hirdetés

Képeken a borzalom: kőbányai lakásába 107 macskát és egy kutyát zsúfolt össze a nő

Szénási Szimonetta

2023. március 23 - Képek: Segítő Angyalok/Facebook

Állatkínzás miatt kell felelnie annak a nőnek, aki kőbányai lakásában 107 macskát és egy kutyát tartott szörnyű körülmények között.

hirdetés

Az eset egészen 2019-ig nyúlik vissza, amikor egy kőbányai társasházhoz riasztották az állatmentőket. A helyszínre érkezve minden képzeletüket felülmúló állapot fogadta őket: a mindössze 73 négyzetméteres lakásban ugyanis – nem elírás! – 107 macska és egy kutya élt. A tartás körülményeire már a helyszűkéből is lehet következtetni, emellett az állatok fertőzöttek, rühesek és soványak voltak.

Kép: Segítő Angyalok

Évekig szenvedtek

Az állatvédelem megjelenését megelőzően a lakók már évek óta szenvedtek a lakás környékét betöltő bűztől, lépések viszont csak akkor történtek az ügyben, amikor egy kisgyermekes család költözött a nő közvetlen szomszédságába. Nekik köszönhetően indult eljárás az állattartó ellen.

10 centi vastag ürülék, macska-AIDS és egyéb fertőzések

A Segítő Angyalok Állatmentés Kft. kiérkező munkatársait belépés után, túlzás nélkül, sokkolta a látvány. A padlót mintegy tíz centiméter vastagon ürülék borította, ami a falakat és a bútorokat is beszennyezte. Ennek megfelelően orrfacsaró bűz terjengett. Mindenfele kukacok és csótányok hemzsegtek. Ebben a mocsokban – amiben az állatvédők elmondása szerint még maszkban sem lehetett pár percnél tovább tartózkodni – élt a rengeteg, szemlátomást nagyon rossz állapotban levő, beteg macska és a kutya.

Mint Csikós Viktória, a Segítő Angyalok Állatmentés Kft. ügyvezetője a TV2 Tények műsorának nyilatkozva akkor elmondta, a vizsgálatok megállapították, hogy a szerencsétlen jószágok közül több macska-AIDS-ben, macskaleukózisban vagy rühtől szenved. Ezen felült valamennyien soványak és legyengültek voltak, sőt találtak lebénult cicát is.

A szervezet képeket is megosztott a lakásról:

Több állat elpusztult

A nő elleni vádiratban az alábbiak szerepelnek:

A vádirat szerint a terhelt kőbányai 73 nm-es lakásában 107 macskát és egy kutyát tartott, amelyek számára nem biztosított megfelelő takarmányozást, ivóvízellátást és tiszta almot. Az állatokat – amelyek az elhanyagolás következtében külső- és belső paraziták okozta megbetegedésektől szenvedtek – az ürülékkel szennyezett lakásában bezárva tartotta, megfosztva így azokat az önellátástól. A macskák közül több elpusztult, a kutyát pedig a fertőzés következtében kialakult betegsége miatt el kellett altatni. Az ügyészség a terheltet állatkínzás bűntettével vádolja.

Miért vártak évekig?

Az ügy kirobbanásakor sokan nehezményezték, hogy miért kellett évekig várni, hogy a helyzet ideáig fajuljon. Erre reagálva a társasház közös képviselője elmondta, hogy több levelet is küldtek a tulajdonosnak, beszélni is próbáltak vele, ám ezek nem vezettek eredményre.

A nő védekezett a vádak ellen

Bár a lakás tulajdonosa az arcát nem vállalta, de nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy ő rendesen gondozta a macskákat, sőt felelősségre vonta az állatvédőket, akiket saját elmondása szerint többször is megkeresett azért, hogy vigyék el a felesleges szaporulatot tőle:

Több állatvédőnek adtam nem kis mennyiségű pénzt, hogy keressenek gazdákat a macskáknak, ez már kb. tíz éve folyik, hogy az állatvédők megígérték, hogy elvisznek macskákat gazdákhoz, semmi nem történt. Semmibe’ nem segítettek, csak a pénzemet adtam ki, de soha nem értek rá semmire. És egyáltalán egy macskát nem vittek el, hanem hoztak nekem macskákat

idézi a nőt az Index.

Járványügyi tisztításra volt szükség

Miután az életben maradt cicákat karanténba helyezték, 2019. július 4-én megkezdték az ingatlan járványügyi tisztítását. Le kellett verni a falakat és felszedni a parkettát, sőt még a vezetékeket is ki kellett cserélni, hogy a lakás egészségügyi szempontból újra biztonságos legyen. A takarítás költségeit a lakóközösség vállalta, majd a társasház közgyűlése úgy határozott, hogy az eljárás költségeit a tulajra terhelik.

3 évet kaphat

Mivel az állatkínzás több állat pusztulását okozta, így a nőt három évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

állatkínzás bőrbetegség ivartalanítás macska bőrbetegségek macska fogyása macska ivartalanítása macska-aids macskaleukózis rüh sovány macska túl sovány a macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!