hirdetés

Lehet-e vegán egy macska?

Mádi-Krezinger Cintia

2023. november 8 - Képek: Getty Images Hungary

Az, ami az emberek számára jó, nem biztos, hogy a macskáknak is előnyös – sőt!

hirdetés

Különböző okai lehetnek, ha valaki a saját étrendjében drasztikusabb váltásokra adja a fejét. Szeretne egészségesebben élni, óvni a környezetet vagy egészségügyi okok miatt szánja rá magát egy új szemléletre. Változó tehát, hogy az emberek miért döntenek a vegetáriánus vagy vegán étrend mellett, és természetesen minden joguk megvan ahhoz, hogy így cselekedjenek. Ha te is a növényalapú étrendet követed, talán felmerül benned a kérdés: a vegetáriánus és vegán étrend macskáknak is előnyös?

A piacon elérhetőek a vegán macskatápok, így azt feltételezheted, hogy biztonságos az étrend a cicák számára is. Ám jobb, ha átgondolod, mielőtt bevásárolsz belőlük – elmondjuk, miért.

Szabad-e húsmentes étrendet követnie egy macskának?

Nagyon nehéz olyan vegetáriánus és különösen vegán macskatápokat készíteni, amelyek táplálkozási szempontból teljesek és kiegyensúlyozottak. A macskák ugyanis úgynevezett „kötelező húsevők”; az anatómiájuk és a fiziológiájuk arra van kialakítva, hogy a szükséges tápanyagokat az állati szövetekből kapják, nem pedig a növényekből.

Ebben különböznek a kutyáktól, akik mindenevők, vagyis mind állati, mind növényi eredetű ételeket fogyaszthatnak. Ráadásul a macskák béltraktusa jóval rövidebb, mint az ebeké. Ennek oka, hogy a macskák által fogyasztott állati eredetű ételek nem tartalmaznak rostot, így könnyen és gyorsan emészthetők. A kutyák számára előnyös a hosszabb bélrendszer, amely képes kinyerni a tápanyagokat a növényi eredetű ételekből is. Emellett ők viszonylag lapos őrlőfogakkal rendelkeznek, amelyek képesek a rostos ételek megrágására. A macska őrlőfogai élesek, hiszen a hús darabolására fejlődtek.

A macska fogai darabolásra valók.

Fontos még megjegyezni, hogy a macskák hasnyálmirigye kevesebb amilázt termel a kutyákéhoz képest. Az amiláz egy enzim, amely lebontja a növényekben megtalálható keményítőt. Ezért fordul elő, hogy nagyobb mennyiségű keményítő fogyasztása hasmenést okozhat a cicáknál. Emiatt sem előnyös a vegán étrend a macskáknak.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a macska soha nem ehet zöldséget, gyümölcsöt vagy gabonát. Sok olyan növény létezik, amely biztonságosan adható a kedvenceknek. Ám mint húsevőknek, a macskák étrendjének legnagyobb részét állati eredetű ételeknek kell képeznie.

Miért problémás a vegán macskatáp?

A macskák magas fehérje- és aminosav-szükséglete további bizonyíték arra, hogy nem szabad vegán étrendre állítani őket.

A felnőtt macskáknak a kutyákhoz képest kétszer annyi fehérjét kell fogyasztaniuk. Tojást és tejtermékeket tartalmazó étrenddel talán ki lehet elégíteni a cicák fehérjeszükségletét, de teljesen vegán táppal ezt nehéz megtenni úgy, hogy az állat egészsége ne kerüljön veszélybe.

Az állati eredetű táplálék fontossága az aminosavak tekintetben is nélkülözhetetlen. Míg a kutyák képesek arra, hogy taurinná alakítsanak egyéb aminosavakat, a macskák ezt nem tudják megtenni. A hús és húsalapú tápok mindegyike tartalmazza a megfelelő taurin mennyiséget, amely a cicák látásában és szívműködésében játszik fontos szerepet. A vegán taurinforrások ezzel ellentétben nehezen megtalálhatók. A tengeri algák tartalmaznak ugyan valamennyit, de körülbelül tízszer kisebb koncentrációban, mint a hús vagy a tenger gyümölcsei.

Nem a mennyiség, az összetétel a lényeg

A fehérje és a taurin csak két elem, amelyek miatt a vegán és vegetáriánus macskatápok nem megfelelőek. Ezeken kívül azonban vannak további fontos tápanyagok, amelyeket főként állati eredetű összetevőkből származhatnak, például:

 • arachidonsav (nélkülözhetetlen zsírsav)
 • A-vitamin
 • B1-vitamin
 • B3-vitamin
 • B12-vitamin

Több tanulmány kimutatta, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható vegán macskatápok ritkán elégítik ki a macska teljes táplálkozási igényét. Hasonlóképpen a könyvekben vagy az interneten elérhető receptekből készített házi kosztokat is szinte lehetetlen úgy összeállítani, hogy a cica minden szükségletét kielégítse. Adhatsz belőle bármennyit, nem lesz megfelelő az összetétele.

Milyen kockázatokkal jár a macska vegán étkeztetése?

Azok a macskák, akik rosszul megalkotott vegetáriánus vagy vegán macskatápokat, házi ételeket fogyasztanak, több egészségügyi kockázatnak vannak kitéve:

 • fehérjehiány: lassú növekedést, izomzatvesztést, immunrendszer gyengülést, valamint bőr- és szőrproblémákat okozhat;
 • taurinhiány: szívbetegséghez és gyenge látáshoz, akár vaksághoz vezethet;
 • arachidonsav hiány: lassú növekedést, szőr- és bőrproblémákat, valamint zsírmájat idézhet elő;
 • A-vitamin hiány: bőrproblémákat, szájban kialakuló sebeket és látásromlást okozhat;
 • B1-vitamin hiány: idegrendszeri problémákhoz vezethet;
 • B3-vitamin hiány: bőrproblémákat, demenciát és hasmenést okozhat;
 • B12-vitamin hiány: lassú növekedést, fogyást, hasmenést, hányást és idegrendszeri rendellenességeket idézhet elő.

Összességében pedig elmondható, hogy a hiányos étrend kedvenced életébe is kerülhet! Mindig konzultálj az állatorvosoddal arról, mit kell nekik adnod ahhoz, hogy hosszú, egészséges és boldog életet élhessen.

egészséges táplálkozás étrend macska táplálása
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink