hívtak, mert szokásuk szerint kiugrottak bárkinek az oltalmazó öléből, ha megjelentek a képernyőn.

Két vörös perzsa alakította Crookshanks, Hermione macskájának szerepét a Harry Potter filmekben. Crackerjack kandúr volt, Pumpkin pedig nőstény. Mrs. Norris szerepét három maine coon, Maximus, Alanis és Cornilus játszotta. Mindegyikőjüket egy bizonyos cselekedet végrehajtására képezték ki, mint például a színészek vállára ugrás vagy mozdulatlanul fekvés.

A kultúra szolgálatában

Valamikor 1960 előtt egy kóbor macskakolónia talált utat a British Múzeumba, és úgy döntött, hogy le is telepszik. A becslések szerint egykor akár 100 ivartalanítatlan és szelídítetlen macskának is otthona volt ez a gyönyörű épület.

A múzeum archívumában található feljegyzések olyan jelentéseket tartalmaznak, amelyek beszámolnak rakodókon megszülető kölykökről, vagy a könyvtár könyvespolcain elsurranó felnőtt egyedekről. Végül úgy döntöttek, hogy ami sok, az sok. A betolakodókat ki akarták irtani, de megmentette őket a múzeum takarítója, Rex Shepherd. Megalapította a Macskajóléti Társaságot (Cat Welfare Society), és biztonságosan ivartalanította, és örökbe adta a kóborokat.

Shepherd úr irányítása alatt 6 macska tevékenykedett a múzeum területén, akiknek a kártevőpopuláció megfékezése volt a feladata. A férfi tudhatott valamit, ugyanis a keze alatt ezek az állatok világhíressé váltak és még trükköket is tanultak.

A British Múzeumban ma nincs élő macska, de a The London Water and Steam Múzeumban találkozhatsz egy fekete-fehér fickóval, aki a Maudslay névre hallgat, a Jane Austen Múzeumban pedig Marmite integet barátságosan a látogatóknak.

British Múzeum bürokrata macskák Crookshanks dolgozó macskák Harry Potter híres macskák macska kolónia macskák a filmekben macskák a showbizniszben macskák a történelemből Mrs. Norris múzeumi macskakolónia reklám rendőr macska történelem
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink