Új brit miniszterelnök vagy sem, Larry, a főegerész pozíciója sziklaszilárd: lusta és kissé barátságtalan, mégis imádja őt mindenki!

Hangai Lilla, 2022. szeptember 9 - Képek: Getty Images Hungary, Wikipédia – Miniszterelnökségi Főegerész, Chief Mouser to the Cabinet Office, Larry the Cat Twitter

Néhány pillanattal azután, hogy Boris Johnson miniszterelnök kedden utoljára lépett ki a Downing Street-i hivatal ajtaján, egy ismerős cirmos macska slisszant ki a 10-es számmal jelölt, lakkozott fekete ajtón, és kíváncsian nézett a távozó személy után. A pletykák szerint Larry azt fontolgatta, hogyan léphetne az éppen távozó ex miniszterelnök helyébe.

Azonban Larry olyannyira nélkülözhetetlen saját pozíciójában, hogy végül megmarad mint a miniszterelnökség főegerésze, és a ház következő lakóját, Liz Trusst köszönti majd, amikor Boris Johnson helyébe lép. Egy augusztusi kampányeseményen az új lakótárs, Liz Truss már megjegyezte, hogy „rendkívül pozitív” kapcsolatban áll Larryvel. „Gyakran mellém áll. Azt hiszem, én vagyok az egyik kedvenc minisztere.” – folytatta cseppet sem szégyenlősen, az akkor még csak külügyminiszter.

Kóbor macskából magas rangú hivatali tiszt

A cicust 2011-ben mentették meg a kóbor macska életformától; David Cameron miniszterelnök és gyermekei maguk választották ki őméltóságát egy menhelyen. A következő években a Miniszterelnöki Hivatal magas rangú főegerészi címét kapta, amelyet vegyes eredménnyel tölt be azóta is.

Akárcsak a 10-es szám többi lakója, Larry sem kerülte el a munkateljesítményével kapcsolatos kritikákat. A brit bulvárlapok „Lusta Larrynek” nevezték, amikor a Downing Street illetékeseinek kártevőirtót kellett hívniuk, hogy kiegészítsék erőfeszítéseit. Ráadásul kibékíthetetlenül ellenséges viszonyt alakított ki a külügyminisztérium saját főegerészével, Palmerstonnal is, aki azóta visszavonult a közszolgálattól. Hogy Larry miatt-e vagy sem, arról sajnos további információt a szerkesztőségünk nem tudott megszerezni.

@eveningstandard

Did you know there are lots of cats in Government? #catsoftiktok #larry #uk #cats #politics #fyp #cattok #larrythecat

♬ Royal-Tea – 60 – gregsimsmusic

A volt miniszterelnök még búcsúbeszédében is szólt Larryhez

Búcsúzó felszólalásában Mr. Johnson még utoljára odaszólt Larrynek és megjegyezte, hogy örül, hogy túljutott a kezdetben törékeny kapcsolatán a család kutyájával, Dilynnel, ami nem az egyetlen volt a Downing Streeti lakás falai között lejátszódó nehézkesen induló kutya-macska kapcsolatok között. Larryről érdemes mindenkinek példát venni! – tisztelgett a macsek előtt Mr. Johnson.

Larry közösségi médiában betöltött hatása is említésre méltó. Aki olvassa a Twitterét, az mindig számíthat egy-egy szaftos megfigyelésre, ami a házban lakó aktuális miniszterelnököket érinti.

A távozó miniszterelnök beszédében természetesen Larrynek is köszönetet mondott:

Egy hosszú évekre visszanyúló tradíció része

A macskák a brit kormányzásban réges-régre visszanyúló hagyományt testesítenek meg. Évszázadok óta problémát jelentenek a rágcsálók a Downing Streeten, bár meglepő módon csak az 1920-as évek végén indult el a fenntartásuk költségeinek nyilvántartása, amikor is a Belügyminisztérium napi egy pennyt számolt el macskaeledelért. A 21. századra a tisztség betöltésének költsége évi 100 fontra emelkedett.

A főegerész és a miniszterelnök ritkán lép ugyanabban az időben hivatalba, és ha az egyik leköszön, a másiknak még nem kell lemondani. A tisztséget leghosszabb ideig, egészen pontosan 18 évig egy Wilberforce nevű macska viselte, aki Edward Heath, Harold Wilson, Jim Callaghan és Margaret Thatcher miniszterelnököket is kiszolgálta.

Az 1997-ben hivatalba lépő Tony Blair felesége állítólag nem kedvelte a macskákat. A kampánymenedzserek igyekeztek ezt minden erőfeszítésükkel megcáfolni; még közös képet is megjelentettek róluk, ahol azonban nagy sajnálatunkra sem Cherie Blair, sem Humphrey nem látszik túl felszabadultnak.

Obama azon kevés férfiak egyike, akit Larry nem tekint ellenségnek.

Humphreyt egészségügyi okokból nyugdíjazták, majd a tisztség 10 évig betöltetlen maradt. 2007-ben Alistair Darling pénzügyminiszter beköltözésekor magával hozta saját macskáját, Sybilt, aki fél évre átvette a teendőket, de sajnos nem szokta meg új lakhelyét, így szinte azonnal visszaköltözött Edinburgh-ba. A hivatal ezt követően szintén betöltetlen maradt egészen 2011-ig, amikor is a patkányok újra elkezdték fenyegetni a Downing Street nyugalmát. Nagy reményeket fűztek az örökbefogadott Larryhez, ám ezeket a reményeket vajmi kevés sikerrel váltotta be.

Felfüggesztés és hatáskör túllépés is szerepel a lajstromban

Miután David Cameron Larryt a saját székében találta félreérthetetlenül lustálkodásra utaló pozícióban, az irodában pedig egy egér mászkált pöffeszkedve, felfüggesztette a macskát főegerészi állásából. Állatbarátként és mentoraként nem bocsátotta el, de tisztségét 2012 szeptemberétől George Osborne pénzügyminiszter cirmos macskájával, Freyával kellett megosztania.

Freya

Freya azonban szintén nem volt példakép, ha a munkamorál került terítékre, ugyanis sokszor elcsavargott és 2014 augusztusában egy sötét napon bekövetkezett, amitől mindenki rettegett. Elütötte egy autó. Bár sérülései nem voltak súlyosak, az Osborne család úgy döntött, vidéken jobb helye lesz. Azóta Larry ismét egyedül látja el bokros teendőit.

2016-ban David Cameron távozott hivatalából és Theresa May vette át a szerepét. Ekkor röppentek fel a hírek, miszerint több alkalommal összeverekedett a külügyminisztériumi főegerésszel, Palmerstonnal. Arról sajnos nincs információk, hogy a Cameron család iránt érzett hiánya okozta-e ezt a rebellis viselkedést vagy valami más állt a háttérben.

2020 decemberében odáig fajult a helyzet, kamerák előtt, a hatáskörét túllépve támadott meg egy galambot, miközben a kormány a Brexit utáni kereskedelmi megállapodással kapcsolatos frissítéseket akarta tolmácsolni.

Láthatjuk ugyan, hogy Larry múltja semmiképpen sem makulátlan és nem szeretnénk felmenteni korábbi cselekedetei felelőssége alól, de kimondjuk: egyszerűen imádjuk őt!

Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon