hirdetés

Mennyire veszélyesek a szúnyogok a macskára?

Kövess Péter

2024. június 24 - Képek: Getty Images Hungary

Vajon mennyire kell aggódni amiatt, ha a szúnyogok megcsípik a macskát? Most megtudhatod, ez mennyire veszélyes a macska egészségére.

hirdetés

A szúnyogok nem csupán szimplán bosszantóak és kellemetlenek, hanem bizony komoly egészségügyi kockázatot is hordoznak, hiszen csípésük által súlyos betegségekkel fertőződhetünk meg. Ez sajnos a macska esetében is igaz, így ha kedvencedet megcsípik, annak akár komoly következményei is lehetnek.

A szúnyogok általában ott csípik meg a macskát, ahol bőrét kevesebb szőr fedi

Ez a szúnyogok fő kockázata a macska számára

Bár a macskák szőrzete némi védelmet nyújt a szúnyogok ellen, a vékonyabb szőrréteggel borított bőrfelületeken – például a füleknél és az orrnál – nagyon is megcsíphetik őket. A vérszívás közben a szúnyog nyálat fecskendez a macska testébe, ami csakúgy, mint az embernél, duzzanat megjelenésével és viszketéssel jár.

Általánosságban elmondható, hogy a kint macskák nagyobb valószínűséggel találkoznak szúnyogokkal, de benti társaik sincsenek biztonságban tőlük. A vérszívó rovarok könnyen utat találhatnak a lakásba, így a lakásban élő macska is a célpontjukká válhat.

A kutyákhoz hasonlóan a macskák által elszenvedett szúnyogcsípés fő veszélye a szívférgesség kialakulása.

Mint ismert, a szívférgek (Dirofilaria immitis) olyan parazita férgek, amelyek károsíthatják a fertőzött macskák szívét és tüdőartériáit. A szúnyogok akkor fertőződhetnek meg a férgekkel, amikor szívférgességben szenvedő állatokból táplálkoznak. Ekkor féreglárvákat, úgynevezett mikrofiláriákat vesznek fel, amelyek tovább fejlődnek a szúnyogban, majd a már kifejlett férgek a csípéssel a macskába kerülhetnek.

A szívférgességgel feltétlenül állatorvoshoz kell fordulni

Miután a szívférgek bejutnak egy macska vagy kutya véráramába, a tüdőartériák falához és a szívhez vándorolnak, ahol megkezdik a mikrofiláriák létrehozását. A szívférgek akár 30-35 centi hosszúra is nőhetnek, és életveszélyt jelentenek a gazdatestre nézve.

Akadályozhatják a szív véráramlását, vagy halálos allergiás reakciót okozhatnak.

A fertőzésnek sokféle tünete lehet

A kutyák ugyan jobban ki vannak téve a szívférgesség kockázatának, szemben a macskákkal, akik ellenállóbbak a parazitákkal szemben, a fertőzés náluk is előfordul. Az esetek körülbelül harmada a benti macskákat érinti, ami jól mutatja, hogy kedvenced akkor sincs biztonságban, ha nem engeded ki a lakásból.

A szívférgesség azonosítása nem könnyű, mivel a tünetek széles spektrumon mozoghatnak, beleértve a köhögést, a légzési nehézséget, a fogyást, a hányást, a letargiát, az ájulást és a gyors szívverést, valamint az olyan neurológiai panaszokat, mint a koordinációzavar vagy az egyensúlyvesztés. Tovább nehezíti a felismerést, hogy mire a tünetek jelentkeznek, a parazita már akár több éve növekedhet a macska szervezetében.

Kezelése ráadásul jelentős kockázattal jár, ezért az állatorvosok azt javasolják a gazdiknak, hogy inkább a megelőzésre helyezzék a hangsúlyt.

A macska védelme érdekében hasznos lehet az ablakokra szúnyoghálót felszerelni

A szúnyogriasztókkal vigyázni kell

Sajnos a legtöbb emberek által használt szúnyogriasztó, köztük a DEET-et, citronellát és számos illóolajat tartalmazó termék mérgezőek a macskák számára. Mivel rendszeresen ápolják magukat, lenyelhetik a szőrükre felvitt hatóanyagot, ami veszélyes következményekkel járhat. Hasonló a helyzet a kutyáknak szánt termékek esetében is.

A védekezés egyik legfontosabb eszköze, ezért a rovarszaporulat csökkentése. Ennek érdekében érdemes felszámolnod a pangó vizeket otthonod körül, megakadályozva, hogy szúnyoglárvák telepedjenek meg bennük.

Egyes növények, mint a bazsalikom, a rozmaring és citromfű, természetesen taszítják a szúnyogokat, és nem mérgezőek a macska egészségére. Ezeket akár a kertben, vagy a lakásban, cserépben is nevelheted. A benti macskákat szúnyoghálók felszerelésével is megvédheted a csípésektől. Emellett léteznek már olyan állatgyógyászati készítmények, amelyek rendszeres használatával megelőzhető ez a veszélyes parazitafertőzés.

Arról, hogy a kullancsok milyen betegségekkel fertőzhetik meg a macskát, itt olvashatsz.

 

betegség csípés egészség macska szívféreg szívférgesség szúnyogok védekezés veszély
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!